Je bedrijf starten zonder te bedelen

Je bedrijf starten zonder te bedelen Geen geld van investeerders of de bank om je bedrijf te starten? Bootstrapping is de benaming voor een financiering geheel uit eigen middelen, ook al staan er geen tonnen op de bank. Liefst zo goedkoop mogelijk uiteraard. Het kost veel inspanning, maar het heeft zijn voordelen.

Met eigen middelen starten

Een project met eigen middelen van de grond krijgen, dat is de droom van veel ondernemers. Maar waar haal je het geld vandaan als je niet wil stelen? Dan ben je in de regel toch weer aangewezen op plan B: een zoektocht starten naar sponsors en strategische investeerders, die het opzetten van je bedrijf willen financieren. Maar investeerders die geld steken in startende ondernemingen, zijn na de financiële crisis toch wel enigszins terughoudend geworden.

Financieren met eigen vermogen

En dat brengt je toch weer terug naar plan A: je bedrijf financieren met eigen vermogen, zelfs als je niet beschikt over een miljoen op de bank. Dat betekent veel werk en nerveuze spanning. Het sleutelwoord is “zelfredzaamheid", waarbij 70 tot 80 uur werken per week geen uitzondering is. Het fenomeen staat bekend als "Bootstrapping" De term komt uit het Engels en betekent in goed Nederlands "schoenveters". Het gezegde „to pull yourself up by your own bootstraps“ beschrijft hoe men zijn situatie verbetert, puur door eigen inspanning.


“Bootstrapping”: family, friends and fools

Bootstrapping betekent dat een starter zo weinig mogelijk geld uitgeeft. Het benodigde geld komt uit besparingen, een bijbaan, misschien zelfs uit de omzet van je eerste producten die je al tijdens de ontwikkeling aan derden aanbiedt. Je start-up wordt bovendien gekenmerkt door drie F’s. Die staan voor:
  • family;
  • friends;
  • fools.

De voordelen van een start met eigen middelen

Wat zich vermoeiend aanhoort, is het ook. Maar het heeft zo zijn voordelen:
  • het bedrijf is straks meer waard omdat de oprichters alle aandelen bezitten;
  • zij hebben de volledige controle over de ontwikkeling van het idee;
  • een start-up zonder schulden is in de toekomst aantrekkelijker voor investeerders als je later misschien toch een andere partij aan boord wil halen.

Ook Facebook en Dell financierden hun start uit eigen middelen

In 2004 financierden de bedenkers van Thefacebook.com na de oprichting van het bedrijf zelf de kosten van die website middels online advertenties. En op een vergelijkbare manier ging ook computerfabrikant Dell te werk toen het bedrijf in 1984 in een studentenhuis in Austin Texas werd opgestart. De 19-jarige oprichter, Michael Dell, riep het bedrijf met een bescheiden kapitaal van 1000 dollar in het leven.

Twee jaar zonder externe financiering doorkomen

Ook in Europa vindt het fenomeen bootstrapping steeds meer ingang. Zo probeerden volgens een studie in Oostenrijk in 2013 ongeveer 70 procent van de 503 ondervraagde starters in de eerste twee jaar zonder externe financiering door te komen, de zogenaamde "pre-seed-fase”. Eerlijkheidshalve moet worden gezegd dat velen van hen het niet zouden hebben gered zonder subsidies. Want het subsidiestelsel is in dit land bijzonder goed ontwikkeld in vergelijking met andere Europese landen. Een vervanging voor risicokapitaal zijn subsidies overigens niet. Vooral bij onderzoeksprojecten kan het gemakkelijk gebeuren dat een project niet met de behoeften van de markt overeenkomt.

Bootstrapping niet zonder risico

Het risico bestaat uiteraard dat innovatieve en in beginsel zeer kansrijke projecten door het trager beschikbaar komen van de benodigde financiële middelen wel eens stagneren en uiteindelijk zelfs stranden, omdat men wordt ingehaald door andere ontwikkelaars.

Lees verder

© 2014 - 2022 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten en financiering ondernemingKosten en financiering ondernemingWanneer je een onderneming start, zijn niet alleen de technische aspecten en een goed bedrijfsplan van belang, maar ook…
Durfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerDurfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerAls startende ondernemer is het vaak moeilijk om de financiering rond te krijgen. Daarom is er voor startende ondernemer…
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Belang van financiele strategie voor ondernemingenBelang van financiele strategie voor ondernemingenElke onderneming heeft een doelstelling en om die doelstelling te bereiken, zal er onder meer een financiële strategie o…

Cash back: contant geld uit de supermarktCash back: contant geld uit de supermarktWie kent het niet: je bent koortsachtig op zoek naar een geldautomaat terwijl de bodem van je portemonnee in zicht is? I…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 15-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.