Besparen op verwarming van je woning 10 tips

Besparen op verwarming van je woning 10 tips Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt in een jaar ongeveer 1600 m³ gas en betaalt daar bijna 100 euro per maand voor (meer dan 1000 euro per jaar!). Het grootste deel van dit gas gaat op aan het verwarmen van de woning. Stookkosten zijn onvermijdelijk - je wilt niet in de kou zitten - maar het is zeker mogelijk hier het nodige op te besparen. Door het toepassen van verschillende tips kun je de stookkosten flink verlagen, en wordt je energierekening minder hoog. Verwarm bijvoorbeeld alleen waar en wanneer nodig, zorg voor goede isolatie en ventilatie van je woning, en probeer de verwarming op tijd uit te schakelen.

Tip 1: Plannen van de verwarming van je huis

Bedenk goed welke kamers en ruimtes in je woning je wanneer wilt verwarmen. 's Nachts kan de verwarming bijvoorbeeld uit. Normaal gesproken heeft elke radiator een eigen kraantje dat je open en dicht kunt draaien: maak daar gebruik van. In de badkamer hoeft de verwarming waarschijnlijk alleen 's ochtends en 's avonds aan. En de kamers van de kinderen, die overdag op school zitten, hoeven alleen 's middags en 's avonds verwarmd te worden. Om niet eerst in de kou te hoeven zitten, kun je de verwarming een uur voordat je een kamer gebruikt aanzetten. Vooral in het geval van de badkamer kan dat erg prettig zijn.

Tip 2: Het gebruik van elektrische kacheltjes

Wanneer je een kamer snel warm wilt hebben, of als er in een ruimte helemaal geen radiatoren zijn, kan een elektrisch kacheltje een uitkomst zijn. Probeer het gebruik hiervan zo veel mogelijk in te perken. Verwarmen met elektrische kacheltjes is al gauw twee tot drie keer zo duur als met de centrale verwarming.

Tip 3: Besparen op verwarming door isolatie van je woning

Om de warmte in je woning vast te houden is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Vooral ramen en deuren zijn daarbij aandachtspunten. Zorg voor zo veel mogelijk dubbelglas, plaats tochtstrips langs kieren van deuren en zorg dat ramen en deuren goed sluiten. Isoleer ook de verwarmingsbuizen in ruimtes waar de verwarming normaal gesproken niet aan staat.

Tip 4: Minder stookkosten door ramen en gordijnen

Heel vaak zitten radiatoren onder vensterbanken. 's Avonds gaan de gordijnen dicht en vallen over de radiator heen. Daardoor blijft er veel warmte hangen tussen het gordijn en het raam: warmte die uiteindelijk via het raam zal verdwijnen. Door kortere gordijnen te gebruiken - die wel voor het raam hangen, maar niet voor de radiator - kun je dit voorkomen. Een andere, minder mooie, mogelijkheid is om de gordijnen op de vensterbank te leggen.

Tip 5: Besparen op verwarming door goede ventilatie

Droge lucht is veel efficiënter op te warmen dan vochtige lucht. Het is dus belangrijk dat de ruimtes die je verwarmt goed geventileerd worden. In nieuwbouwhuizen zit vaak al een heel goed ventilatiesysteem, maar bij wat oudere huizen moet je hier zelf voor zorgen (simpel gezegd: hoe ouder het huis, hoe hoger de luchtvochtigheid). De simpelste manier om te ventileren is deuren en ramen op te zetten. Doe dit wel vóór je gaat verwarmen en niet tegelijkertijd...

Tip 6: Zet de verwarming een graad lager

Door de verwarming één graad lager te zetten bespaar je ongeveer 7% op je gasverbruik; dat is al gauw meer dan 50 euro per jaar. Om de lagere temperatuur te compenseren kun je een trui, een extra shirt, of pantoffels aantrekken, of met een dekentje op de bank gaan zitten.

Tip 7: Kaarsen aansteken om te verwarmen

Wanneer je een open haard of houtkachel in je woning hebt, kun je daarmee een heleboel energiekosten besparen. Alleen niet iedereen heeft een open haard en er één (laten) plaatsen is vaak nogal een onderneming. Wat wel iedereen kan doen is kaarsen branden. Daarmee kan je weliswaar niet je hele woonkamer verwarmen, maar er komt meer warmte af dan je denkt. Door regelmatig veel kaarsen te branden, kun je enkele tientjes per jaar besparen op je stookkosten. Kaarsen kosten uiteraard ook geld, maar wanneer je niet al te dure kaarsen uitkiest (bijvoorbeeld waxinelichtjes), zal het je toch schelen in de portemonnee. Bijkomend voordeel is dat kaarsen het gezellig maken in huis en dat je minder lampen aan hoeft te doen.

Tip 8: Zet de verwarming op tijd uit

Wanneer je de verwarming op tijd uitzet duurt het, zelfs in matig geïsoleerde ruimtes, zeker een uur voordat het één graad is afgekoeld. Je kunt de verwarming dus gerust een uur voordat je naar bed gaat al uit doen of op nachttemperatuur zetten.

Tip 9: Ontluchten van de CV

Ontlucht de leidingen minimaal één keer per jaar (bij nieuwe installaties vaker). Lucht in de leidingen zorgt voor extra stookkosten. Een cv ontluchten kun je laten doen door een monteur, maar het is ook vrij eenvoudig zelf te doen. Weet je niet precies hoe, zoek dan op internet. Daar zijn voor verschillende installaties beschrijvingen en filmpjes te vinden hoe je je CV kunt ontluchten.

Tip 10: Thermostaat met tijdklok voor lagere stookkosten

Om je te helpen efficiënter te stoken kun je een tijdklok aanschaffen die je van te voren instelt en die de thermostaat regelt. Deze kost uiteraard wel wat, maar als je vaak vergeet om de verwarming uit te zetten (elke volle dag of nacht is goed voor een paar euro extra stookkosten), heb je zo'n tijdklok snel terugverdiend. Een groot voordeel van een tijdklok is dat je 's ochtends al kan beginnen met verwarmen voordat je zelf uit bed bent. Dus het levert niet alleen geld op, maar ook extra comfort.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwarming een graadje lagerOp jaarbasis kunt u veel geld besparen door uw verwarming standaard één graadje lager te zetten. Het is echter niet de b…
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Honderden euro's besparen op de verwarming van je huisHonderden euro's besparen op de verwarming van je huisHet verwarmen van je huis is een behoorlijke kostenpost: een gemiddeld huishouden is snel tussen de €1000 en €2000 per j…
Bronnen en referenties
  • NIBUD
  • Milieucentraal.nl
  • Zuinig.info
  • '1000 tips om beter met geld om te gaan.' Patrrik Declerq (2007)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-07-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.