Beleggen in vastgoed: risico's en rendement

Beleggen in vastgoed: risico's en rendement Onroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen huis - deze belegging in hun beleggingsportefeuille. Toch biedt beleggen in vastgoed kansen. Natuurlijk spelen er ook andere risico's bij deze belegging, die niet specifiek terug te vinden zijn bij aandelen en obligaties. Vastgoed is namelijk onroerend goed, een tastbaar iets waarin je investeert. Het is dan ook in eerste instantie belangrijk om af te vragen op welke locatie en in welke sector je wilt beleggen.

Beleggen in een vastgoed sector

Als je belegt in commercieel onroerend goed kun je in verschillende sectors investeren:
 • Woningen of appartementen
 • Recreatiewoningen
 • Winkels
 • Kantoren
 • Bedrijfruimten

Marktontwikkeling

Hierbij moet je goed bedenken dat niet iedere sector hetzelfde is qua marktontwikkeling. Ook heeft iedere sector zijn eigen specifieke eigenschappen en bovendien een eigen risico rendementsprofiel verhouding. Iets dus om als belegger goed te onthouden en te bekijken bij plannen om te investeren.

Lees in het artikel grootste aanbieders van vastgoedfondsen over de sectoren waar de grootste aanbieders van (besloten) vastgoedfondsen in hebben geïnvesteerd.

Rendement van investeren in vastgoed

Beleggen in onroerend goed doe je niet op de korte termijn. Het is een lange termijn belegging van minimaal 5 jaar. Het rendement kun je onderscheiden in:
 • Direct rendement (exploitatie-resultaat)
 • Indirect rendement (verkoopresultaat)

Voor de investeerder betekent dit in de praktijk dat hij of zij een belegging doet met een profiel (het risico rendementsprofiel) tussen dat van aandelen en obligaties in. Met andere woorden: Het rendement in vergelijking met aandelen is lager, maar hoger dan investeringen in obligaties. Ook het risico is op dergelijke wijze te benaderen.

De beleggingsportefeuille van particuliere beleggers met een gemiddeld risicoprofiel, maakt voor gemiddeld 20% deel uit van onroerend goed.

Risico's van beleggen in vastgoed

Zoals bijna elke belegging kent ook onroerend goed risico's. Voorbeelden:
 • Politiek risico
 • Financieringsrisico
 • Onderhoudsrisico
 • Valutarisico
 • Leegstand
 • Verkoopwaarderisico
 • Debiteurenrisico

Belasting en vastgoed

Als u belegt, dient u ook hierover belasting te betalen. Hierbij kunt u denken aan de aanslag onroerende-zaakbelasting (OZB) en Wet waardering onroerende zaken (OZB).

Voordelen beleggen in vastgoed

Er zijn een aantal voordelen te noemen die beleggen in vastgoed interessant maken:
 • Beleggen in vastgoed is een inflatiebestendige belegging
 • De belegging biedt een beter rendement dan staatsleningen en minder risico dan aandelen.

Al met al moet wel worden gesteld dat de stelling die stelt dat vastgoed een belegging is zonder risico’s, niet waar is.

Meer weten over beleggen

Meer weten over beleggen? Lees dan de specials over beleggen in aandelen.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: Voordelen van onroerend goed beleggenHoewel de huizenprijzen dalen, of eigenlijk juist daarom, is beleggen in vastgoed of onroerend goed nu extra interessant…
Beleggingen – beleggen in onroerend goedBeleggingen – beleggen in onroerend goedOnroerend goed is de algemene benaming die wordt gegeven aan goederen die verbonden zijn aan de grond – niet te roeren,…

Het rentegarant product p7 van WilgenhaegeHet rentegarant product p7 van WilgenhaegeEen rentegarant product is voor iemand die wil sparen en beleggen tegelijkertijd, zonder het volledige risico te willen…
Beleggen: wat is private equity nou eigenlijkBeleggen: wat is private equity nou eigenlijkPrivate equity is al lang geen nieuw fenomeen meer. Private equity partijen roeren regelmatig de trom op de beurs. Hoe g…
Bronnen en referenties
 • Boom, G. van. "Beleggen in vastgoed" 2005
 • Fotografie: Kris Vandamme
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.