Toenemende handel in levensverzekeringen
Er is een toenemende handel in levensverzekeringen. Het idee hierachter is dat iemand zijn levensverzekering verkoopt en voor dat bedrag van zijn oude dag kan genieten. De opkoper krijgt de waarde van de levensverzekering bij zijn dood uitgekeerd. Het is afhankelijk van hoe kan geen persoon doorleeft of er daadwerkelijk winst wordt gemaakt op een levensverzekering. Banken en investeerders investeren hier massaal in na het wegvallen van de handel in hypotheken.
De handel in levensverzekeringen neemt steeds meer toe. Bankiers lijken dit als nieuwe investering te hebben gevonden, in plaats van hypotheken en leningen. Het idee is dat de levensverzekering van een Amerikaan wordt opgekocht. Deze krijgt hier een zeker bedrag voor wij op zijn oude dag nog fijn van kan leven. Wanneer hij dood gaat incasseert de opkoper de waarde van de levensverzekering. In de tussentijd betaalt hij ook de rest van de premie. Nogal grof gezegd is het voor de opkoper het beste om te hopen dat iemand zo snel mogelijk dood gaat, zodat hij de grootste winst maakt. Want des te langer iemand doorleeft, des te meer premie hij moet betalen.
Handel in levensverzekeringen verdubbelt
De handel in levensverzekeringen is de afgelopen paar jaar verdubbeld naar 20 miljard dollar per jaar. De verwachting is dat dit de komende jaren doorgroeit naar zo'n 100 miljard euro per jaar. Levensverzekeringen worden ook gewoon in pakketten verkocht, net zo als gebeurde met de hypotheken. Een bepaalde groep levensverzekeringen, bijvoorbeeld mensen met een korte levensverwachting, worden dan gebundeld en voor een bepaalde prijs aan een ander doorverkocht. In de Verenigde staten staat op dit moment voor tienduizend miljard dollar uit aan levensverzekeringen. Daarvan is slecht vijftienhonderd miljard voortijdig afgekocht. Van de afgekochte verzekeringen is op dit moment nog maar één procent vrij verhandelbaar, dus er is nog een enorm groeipotentieel.
Levensverzekeringen nieuw investeringsmogelijkheid
De Amerikaanse zakenbanken in New York hebben de handel in levensverzekeringen ook ontdekt. In september 2009 verscheen er een artikel in The New York Times waarin beschreven werd dat deze handel het gat vulde dat is weggevallen door de handel in hypotheken. Zo zouden de banken Goldman Sachs en Credit Suisse inmiddels vergevorderde plannen hebben om daarin ruim te gaan investeren. Ook nu worden weer rendementen met dubbele cijfers belooft en wordt er aangegeven dat het risico beperkt is. In Nederland houden onder andere het bedrijf Beukers en Laan en EasyLife in Helmond zich bezig met de handel in levensverzekeringen. Bij dat laatste bedrijf werd echter de eigenaar John Wolbers opgepakt, omdat hij het geld had geïnvesteerd in een nieuwe auto en veel andere leuke dingen, maar niet in Amerikaanse levensverzekeringen.
Levensverzekeringen nieuwe luchtbel?
Onder ander de Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat huiverig tegenover de handel in levensverzekeringen. Zij vreest dat er een nieuwe luchtbel wordt gecreëerd. Maar het is maar de vraag of grote investeerders daar naar luisteren. Het denken stopt soms zodra er grote rendementen worden voorgespiegeld. PME, het pensioenfonds voor de metaal- en elektrobranche kocht in 2008 al voor 400 miljoen aan levensverzekeringen in.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn life settlements?In de Verenigde Staten is dit een alternatieve manier om geld te investeren. Het rendement is afhankelijk van het tijdst…