Besparen op tandartskosten

Besparen op tandartskosten Besparen op tandartskosten doe je allereerst door te zorgen dat je niet vaak naar de tandarts hoeft. Dat betekent bijvoorbeeld goed en regelmatig tanden poetsen en flossen. Ook zuivel, groente, fruit en water zijn belangrijk voor je gebit. Wanneer je verder wilt besparen op tandartskosten is het niet altijd aan te raden om een tandartsverzekering af te sluiten. Een tandartsverzekering is vooral voordelig wanneer je verwacht veel kosten te maken. Tandartstarieven kunnen behoorlijk verschillen tussen tandartsen. Het vergelijken van tarieven en overstappen naar een andere tandarts kan soms veel geld opleveren.

Het gebit goed onderhouden

Besparen op tandartskosten start niet met de juiste tandartsverzekering of met de juiste tandarts, maar met de juiste verzorging van je tanden. Het gebit dagelijks goed onderhouden is essentieel om tandartskosten in de toekomst zo laag mogelijk te houden.
  • Het is daarom in ieder geval belangrijk om regelmatig de tanden te poetsen, liefst twee keer op een dag. Het is niet nodig om een dure tandpasta te gebruiken. wel is het van belang erop te letten dat het gaat om een fluoridetandpasta (een tandpasta die fluoride bevat). Ongeveer 90% van de tandpasta's die in Nederland verkocht worden zijn dit. Meteen fluoridetandpasta neem het aantal gaatjes 20-25% af.
  • Ook moet je erop letten dat je regelmatig een nieuwe tandenborstel gebruikt; ongeveer elke twee maanden. Bij een oude tandenborstel verliezen de haren van de borstel hun kracht en daarmee verdwijnt de effectiviteit van de tandenborstel.
  • Naast tanden poetsen is ook flossen belangrijk. Daarmee bereikt je plekken waar je met de tandenborstel niet goed bij kunt. En het helpt bij het gezond houden van je tandvlees.

Eten en drinken voor het behoud van je gebit

Het eten en drinken van van producten die veel suiker bevatten is niet goed voor de tanden. Maar ook zure voedingsmiddelen en dranken verhogen de kans op gaatjes en tanderosie. Het is niet zo dat alleen ongezonde producten niet goed zijn voor de tanden: ook een appel of een citroen kunnen een negatieve uitwerking hebben op het gebit. Dat is overigens geen reden om ze niet te eten (ze hebben namelijk tegelijkertijd ook een positieve uitwerking). Bij dit soort producten is het wel aan te raden ze niet vlak voor of vlak na het tanden poetsen te eten.

Gelukkig zijn er ook veel producten die juist een positieve uitwerking hebben op het gebit:
  • Zuivelproducten bevatten calcium, wat nodig is voor gezonde botten. Ook onze tanden profiteren daarvan.
  • Groenten als wortelen en broccoli bevatten veel vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van tandglazuur.
  • Citrusvruchten zoals mandarijn, citroen, grapefruit en sinaasappel bevatten veel vitamine C, wat belangrijk is voor gezond tandvlees.
  • Water is belangrijk om voedingszuren en etensresten uit de mond weg te spoelen.

Wel of geen tandartsverzekering

Veel mensen in Nederland sluiten een tandartsverzekering af, om zichzelf daarmee in te dekken voor mogelijke tandartskosten. Dit is echter in lang niet alle gevallen verstandig. Voor veel mensen is het duurder om een tandartsverzekering te hebben dan om zich niet te verzekeren en zelf op te draaien voor de tandartskosten.

Tandartsverzekering vergoeden over het algemeen tot een maximum bedrag per jaar. Vaak is dat 250, 500, 750 of 1000. De meeste zorgverzekeraars bieden verschillende pakketten aan. Wanneer je boven het verzekerde bedrag komt ga je de rest weer zelf betalen. Daar komt bij dat niet altijd alle kosten volledig worden vergoed. Zowel materiaalkosten als arbeidsuren kunnen niet, gedeeltelijk of volledig vergoed worden. Dit verschilt vaak per behandeling.

