Je bedrijf starten zonder te bedelen
Geen geld van investeerders of de bank om je bedrijf te starten? Bootstrapping is de benaming voor een financiering geheel uit eigen middelen, ook al staan er geen tonnen op de bank. Liefst zo goedkoop mogelijk uiteraard. Het kost veel inspanning, maar het heeft zijn voordelen.
Met eigen middelen starten
Een project met eigen middelen van de grond krijgen, dat is de droom van veel ondernemers. Maar waar haal je het geld vandaan als je niet wil stelen? Dan ben je in de regel toch weer aangewezen op plan B: een zoektocht starten naar
sponsors en strategische investeerders, die het opzetten van je bedrijf willen financieren. Maar investeerders die geld steken in startende ondernemingen, zijn na de
financiële crisis toch wel enigszins terughoudend geworden.
Financieren met eigen vermogen
En dat brengt je toch weer terug naar plan A: je bedrijf financieren met eigen vermogen, zelfs als je niet beschikt over een miljoen op de bank. Dat betekent veel werk en nerveuze spanning. Het sleutelwoord is “zelfredzaamheid", waarbij 70 tot 80 uur werken per week geen uitzondering is. Het fenomeen staat bekend als "Bootstrapping" De term komt uit het Engels en betekent in goed Nederlands "schoenveters". Het gezegde „to pull yourself up by your own bootstraps“ beschrijft hoe men zijn situatie verbetert, puur door eigen inspanning.
“Bootstrapping”: family, friends and fools
Bootstrapping betekent dat een starter zo weinig mogelijk geld uitgeeft.
Het benodigde geld komt uit besparingen, een bijbaan, misschien zelfs uit de omzet van je eerste producten die je al tijdens de ontwikkeling aan derden aanbiedt. Je start-up wordt bovendien gekenmerkt door drie F’s. Die staan voor:
De voordelen van een start met eigen middelen
Wat zich vermoeiend aanhoort, is het ook. Maar het heeft zo zijn voordelen:
- het bedrijf is straks meer waard omdat de oprichters alle aandelen bezitten;
- zij hebben de volledige controle over de ontwikkeling van het idee;
- een start-up zonder schulden is in de toekomst aantrekkelijker voor investeerders als je later misschien toch een andere partij aan boord wil halen.
Ook Facebook en Dell financierden hun start uit eigen middelen
In 2004 financierden de bedenkers van Thefacebook.com na de oprichting van het bedrijf zelf de kosten van die website middels online advertenties. En op een vergelijkbare manier ging ook computerfabrikant Dell te werk toen het bedrijf in 1984 in een studentenhuis in Austin Texas werd opgestart. De 19-jarige oprichter, Michael Dell, riep het bedrijf met een bescheiden kapitaal van 1000 dollar in het leven.
Twee jaar zonder externe financiering doorkomen
Ook in Europa vindt het fenomeen bootstrapping steeds meer ingang. Zo probeerden volgens een studie in Oostenrijk in 2013 ongeveer 70 procent van de 503 ondervraagde starters in de eerste twee jaar zonder externe financiering door te komen, de zogenaamde "pre-seed-fase”. Eerlijkheidshalve moet worden gezegd dat velen van hen het niet zouden hebben gered zonder subsidies. Want het subsidiestelsel is in dit land bijzonder goed ontwikkeld in vergelijking met andere Europese landen. Een vervanging voor risicokapitaal zijn subsidies overigens niet. Vooral bij onderzoeksprojecten kan het gemakkelijk gebeuren dat een project niet met de behoeften van de markt overeenkomt.
Bootstrapping niet zonder risico
Het risico bestaat uiteraard dat innovatieve en in beginsel zeer kansrijke projecten door het trager beschikbaar komen van de benodigde financiële middelen wel eens stagneren en uiteindelijk zelfs stranden, omdat men wordt ingehaald door andere ontwikkelaars.
Lees verder