Geld als ruilmiddel

Geld als ruilmiddel Geld is in onze economie het hulpmiddel om de ruil van goederen en diensten te vergemakkelijken. Een functie van het geld is dan ook, dat het tegenwoordig een algemeen aanvaardbaar ruilmiddel is geworden. Wat zijn de voordelen van het gebruik van geld als ruilmiddel? Welke goederen deden vroeger dienst als ruilmiddel en bezaten een geldfunctie? En kan je in de huidige maatschappij aan geld verdienen sinds geld een aanvaardbaar ruilmiddel is geworden? Een overzicht:

Functie van het geld

Tegenwoordig in onze economie heeft geld (ondermeer) de functie als ruilmiddel ingenomen.

Ruil in natura

Vroeger had men geen behoefte aan geld. Er was toendertijd sprake van "ruil in natura", dwz: het ene product werd rechtstreeks tegen een ander product geruild.

Grotere arbeidsverdeling plus meer specialisatie is grotere ruiltransacties

De maatschappij ontwikkelde zich, groeide en bloeide. Er ontstonden grotere arbeidsverdeling, er ontstonden meer specialisaties en dat gaf zonder meer grotere ruiltransacties van goederen tegen goederen.

Ontstaan behoefte van een algemeen aanvaard ruilmiddel

Zodra de maatschappij zich begon te ontwikkelen en er grotere en onhandige ruiltransacties begonnen te ontstaan, was men van het feit doordrongen dat er een behoefte ontstaan was aan een algemeen aanvaard ruilmiddel om al die grote, onhandige en ingewikkelde ruiltransacties van goederen tegen goederen praktischer te maken.

Maatschappij zonder geld

Mensen in een maatschappij zonder geld als algemeen aanvaard ruilmiddel beschikken over minder goederen en diensten als wanneer geld een ruil zo veel meer zou kunnen vergemakkelijken.

Goederen die een geldfunctie hadden

In de geschiedenis zien we, afhankelijk van het land en periode, dat bepaalde goederen de functie van algemeen aanvaard ruilmiddel kregen. Deze goederen waren oa:
  • Zout,
  • Schelpen,
  • Metalen zoals goud en zilver,
  • Tabaksbladeren.

Voordelen van het gebruik van geld als ruilmiddel

Wat zijn de voordelen van het gebruik van geld als algemeen aanvaard ruilmiddel na invoering?
  • Bestemmingsvrijheid van het geld: geld kan overal voor gebruikt worden,
  • Transportvrijheid van het geld: geld kan verdiend worden in Land A, maar worden uitgegeven in Land B,
  • Opslagvrijheid van het geld: men kan een keuze maken van het gebruik van het geld, bv: Gaat men het geld oppotten? Bewaren voor de toekomst? Uitgeven in het heden? Of juist het geld ontpotten?

Geld verdienen aan geld

Het ideale van geld is dat we geld dusdanig kunnen gebruiken dat we in de toekomst aan ons geld kunnen verdienen, mits goed belegd, bv:
  • Door bedrijfsinvesteringen of door een
  • Levensverzekering (uitkering in de toekomst).

Geld als vermogensobject op de vermogensmarkt

In principe, met de juiste kennis, kan er aan geld verdiend worden als iemand verstandig aandelen koopt en de vermogensmarkt betreedt. Door het kopen van aandelen vervult het geld voor deze persoon de functie van een vermogensobject. In deze aandelen ligt namelijk een stukje van het vermogen van de belegger vast.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 09-10-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.