Besparen: Geld verdienen door minder uitgeven

Besparen: Geld verdienen door minder uitgeven Geld verdienen kan door meer inkomen, maar ook door te besparen. Wanneer je minder geld uitgeeft, blijft er meer geld over. Door goed naar je uitgaven te kijken is er vaak wel het een en ander te besparen. Verzekeringen zijn vaak een flinke kostenpost, en het is niet altijd nodig je overal voor te verzekeren. Ook in de supermarkt kun je besparen door minder A-merken te kopen. Uiteindelijk zijn er vele mogelijkheden om geld te verdienen; het is belangrijk dat je kiest wat bij jou past.

Beparen als je geld nodig hebt

Wanneer je geld nodig hebt ligt het voor de hand dat je gaat kijken naar aanvullende inkomsten. Vaak blijkt dit echter moeilijk. Meer inkomen betekent over het algemeen meer werken, en daar heb je lang niet altijd voldoende tijd en energie voor. Er is echter ook nog een andere optie als je geld nodig hebt. Dat is kijken naar je huidige uitgaven. Door minder uit te geven hou je meer geld over. Natuurlijk kun je niet zomaar aan al je kostenposten minder geld uitgeven, maar er zijn behoorlijk wat mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Over het algemeen zijn er dan ook altijd wel mogelijkheden om meer geld over te houden.

Meer geld door minder verzekeringen

Verzekeringen sluit je af om bepaalde risico's te dekken. Als je ziek wordt, dekt je zorgverzekering de ziektekosten; als je een ongeluk krijgt met je auto of scooter dekt je autoverzekering de schade; en als je komt te overlijden dekt de uitvaartverzekering de kosten rondom de begrafenis of crematie. Deze verzekeringen geven dus een stukje extra zekerheid. Voor deze zekerheid moet je echter wel betalen. Maandelijks of jaarlijks moet je premies ophoesten en bij elkaar kan het bedrag dat je hier aan kwijt bent behoorlijk oplopen. En eigenlijk zijn sommige van die verzekeringen overbodig.

Natuurlijk moet je niet zomaar al je verzekeringen opzeggen; sommige verzekeringen - zoals de zorgverzekering - zijn zelfs verplicht. Maar het loont wel de moeite om de verschillende verzekeringen eens kritisch te bekijken. Zo hebben veel mensen bij hun zorgverzekeraar ook een aanvullende tandarts verzekering lopen. Hiervoor betalen zij bijvoorbeeld 25 in de maand. Voor dit bedrag krijgen zij de eerste 500 aan kosten die ze bij de tandarts maken vergoed. Dit lijkt voordelig: je betaalt 300 en daar krijg je 500 voor terug. Echter, als je in een jaar alleen maar 2 keer voor controle naar de tandarts gaat betaal je ook 300, terwijl een controle bij de meeste tandartsen nog geen 50 kost.

Of je een tandartsverzekering moet afsluiten hangt dus heel erg van je persoonlijke situatie af. Als je inschat dat je weinig kosten maakt bij de tandarts, levert het geld op om geen tandartsverzekering te hebben. Het is dan wel handig om een beetje geld achter de hand te hebben; mocht je dan wel iets krijgen aan je tanden en kiezen, dan kun je dit met je eigen geld betalen.

Ook een uitvaartverzekering of een doorlopende reisverzekering is in veel gevallen niet erg voordelig. Pas wel op: niet verzekeren betekent minder premies betalen, maar de kosten die je vervolgens hebt zijn niet mooi verdeeld. Je zult daardoor misschien een groot bedrag in één keer moeten betalen. Niet verzekeren betekent ook extra risico; dat risico moet je incalculeren. Als je jezelf hier niet in vertrouwt is het misschien toch verstandig om de genoemde verzekeringen wel af te sluiten. Maak daarbij altijd wel een goede vergelijking van de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Ook dat kan je veel geld opleveren.

