Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?

Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen? Het wordt steeds moeilijker om bij banken geld te krijgen voor financiering van zakelijke of persoonlijke uitgaven. Het verstrekken van geld is steeds meer aan strenge regels gebonden. Daarnaast is het toezicht op geldverstrekkers verscherpt. Geen wonder dat er gezocht wordt naar alternatieven om toch aan geld te komen. Veel ondernemers en particulieren hebben de weg gevonden naar crowdfunding. Crowdfunding is een hulpmiddel voor velen om een doel te bereiken. Vaak een doel waar geld voor nodig is en betrokkene zelf niet of onvoldoende heeft. Door geld te lenen kan het doel wel bereikt worden. Een manier om aan geld te komen is het sociaal lenen. Het sociaal lenen kost, evenals bij de bank, geld. Het geleende geld moet met rente weer worden terugbetaald. Veel geld wordt gekregen van sociaal investeerders die op deze manier hun geld maatschappelijk verantwoord investeren en vaak ook nog een hoger rendement realiseren dan op een spaarrekening of met investeren van geld in een belegging.

Branchevereniging Nederland Crowdfunding

Er is een branchevereniging Nederland Crowdfunding opgericht. De branchevereniging is opgericht ter bevordering van crowdfunding voor de bedrijfsfinanciering van ondernemers. De eerste plannen van de branchevereniging worden in maart 2014 gepresenteerd.

Crowdfunding

Een alternatieve wijze om als ondernemer toch aan geld te komen is het financieren van de bedrijfsdoelen door crowdfunding. In het verleden ging de ondernemer naar de bank om geld te lenen. Nu de banken steeds hogere en moeilijke eisen aan een ondernemer stellen is er gezocht naar een andere mogelijkheid om de projecten van een bedrijf te financieren. Een alternatieve financieringsvorm is gevonden in Crowdfunding. Bij crowdfunding wordt niet bemiddeld door de financiële intermediairs maar is er rechtstreeks contact tussen de investeerders en de ondernemers.

2013

In 2013 ging er alleen al in Nederland via crowdfunding 28 miljoen euro om in deze nieuwe vorm van geld lenen. Er werd door crowdfunding geld opgehaald om Nederlandse bedrijven te financieren. In 2013 werd er een ruime verdubbeling gerealiseerd ten opzichte van 2012.

Bedrijfsfinanciering

Een nieuwe manier van bedrijfsfinanciering is ontstaan. Bedrijfsfinanciering door middel van crowdfunding. Voor het innovatieve MKB is het op deze manier mogelijk geworden om financieringen te realiseren. Bij crowdfunding wordt een beroep gedaan op een grote groep van kleine investeerders. Deze investeerders krijgen, in ruil voor hun ingelegde geld, bijvoorbeeld rente op het verstrekte geld, aandelen of een product.

Tweede kamer

Aan de Tweede Kamerleden is de ontwikkeling van crowdfunding niet voorbijgegaan. Voor de groei van crowdfunding is ook al meerdere keren door Tweede Kamerleden steun toe gezegd. Dit is een logisch gevolg van het feit dat crowdfunding expliciet onderdeel uitmaakt van het regeerakkoord.

Waarborgen professionaliteit

Het Ministerie van Economische Zaken heeft, mede op basis van de gezamenlijke wens van mensen die werken met crowdfunding en om de duurzame groei en professionaliteit van crowdfunding te waarborgen, de oprichting van een branchevereniging ondersteunt. Een branchevereniging onder de naam: branchevereniging “Nederland Crowdfunding”.

Aangesloten leden

De meest bekende en actieve platforms in Nederland en leden van het eerste uur zijn onder meer:
 • CrowdAboutNow,
 • Geldvoorelkaar,
 • Oneplanetcrowd,
 • Share2Start,
 • Symbid
 • WeKomenErWel.

Code of conduct

Een afvaardiging van de platforms vormt het bestuur van de branchevereniging en daarmee vertegenwoordigt de branchevereniging meer dan 95% van de markt van crowdfunding platforms voor bedrijfsfinanciering. Er wordt gewerkt aan:
 • een communicatieplan
 • de formulering van een code of conduct

Ook verdwijnen er wel eens initiatieven voor crowdfunding. Zo staakte TenPages na vier en half jaar in 2014 de activiteiten omdat het concept van TenPages niet rendabel te krijgen was.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De crowdfunding hypotheek van JungoDe crowdfunding hypotheek van JungoJe kunt als particulier beleggen in de crowdfunding hypotheek van Jungo. De constructie van deze hypotheek is innovatief…
Crowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidCrowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidHet is een erg aantrekkelijke optie om geld te investeren in kleine bedrijfjes via het platform van Symbid. Dit bedrijf…
Onterven van zoon en dochterOnterven van zoon en dochterUw kind onterven? Het onterven van een zoon en dochter heeft als groot voordeel dat de langstlevende partner in de meest…
Bronnen en referenties
 • www.wekomenerwel.nl
 • www.symbid.nl
 • www.share2start.nl
 • www.oneplanetcrowd.nl
 • www.geldvoorelkaar.nl
 • www.crowdfunding.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.