WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijk Personen)

WSNP houdt in dat men persoonlijk failliet verklaard wordt en dat de rechter een uitspraak doet. Voor veel mensen is het WSNP traject een vaag begrip en is men niet op de hoogte hoe het er precies uit ziet. Voor schuldenaars die in dit traject zitten is het afzien, maar met een goed resultaat. Hier staat in het kort beschreven wat bewindvoering en WSNP inhoudt en hoe men hierin kan komen en welke plichten hij of zij dan heeft.

Inleiding

Iedereen kent wel van die maanden waarin het zeer moeilijk is rond te komen. Veel tegenslagen en meer uitgaven dan inkomsten. Dit is de orde van de dag en kan iedereen overkomen, maar wanneer deze problemen zich structureel voordoen, wordt het wel een probleem. De meest voorkomende schuld tegenwoordig, wordt opgebouwd vanuit een eigen bedrijf. Iemand die een eenmanszaak heeft en klanten die niet betalen, heeft geen inkomsten en kan dus niet voorzien in zijn persoonlijke levensonderhoud. Een echtpaar dat gaat scheiden en hun huis niet kan verkopen, een moeder met kinderen die bij haar man weg gaat en niet kan rondkomen van een bijstandsuitkering.

Wie kan toegelaten worden?

Hoewel de overheid hier weinig aan doet en niet bijspringt in deze moeilijke tijden, blijven de vaste lasten afschreven worden. Gaat dit enkele maanden niet meer, dan is het het beste om hulp te zoeken, voordat u uw huis wordt uitgezet. Hiervoor zijn verschillende instanties die kunnen helpen bij betalingsproblemen. Meestal zetten deze bedrijven de administratie op papier en kijken waar bezuinigd kan worden, waardoor de schuldenlast is ontstaan en starten een minnelijke procedure. Anders wordt het, wanneer een bedrijf iemand failliet verklaard of de schuldenlast zo hoog is dat een voortraject (meestal minnelijk) niet meer helpt. Men kan zich wenden tot de rechtbank bij de afdeling insolventie. Er kan een aanvraag gedaan worden tot schuldsanering. De WSNP.

Een aanvraag duurt gemiddeld zes weken, waarna de schuldenaar een brief krijgt om op de zitting te komen. De schuldenaar zal door de rechter verhoort worden over het ontstaan van de schuldenlast, hoe men stappen ondernomen heeft om regelingen te treffen en aan de hand daarvan zal de rechter uitspraak doen of iemand toegelaten wordt tot de WSNP.

Het traject

Wanneer de rechter uitspraak doet en u toe laat in de WSNP, wordt er een traject gestart. Dit traject duurt drie tot vijf jaar, waarbij de schuldenaar inzicht moet geven in alle privézaken en waarbij de schuldenaar gedurende deze periode moet leven van een absoluut minimum.

Als eerste wordt er een bewindvoerder toegewezen die op huisbezoek komt en inventariseert wat de bezittingen zijn. Auto’s, woningen en goederen van hoge waarde moeten in veel gevallen verkocht worden. Er mogen geen bezittingen zijn, want die komen ten goede aan de boedelrekening. Er wordt gekeken of iemand inkomsten heeft uit werk of een uitkering en hoeveel dit is. Aan de hand van deze gegevens wordt er een vrij te laten bedrag (VTLB) vastgesteld waarvan de schuldenaar moet leven. Kan de schuldenaar hiervan niet rondkomen, zal hij of zij simpelweg moeten bezuinigen.

De tweede stap is het aanvragen van een basisrekening, een basis zorgverzekering en het aanvragen van belastingtoeslagen. Elke maand dient u gegevens op te sturen en zelf een bedrag over te maken aan de bedoelrekening, aan de hand van een berekening van het VTLB.