Wanneer je van plan bent om een tandartsverzekering af te sluiten is het daarom aan te randen om goed op een rijtje te zetten wat voor kosten je denkt te gaan maken. Om vervolgen te onderzoeken wat er door welke verzekeraar wel of niet vergoed wordt, en wat je daarvoor moet betalen. Houdt er daarbij wel rekening mee dat bij veel tandartsverzekeringen een wachttijd geldt bij kostbare behandelingen. Je moet dan eerst een aantal maanden ingeschreven staan bij de zorgverzekeraar voordat je gebruik kunt maken van de tandartsverzekering voor een specifieke behandeling. Dit is terug te vinden in de voorwaarden van de verzekering.

Wanneer je maar weinig naar de tandarts gaat (behalve voor controle) is het vaak een stuk goedkoper om geen tandartsverzekering te hebben. Je spaart dan de kosten van de verzekering uit. Moet je dan wel een keer een flink bedrag betalen, dan kun je dat betalen van het geld dat je daarvoor uitgespaard hebt.

Orthodontie verzekeren met een tandartsverzekering

Een tandartsverzekering kan ook de kosten voor orthodontie dekken, maar dat is niet altijd het geval. Bij sommige zorgverzekeraars valt orthodontie onder de tandartsverzekering; bij andere verzekeraars is een aanvullende zorgverzekering nodig (naast de basisverzekering). Vooral voor orthodontie bij kinderen tot 18 jaar kan verzekeren veel geld opleveren.

Goedkoper naar de tandarts

In 2012 werden de tandartstarieven vrijgegeven door de overheid, waardoor de tandartsen zelf hun prijzen konden bepalen. Aangezien dit leidde tot een stijging (van ongeveer 10%) van de prijzen in plaats van de verwachte daling, werd dit experiment na een jaar alweer beëindigd.

Dat de tandartstarieven niet meer vrij zijn wil echter niet zeggen dat er geen verschillen bestaan tussen de tarieven van verschillende tandartsen. De prijzen die door de overheid bepaald worden zijn namelijk maximumprijzen; het staat tandartsen vrij om hun diensten goedkoper aan te bieden. En dat gebeurt dan ook regelmatig. Het loont dus de moeite om de tarieven van de eigen tandarts eens te vergelijken met die van anderen en misschien een overstap te overwegen.

Vooral voor behandelingen die door de verzekering niet of slechts gedeeltelijk vergoed worden kan het voordelig zijn om te informeren naar de prijzen bij een academisch centrum waar tandartsen worden opgeleid. Deze hanteren vaak voordelige tarieven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandartsverzekering: zelf betalen of toch verzekeren?Tandartsverzekering: zelf betalen of toch verzekeren?Het afsluiten van een tandartsverzekering levert maar weinig mensen echt een besparing op. De maandelijkse premie is rel…
Ixorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringIxorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringEen tandartsverzekering is erg duur en maar weinig mensen besparen echt geld door zich te verzekeren voor tandartskosten…
Besparen: sluit geen onnodige verzekeringen afBesparen: sluit geen onnodige verzekeringen afVerzekeringen kunnen op jaarbasis flink wat kosten, en bieden daarmee de mogelijkheid tot besparen. Echter sommige verze…
Bronnen en referenties
  • Reader's Digest (2005). How to pay less for just about anything
  • Independer.nl/tandarts
  • Ivorenkruis.nl
Reactie

M. Rootlieb, 28-10-2015
Wat moet ik dan met mij dochter van tien jaar oud, zij moet naar orthopedie voor een beugel. Maar ik weet niet wat ik moet met de verzekering, moet ik het op mijn polis zetten.en extra tandarts verzekering afsluiten.kosten zijn ongeveer vijfentwintig honderd euro. Reactie infoteur, 29-10-2015
Beste M. Rootlieb,

Voor orthodontie bij kinderen tot 18 jaar kun je je verzekeren. Soms is dit onderdeel van de tandartsverzekering, maar vaak ook van de aanvullende verzekering. Dat is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Wat de verschillende verzekeraars te bieden hebben, is heel verschillend. De voorwaarden zitten vaak ook anders in elkaar. Bij sommige verzekeraars krijg je een percentage van de koten vergoed; bij de andere is dit 100%, maar tot een bepaald maximum. Ook een combinatie daarvan is mogelijk. Als de totale kosten 2500 bedragen, zal verzekeren voordeliger zijn dan niet verzekeren. Maar kijk wel goed wat er wel en niet verzekerd is. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan tav orthodontie soms honderden euro's opleveren.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.