Verzekeringsdocumenten niet ongecontroleerd tekenen

Verzekeringsdocumenten niet ongecontroleerd tekenen Verzekeringsdocumenten moeten altijd goed gecontroleerd worden voordat u ze ondertekent. Banken en verzekeringsbedrijven sluiten dagelijks verzekeringen en hypotheken af. