Smartengeld bij letselschade

Smartengeld bij letselschade In verschillende situaties kun je aanspraak maken op een financiële vergoeding nadat je letselschade hebt opgelopen. Iedereen kent wel de verhalen over enorme bedragen die geclaimd worden in de Verenigde Staten nadat iemand een op het oog relatief onschuldige blessure heeft opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een productiefout. Zo'n 'claim-klimaat' hebben we in Nederland echter niet, maar in bepaalde gevallen is het zeer goed mogelijk om letselschade te claimen.

Letselschade en smartengeld claimen


Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor opgelopen letsel in de vorm van financiële compensatie. De betreffende schade kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Ooit is er een bedrag van 136 miljoen euro uitgekeerd aan een Nederlands slachtoffer van een medische fout. Hij had in het ziekenhuis verkeerd bloed toegediend gekregen, waardoor bij besmet was geraakt met HIV. Zeer hoog was ook de schadevergoeding die Lucia de Berk ontving nadat zij jarenlang onschuldig in de gevangenis had gezeten. De hoogte van de schadevergoeding die advocaat Stijn Franken voor haar wist te bemachtigen is in dit geval nooit bekend gemaakt. Over het algemeen scoort Nederland echter niet erg hoog op de uitkering van smartengeld. De bedragen liggen gemiddeld vrij laag.

Letselschade bij een whiplash

Het komt regelmatig voor dat een betrokkene bij een auto-ongeval een pijnlijke nek overhoudt. Dit kan tijdelijk zijn, maar sommige mensen houden er maanden, jaren, of zelfs levenslang last van. Vaak is het een gevolg van een aanrijding van achterop, een zogeheten kop-staart-botsing. Dit kan zelfs gebeuren bij een aanrijding met lage snelheid. Het Postwhiplash Syndroom bestaat vaak uit een pijnlijke nek, pijnlijke schouders, hoofdpijn, duizelingen, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Rechtszaken hierover kunnen zeer lang duren, omdat er maar moeilijk bewezen kan worden wie de schuldige is. Omdat schadevergoedingen vaak hoog zijn, is een verzekeraar er alles aan gelegen niet te hoeven betalen.

Smartengeld voor nabestaanden

Vaak wordt onterecht aangenomen dat het mogelijk is voor nabestaanden van slachtoffers aanspraak te maken op smartengeld. In veel landen is hier een wet voor - vooral de claimcultuur in de Verenigde Staten is berucht - maar in Nederland is dat niet het geval. Er wordt nog wel onderscheid gemaakt tussen twee typen schade op dit gebied:
  • Affectieschade (immatrieële schade) is er wanneer een naaste ernstig gewond raakt of overlijdt en men emotioneel te lijden heeft onder deze situatie.
  • Shockschade is er als er na waarneming van een ongeval met ernstig gevolgen aantoonbaar geestelijk letsel is ontstaan.

Bij shockschade bestaat wel de mogelijkheid op het ontvangen van een schadevergoeding.

Smartengeld bij overlijdensschade

Na een dodelijk bedrijfsongeval of verkeersongeval kan de familie van het slachtoffer aanspraak maken op een vergoeding van de schade. Soms duren dergelijke processen in het geval dat de overledene kostwinner was, en een partner zonder inkomen achterlaat, erg lang. Het maken van een berekening van het totale gederfde inkomen is niet eenvoudig. Zoals in het eerdere kopje aangegeven bestaat in Nederland geen mogelijkheid aanspraak te maken op smartengeld. Vaak is het niet eens nodig een rechtszaak aan te spannen tegen je werkgever. Als er een goede verstandhouding bestaat kan het vaak ook informeel worden afgehandeld. Maar ook in het geval dat een zaak wel nodig is, zijn er vaak goede vooruitzichten op een goed resultaat voor de aanklager.
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De functie van smartengeldDe functie van smartengeldSmartengeld is een schadevergoeding die uitgekeerd wordt wanneer men schade geleden heeft. Over het algemeen wordt aange…
Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Een letseladvocaat wordt ook wel een letselschade advocaat genoemd. Het is een advocaat die zich gespecialiseerd heeft i…
Letselschade verhalenLetselschade verhalenWie gewond raakt door toedoen van een ander kan letselschade oplopen. Mogelijk kan men een tijdlang niet meer werken of…
Wat is letselschade en wat doet een letselschadespecialist?Wat is letselschade en wat doet een letselschadespecialist?Wanneer een ongeval gebeurd is dit natuurlijk al erg genoeg op zichzelf, maar daarbij komen vaak ook financiële zaken sp…

De belastingdienst, zwart geld bij een buitenlandse bankDe belastingdienst, zwart geld bij een buitenlandse bankZwart geld hebben in het buitenland in 2020 of 2021 en de Belastingdienst gaan slecht samen. Een vrijwillige inkeer gaat…
Hongaarse valuta: de Forint in HongarijeHongaarse valuta: de Forint in HongarijeHongarije is sinds mei 2004 lid van de Europese Unie. De grensovergangen zijn per 1 januari 2008 ook vrijgegeven en hoef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paramedic65, Pixabay
  • https://www.contentletsel.nl/letselschade-onderdelen/overige-schadegevallen/shockschade-en-affectieschade/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 30-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.