Tips Startende/ Beginnende Belegger

Ben jij een beginnende belegger en vraag je je af wat de dingen zijn die een startende belegger moet weten en moet doen? Hier vind je antwoorden op dit soort vragen.

Waarom beleggen

Veel mensen beleggen in aandelen omdat er een hoger rendement mee te behalen valt dan bij een spaarrekening. Maar naast dit hogere rendement zitten er ook risico’s aan het beleggen. Toch is beleggen erg populair.

Doel bepalen

Voordat je gaat beginnen met het beleggen moet je jezelf goed afvragen waarom je gaat beleggen. Is het geld dat je belegt in de toekomst een noodzakelijk bron of beleg je alleen met geld dat je overhebt? Misschien vindt je het wel gewoon leuk om te beleggen. Als je deze zaken allemaal goed op een rijtje hebt gezet kun je gaan nadenken hoeveel risico je wilt lopen.

Risico bepalen

Als je weet dat je het geld dat je gaat beleggen in de toekomst nog hard nodig zult hebben dan is het niet verstandig om met een groot risico te beleggen. Door het grote risico wordt de kans op een grote winst hoger, maar ook de kans op een fiks verlies groter. Bedenk dus goed hoeveel risico je wilt nemen.

Als je toch wat geld over hebt en je wilt die mooie dure sportauto erg graag hebben, maar het geld dat je hebt is niet genoeg, dan kan beleggen met wat meer risico een optie zijn. Hierdoor heb je bij een grote winst je mooie dure sportwagen, maar bij een groot verlies kom je niet in de problemen.


Risico Spreiden

Wat sowieso een goed is om te doen is je beleggingen te spreiden, zodat je een verlies beter kunt opvangen. Hierdoor wordt de kans op een grotere winst natuurlijk wel iets kleiner, maar dit weegt meestal niet op tegen het veiligere gevoel en de zekerheid.

Kennis

Als je gaat beleggen is het handig om er ook wat van af te weten. Weet waarin je belegt en waarin je kunt beleggen, zodat je weet wat je opties zijn. Weet wat de voordelen en de nadelen van bepaalde beleggingen zijn. Je kunt ook via een bank iemand anders voor jouw laten beleggen, maar dit zal je wel meer geld kosten. De tijd die je in het beleggen hoeft te steken zal wel minder zijn. Deze mensen kunnen je ook helpen en bijvoorbeeld uitleggen wat Turbo's zijn.


Tijdplan

Een tijdplan kan erg handig zijn. Maar bij het doel van je belegging een tijdplan. Als je bijvoorbeeld binnen een jaar die auto wilt hebben zul je meer risico moeten nemen, dan wanneer je de auto pas over 5 jaar hoeft te hebben.


Geen Paniek

De grootste fout is het te snel verkopen van een in waarde dalende belegging. Vraag je eerst af waarom de belegging daalt. Als bijvoorbeeld bijna alle beleggingen dalen zal het niet zo zeer aan jouw belegging liggen maar meer aan het klimaat van alle beleggingen. Het zou dan goed kunnen dat in plaats van een verkoop bijkopen een goede optie is, omdat de belegging (vergeleken met je originele aankoop) goedkoper is geworden.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Turbo beleggen met geleend geldTurbo beleggen met geleend geldTurbo beleggen is beleggen met hefboom, met voor een gedeelte geleend geld. Doordat u minder eigen geld inlegt voor de b…

Het DAM-certificaat DC1 van Wilgenhaege nader bekekenHet DAM-certificaat DC1 van Wilgenhaege nader bekekenInventiviteit kunt u vermogensbeheerder Wilgenhaege zeker niet ontzeggen. Steeds weer komt Wilgenhaege met interessante…
In aandelen beleggen beschermd met een straddleWat ik jullie hier wil uitleggen is het minimaliseren van het verlies op je aandelen (portefeuille) door je winst te max…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.