Kan je met bedelen je geld verdienen?
Het klinkt heel onorthodox en je zult de nodige schroom moeten overwinnen, maar het is een manier die werkt. Je kunt met bedelen echt geld verdienen als je je schaamtegevoel aflegt en bereid bent om op straat te bedelen voor geld. Dat moet je om ethische redenen uiteraard alleen doen als je echt heel dringend om geld verlegen zit. Maar helaas bevinden zich tegenwoordig nogal wat mensen in die hachelijke situatie. En interessant, bedelen kan tegenwoordig ook online.
Kan je bedelen tot je beroep maken?
Wie als bedelaar zijn geld wil verdienen moet weten dat hij op één dag in een drukke binnenstad door alleen zijn hand op te houden, soms wel 250 euro en meer kan opstrijken (Bron: Haagse politie). Dat is meer dan de meeste mensen in een reguliere baan verdienen. En er zijn zelfs mensen die het bedelen tot hun hoofdactiviteit hebben verheven, maar die wel in een gewoon huis wonen en ‘s morgens net als u en ik de auto naar hun werk nemen!
De traditionele bedelaar op straat
Maar om zoveel geld met bedelen te verdienen, moet je een aantal dingen in acht nemen:
- zo heb je een goed plekje nodig waar veel mensen langskomen. Die vind je eigenlijk hoofdzakelijk in de grote steden. In de polder bedelen is een tamelijk zinloze onderneming;
- naast zo’n “hotspot” moet je ook een treurige blik bezitten. Zorg er wel voor niet als een aan lager wal geraakte schooier over te komen of slecht te ruiken. Dat weerhoudt namelijk veel mensen uit walging ervan om je iets te geven.
- ook nuttig bij het bedelen is een huisdier. En omwille van je eigen gezondheid en die van het dier, moet je in ieder geval enkele dekens meenemen die je onder je kan leggen. In de winter loopt menig onervaren bedelaar al snel een blaasontsteking op.
Wie aan dat alles heeft gedacht, kan echt geld gaan verdienen met bedelen. Of je het wilt, is natuurlijk een ander verhaal.
Bedelen kan ook online
Maar bedelaars zitten tegenwoordig niet alleen op straat, ze gebruiken net als alle anderen mensen de moderne techniek. “Lazy Beggars” (luie bedelaars), zo noemt zich een groep online bedelaars (cyberbeggars) in de Verenigde Staten. Met een eigen internetpagina proberen ze hun inkomen te verhogen. Zelfs een apart Facebook-account trekt fans van de Lazy Beggars aan. Een reden voor hun populariteit is wellicht hun eerlijkheid. Ze zeggen openlijk waarvoor ze willen bedelen en maken er geen geheim van dat het geld aan alcohol of jointjes opgaat.
Zouden arme mensen met bedelen hun bestaan kunnen financieren?
Wie de pleziertjes van de Lazy Beggars wil ondersteunen, kan daarvoor ook gebruik maken van de allernieuwste internettechnieken. Zo treft men op de website van de Lazy Beggars een PayPal-account aan waarop de donatie kan worden gestort. Hoewel niet iedereen bereid zal zijn om de alcoholconsumptie van anderen te ondersteunen, ontwikkelt zich deze vorm van bedelen wellicht tot een trend waarmee arme mensen hun bestaan kunnen financieren.
Internet en goede ideeën, een krachtige combinatie
Ongetwijfeld moet de hele zaak ook met de nodige humor worden gezien. Maar een voorbeeld als dit toont wel aan welke kracht het internet bezit. Een van de “beggars” was eerder werkzaam als IT-specialist en heeft de website alsook de Facebook-pagina in het leven geroepen. Internet heeft al wat mensen aan succes geholpen als het ging om private
sponsoring, wat onderstaand voorval kan illustreren.
Als de “crowd” je studie betaalt!
Emily-Rose Eastop, een 26 jarige Engelse studente, had meer dan € 25.000
schuld. Voor haar eerste studie "menswetenschappen" aan de universiteit van Oxford moest ze veel collegegeld betalen. En omdat ze een vervolgstudie in Oxford wilde doen, had ze nog eens € 33.000 nodig. Dus maakte ze een video en zette die op het crowdfundingplatform www.hubbub.net. In “Get ER to Oxford" legde ze uit dat ze 14.000 Pond voor haar master en nog eens 11.300 Pond voor haar levensonderhoud nodig had. En dan gebeurde het ongelofelijke. Binnen zes weken schonken 485 personen Emily-Rose 26.570 Pond zonder er iets voor terug te willen. Dat bewijst eens te meer dat de massa best vrijgevig is.
Heeft crowdfunding toekomst als studiefinanciering?
Ondanks de ervaring van Emily-Rose acht men in studiekringen de kans gering dat crowdfunding als een toekomstige vorm van
studiefinanciering kan fungeren. Zij bevond zich op het juiste moment op de juiste plaats en wist een goede virale campagne te ontketenen. Zou iedereen via crowdfundingplatforms geld voor zijn studie vragen, dan zou daarmee de bereidheid om te doneren afnemen. Want mensen willen toch iets voor hun geld terugzien.
Een toekomst zou wel weggelegd kunnen zijn voor een andere vorm van financiering, “crowdinvesting” genoemd. In meerdere landen bestaan er al platforms die
studenten als een vorm van belegging beschouwen. Beleggers op internet verstrekken studenten een lening, die zich op hun beurt verplichten om het geld na het afronden van de studie met rente terug te betalen.
Lees verder