Stop met het kopen van A-merken in de supermarkt

A-merken in de supermarkt garanderen een bepaalde kwaliteit. Maar daar moet je dan wel extra voor betalen. En je betaalt niet alleen voor de kwaliteit, maar ook voor de naam: de meeste A-merken maken veel reclame om hun marktpositie te behouden. Reclame maken kost veel geld en deze meerprijs wordt doorberekend aan de consument. En hoewel bij A-merken de kwaliteit min of meer gegarandeerd is, hebben B-merken (huismerken) en C-merken vaak praktisch dezelfde kwaliteit. Dat betekent niet dat je vanaf nu alleen nog maar het goedkoopste uit maken zoeken in de supermarkt, maar het is wel aan te raden om te kijken naar de alternatieven die er zijn. Probeer gewoon eens een goedkoper product uit en kijk of er werkelijk een verschil is in kwaliteit, houdbaarheid of smaak. En je kunt op nog meer manieren op boodschappen besparen.

Doe je boodschappen bij de Aldi of de Lidl

De Aldi en de Lidl verkopen praktisch alleen maar C-merken en zijn een stuk goedkoper dan de meeste andere supermarkten. Opvallend is dat zowel de producten van de zowel de Aldi als de Lidl behoorlijk goed uit producttesten komen. De beide winkels hebben geen vrolijke uitstraling en vaak moet je wat langer in de rij staan. Maat dat zijn ook de dingen die ze zo goedkoop maken, zonder dat ze inboeten op de kwaliteit van de producten.

Nooit meer uit eten

Wanneer je uit eten gaat ben je al snel 20 per persoon kwijt voor een hoofdgerecht en een toetje; als je kiest voor een wat sjiekere gelegenheid kan dit eenvoudig oplopen naar 40 per persoon of meer. Daar komt dan ook nog eens minimaal 2 per drankje bij.

Natuurlijk is het heerlijk om eens in de zoveel tijd uit eten te gaan, maar doe het niet te vaak. Als alternatief kun je thuis uitgebreid eten. Als je dat wilt kun je je in de eigen keuken helemaal te buiten gaan met allerlei exclusieve liflapjes. Wanneer je normaal gesproken voor het gezin 100 kwijt bent aan het uit eten gaan, kun je thuis met een budget van 40 fantastische dingen doen. Dit betekent wel dat je het eten zelf moet klaarmaken, en je blijft zitten met de afwas. Maar je hebt daardoor wel 60 bespaard.

Andere tips voor geld besparen

Er zijn nog vele andere mogelijkheden om geld te besparen. Hieronder zijn er nog een aantal opgesomd:
  • Minder kopen van de laatste snufjes. Door niet te kiezen voor de nieuwste gadgets en modellen kun je honderden euro´s besparen.
  • Sportschoolabonnementen zijn vaak behoorlijk prijzig. als je er regelmatig gebruik van maakt is dat misschien niet zo´n probleem, maar als je er minder vaak dan één keer in de week naar toe gaat, zijn er misschien goedkopere manieren van sporten.
  • Parkeergeld betalen is niet altijd nodig. Als je bereid bent om wat verder te lopen kun je op veel plekken nog gratis (of voor minder geld) parkeren.
  • Ook kun je op verschillende manieren besparen op de kosten van auto rijden.

Besparen met een doel en volgens een planning

De titels in dit artikel klinken erg rigoureus: 'nooit meer uit eten' klinkt waarschijnlijk niet erg uitnodigend. Het is ook niet nodig (althans voor de meeste mensen gelukkig niet), maar soms moet je de broekriem wel flink aantrekken. Wanneer je tijdelijk geen werk hebt of serieus aan het sparen bent voor een grote uitgave is elke euro die je kunt besparen mooi meegenomen. Mensen wennen snel aan uitgavenpatronen, maar als je goed kijkt zijn er eigenlijk altijd mogelijkheden om te verdienen door te besparen. Zorg wel altijd voor een balans. Besparen kan heel leuk zijn en bijna een sport worden, maar het moet niet je leven gaan beheersen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Geld als ruilmiddelGeld als ruilmiddelGeld is in onze economie het hulpmiddel om de ruil van goederen en diensten te vergemakkelijken. Een functie van het gel…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…

5 tips om geld te verdienen met internet5 tips om geld te verdienen met internetHoe fijn zou het zijn als je met internet geld kunt verdienen. Dat klinkt toch haast te mooi om waar te zijn? Nee, er zi…
WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijk Personen)WSNP houdt in dat men persoonlijk failliet verklaard wordt en dat de rechter een uitspraak doet. Voor veel mensen is het…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.