Besparen met kinderen 10 tips

Besparen met kinderen 10 tips Kinderen en besparen lijken twee dingen die moeilijk samengaan. Je moet allerlei dingen voor ze kopen: eten, schoolspullen, kleding etc. Daarnaast wil je van tijd tot tijd een dagje uit of uit eten met de kinderen, ze moeten zakgeld hebben, noem maar op. Er zijn heel veel kosten, maar door goed naar de verschillende kostenposten te kijken is er zeker wel het nodige te besparen. Hieronder vind je 10 tips om de uitgaven van je gezin te verlagen

Tip 1: Zakgeld

Geef je kinderen zakgeld en spreek af dat ze daar bepaalde zaken zelf van moeten aanschaffen. Voorbeelden van dingen die ze zelf moeten betalen zijn cadeautjes voor vrienden en vriendinnen, snoep, etenswaren in de schoolkantine en uitgaven die verband houden met uitgaan. Op die manier ben jij een vast bedrag per maand kwijt - je weet dus waar je aan toe bent. Ook leert je kind verantwoord met geld om te gaan: je dochter of zoon krijgt een beter idee van wat dingen kosten en er ontwikkelt zich een besef dat je je geld maar één keer uit kunt geven.

Tip 2: Boodschappen doen

Neem je kinderen als dat mogelijk is niet mee naar de supermarkt. In de supermarkt kun je heel makkelijk meer geld uitgeven dan je van plan was. En dat is al helemaal het geval als je kinderen bij je hebt die allerlei lekkers zien.

Wanneer je je kinderen toch meeneemt tijdens het boodschappen doen, maak dan duidelijke afspraken over het wel of niet zelf uitzoeken van iets. Laat je kind bijvoorbeeld helpen bij het uitzoeken van iets lekkers voor bij de koffie en laat zien - als je kind daar de leeftijd voor heeft - wat de prijsverschillen zijn tussen de verschillende producten. Lees verder hoe je kunt besparen op boodschappen.

Tip 3: Tweedehands kleding

Kinderen groeien vaak uit hun kleren voordat deze afgedragen zijn. Op bijvoorbeeld marktplaats.nl wordt dan ook veel kinderkleding aangeboden die er nog heel mooi uitziet. Door kleren tweedehands te kopen kun je veel geld besparen. Zelf kun je natuurlijk ook kinderkleding aanbieden. Vooral als het merkkleding is, kun je er soms nog een leuk bedrag voor krijgen.

Tip 4: Pretparken en dierentuinen

Wanneer je met het hele gezin een dagje naar een pretpark of dierentuin gaat, kost dat vaak een hoop geld. Vaak kun je besparen op de entree door op internet te zoeken naar kortingscoupons. Bonnen voor half geld zijn lang niet altijd te vinden, maar vaak zijn er met enig zoekwerk acties te vinden waarmee je enkele euro's per persoon korting krijgt.

Tip 5: Brood mee naar school

Leer je kinderen aan om eten van huis mee te nemen naar school. In een schoolkantine ben je zo een paar euro kwijt aan een volledige maaltijd: elke dag 2 euro uitgeven is op jaarbasis bijna 400 euro. Geld meenemen naar school om eten te kopen is natuurlijk geen doodzonde, maar probeer te voorkomen dat je kind er een gewoonte van maakt.

Tip 6: Uit eten gaan

Met een heel gezin uit eten gaan kan heel erg duur zijn. Met vier personen ben je in een restaurant al gauw 100 euro kwijt. Kinderen vinden uit eten gaan vaak erg leuk, maar McDonald's en soortgelijke ketens scoren daarbij over het algemeen ook erg hoog. Daar ben je echter vaak voor minder dan 10 euro per persoon klaar. Een ander alternatief is thuis een feestje maken van het eten: samen met je kinderen een gerecht uitzoeken en het samen klaarmaken, een menukaart samenstellen, kaarsen aansteken, etc.

Tip 7: Gratis plezier maken

Niet alle leuk dingen hoeven geld te kosten. Je kunt samen met je kinderen bijvoorbeeld een spelletje spelen, een boswandeling maken, naar het park gaan, etc.

Tip 8: Schoolspullen

Dat kinderen die naar de middelbare school gaan, schoolspullen nodig hebben is een gegeven: ze kunnen niet zonder agenda, schriften, rekenmachine, geo-driehoek, etc. Het bedrag dat je daaraan moet uitgeven staat echter niet vast. Door bijvoorbeeld bij de Action schoolspullen in te slaan, kun je vele tientallen euro's besparen. Echte dure producten, zoals een Grote Bosatlas of een grafische rekenmachine, zijn vaak tweedehands te krijgen op bijvoorbeeld marktplaats.

Tip 9: Zeg nee en leg uit waarom

Kinderen kunnen soms allerlei producten willen en een veel gebruikt argument om het te krijgen is dat anderen het ook hebben. Als ouder moet je goed overwegen wat nodig is, wat leuk is en wat verstandig is. Je moet ook nee kunnen zeggen en wat anderen hebben, hoeven jullie niet allemaal te hebben. Het is daarbij wel belangrijk dat je uitlegt waarom jullie iets niet kopen. Maak je kind bewust van geld, van de prijs van producten en van het feit dat als je geld aan iets uitgeeft, je iets anders niet kunt kopen.

Tip 10: Laat je kinderen meehelpen

Sommige besparingen die je in je huishouden kunt doen, kosten extra tijd. Denk aan de was ophangen aan de waslijn in plaats van de droger gebruiken en de afwas met de hand doen in plaats van door middel van de vaatwasser. Je kunt je kinderen opdragen bij dit soort huishoudelijke taken mee te helpen. Laat ze bijvoorbeeld om de beurt elke avond helpen met afdrogen. Op die manier bespaar je geld en tijd en je leert je kinderen een stukje verantwoordelijkheid dragen voor het huishouden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Geld besparen met kinderen: praktische tipsGeld besparen met kinderen: praktische tipsIs geld besparen of consuminderen (minder consumeren) met kinderen mogelijk? Marieke Henselmans, besparingsdeskundige ge…
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…
Tweedehands spullen scheelt u de helftU kunt veel geld besparen door niet nieuw te kopen. Op deze manier kunt u eenvoudig de helft besparen op het aankoopbedr…
Financiële situatie wijzigt als je AOW-gerechtigd wordtFinanciële situatie wijzigt als je AOW-gerechtigd wordtVoor veel mensen in de richting van 67 jaar is het een verrassing, hoeveel hun netto inkomen zal zijn zodra ze gepension…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.