Verplichtingen

Wanneer u in de WSNP zit heeft u weinig rechten en veel plichten. Hier vind u een opsommingen van enkele verplichtingen:
  • Men heeft een informatie plicht; dit houdt in dat alles wat te maken heeft met de bezittingen, inkomsten en wijzigingen, vermeld moeten worden bij de bewindvoerder. Deze zal voor sommige gevallen toestemming moeten vragen bij de rechter (bijvoorbeeld: samenwonen, verhuizen, wijzigen van werkgever, daarbij wordt gekeken naar het oogpunt van de schuldeisers – deze mogen niet achterstelt worden).
  • Men heeft een sollicitatieplicht wanneer u niet werkzaam bent. De sollicitatieplicht bestaat uit minimaal vier sollicitaties per maand, een inschrijving bij het arbeidsbureau en enkele uitzendbureaus.
  • Men mag zich met solliciteren niet beperken tot een bepaald vakgebied. Alle werkzaamheden zijn passend.
  • Men is verplicht zich aan de strenge regels te houden.
  • Men mag geen nieuwe schulden maken. Het maken van nieuwe schulden lijdt tot voortijdige beëindiging WSNP.
  • Men heeft een basisrekening waarop de schuldenaar niet rood kan staan, een basisverzekering en kan de schuldenaar zichzelf onderhouden van het VTLB.
  • Extra pensioenuitkering, inkomsten e.d. gaan direct naar de bedoelrekening.

Dit is enkele een opsomming van de belangrijkste punten. Er zijn nog meer regels, maar omdat er een informatieplicht is zal een bewindvoerder, die op de hoogte is van de regels omtrent WSNP, de schuldenaar precies informeren over wet en regelgeving omtrent WSNP.

Bewindvoerder

De bewindvoerder is als het ware de toezichthouder. Hij of zij controleert de schuldenaar, onderhoudt het contact met de rechter-commissaris en de schuldeisers. In veel gevallen heeft de bewindvoerder bevoegdheid schuldenaar toestemming te geven voor bepaalde zaken, maar veelal wordt toestemming gevraagd aan de rechter-commissaris.

Schone Lei

Wat gebeurd er als men zich niet aan de regels houdt? Er bestaat geen pardon voor de WSNP. Wanneer er door de bewindvoerder fouten of onjuistheden geconstateerd worden, zal hij of zij dit direct melden aan de rechtbank, waarop de schuldenaar verhoort wordt op het feit. Een rechter bepaald in deze of men een waarschuwing krijgt of een voortijdige beëindiging van de WSNP. Dit is in veel gevallen het laatste.

Het doel van de WSNP is om de schulden zoveel mogelijk af te lossen. Na de WSNP zal de rechter een officiële beëindiging met goed resultaat doen, waarna de bewindvoerder zorgt voor een schone lei. Schuldeisers mogen u niet meer benaderen en uw BKR registratie wordt verwijderd. Voortaan mag u schuldenvrij het leven door gaan en zult u dus ook geen problemen meer hebben om bijvoorbeeld een hypotheek aan te gaan.

Dit doel van de WSNP wordt door velen behaald en is het afzien van drie jaar streng leven meer dan waard, want eigenlijk komt men er rijker uit.
© 2012 - 2022 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen schuldsanering (WSNP)De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) biedt schuldenaars de mogelijkheid op een schuldenvrije toekomst. De s…
Wettelijke schuldsanering, stappenplanWettelijke schuldsanering, stappenplanWie zijn schulden niet meer kan betalen, bijvoorbeeld door verlies van baan en teruggang in inkomen, kan doorgaans een b…
Wat is Wsnp bewind?Wat is Wsnp bewind?De financiële crisis heeft bij veel Nederlandse huishoudens tot problematische schulden geleid. Vaak kunnen deze schulde…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…

Besparen: Geld verdienen door minder uitgevenBesparen: Geld verdienen door minder uitgevenGeld verdienen kan door meer inkomen, maar ook door te besparen. Wanneer je minder geld uitgeeft, blijft er meer geld ov…
Belastingaangifte erfenis broer en zusBelastingaangifte erfenis broer en zusHebt u een erfenis van vrijgezelle broer of zus? Als u van een broer of zus een erfenis krijgt, moet in de meeste gevall…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.