Wat is het nut van de NHG, Nationale Hypotheek Garantie?

Wat is het nut van de NHG, Nationale Hypotheek Garantie? Wilt u een hypotheek afsluiten dan heeft u de keus om te kiezen voor de NHG of juist niet. Dit is de Nationale Hypotheek Garantie, waarbij de garantie wordt gegeven dat betalingen kunnen worden gedaan. Indien de hypotheeklener de lening door omstandigheden (zoals een overlijden, werkloosheid) niet meer kan dragen, dan kan men bij de NHG aankloppen. Wat wordt er zoal binnen de NHG geregeld en is het goed om een hypotheek daarbinnen te nemen?

Nut NHG, Nationale Hypotheek Garantie


Tot welke grens?

Sluit u een hypotheek af dan wordt de garantie geboden voor de relatief lagere hypotheken. Dit heeft te maken met het feit dat de NHG overmatig dure woningaankopen niet worden gesteund, omdat daarbij het risico bij eventuele problemen te hoog zijn. Daarnaast geldt dat als men een dermate dure woning kan betalen dan is men ook kapitaal krachtig. De NHG garandeert woningaankopen tot een zeker bedrag, dat gekoppeld is de gemiddelde huizenprijs (1). Schaft u ook een woning aan dan doet u er altijd verstandig aan om een hypotheek te nemen waaraan de NHG is gekoppeld.

Wat zijn de uitgangspunten bij NHG?

Uiteraard moet u bij het aangaan van de hypotheek reeds hebben besloten om de NHG te nemen. Zo ja, dan heeft u recht op ondersteuning vanuit de NHG indien betalingsachterstand heeft opgelopen als er een wijziging van uw omstandigheden is ontstaan door:
  • werkloosheid: hierdoor kunt u wegens het lagere inkomen binnen de WW de lasten niet meer dragen;
  • u bent gescheiden: u gaat uit elkaar waardoor een andere lastenverdeling ontstaan met als gevolg dat er betalingsachterstanden ontstaan;
  • uw partner is overleden: de aanvullende levensverzekering kan aflossen op uw hypotheek echter dit hoeft niet te betekenen dat er voldoende financiële ruimte is voor de nabestaande om de resterende maandelijkse onkosten te dragen.

Wat is de woonlastenfaciliteit?

Het kan voorkomen dat u tijdelijk door omstandigheden de woonlasten niet kunt dragen. In dat geval kunt u van de WLF gebruikmaken, zodat de lasten tijdelijk worden verlaagd passend bij uw bestaande inkomen. U moet het zien als de mogelijkheid om gedurende een beperkte periode lagere hypotheeklasten te hebben, zodat uw het betaalbaar is. Let wel dat u de opgebouwde achterstand in betalingen alsnog bij een verbetering van uw omstandigheden in de toekomst moet terugbetalen. Daartoe kunt u met de hypotheekverstrekker of via uw tussenpersoon afspraken maken aangaande, wanneer u één en ander wel compenseert.

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

Komt het door uw omstandigheden tot een gedwongen verkoop, omdat de hypotheekverstrekker uw omstandigheden eindeloos vindt worden dan is de kans reëel dat u een restschuld overhoudt. Dit kan op twee manieren ontstaan:
  • enerzijds wordt bij een gedwongen verkoop veelal lager op de woning geboden dan de werkelijke marktwaarde;
  • anderzijds kan de woningmarkt eveneens dalende zijn, waardoor biedingen extra laag worden gehouden om zo de risico’s voor de aankopende partij laag te houden.

Indien u niet reeds heeft afgelost op uw hypotheekschuld zal er een restschuld ontstaan. In dat geval kunt u bij stichting aankloppen, zodat uw schuld wordt overgenomen. De WEW draagt de schuld en er wordt een regeling aangegaan om die schuld zo goed als mogelijk terug te betalen. Daaraan moet u uiteraard alle medewerking verlenen. In sommige gevallen kan het komen tot een kwijtschelding van die schuld.

Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie

Uiteraard is de keus aan uzelf of u onder de NHG een hypotheek wilt afsluiten. Voor net iets meer hypotheekrentevergoeding heeft u reeds voorgaande garanties en daarmee biedt het voor u als woningkoper zekerheid en veiligheid indien het onverhoopt minder goed met uw financiën gaat verlopen. Wilt u ook een hypotheek afsluiten laat u uitvoerig informeren naar de voordelen van een hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie. Vergelijk daartoe online meerdere aanbieders omdat de gevraagde rentevergoeding per aanbieder aanzienlijk kan verschillen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financiering restschuld eigen woningFinanciering restschuld eigen woningSinds 1 januari 2015 zijn de regels voor de renteaftrek van restschulden en de schenkingsvrijstelling bij restschulden v…
NHG-grens verder omhoog (2020 en 2021)NHG-grens verder omhoog (2020 en 2021)De Nationale Hypotheek Garantie is nauwelijks meer weg te denken voor wie een huis wil kopen. Maar om met deze garantie…
Restschuld 2020 en 2021 financierenRestschuld 2020 en 2021 financierenOok met een restschuld kunt u in 2020 en 2021 een andere woning kopen met Nationale Hypotheekgarantie. Dit is de manier…

Misverstanden over hypotheekrenteaftrek en overwaardeMisverstanden over hypotheekrenteaftrek en overwaardeOver de hypotheekrenteaftrek en overwaarde in huizen hebben mensen vaak foutieve gedachtegangen. De grootste misverstand…
Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?Voor het afsluiten van een hypotheek vergelijkt u meerdere hypotheekaanbieders, omdat u de laagste rente wilt bedingen.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Hypotheek_Garantie
  • (1) https://www.nhg.nl/Over-NHG/Nieuws/Actueel-detail/ArtMID/833/ArticleID/78/NHG-kostengrens-blijft-%E2%82%AC245000
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.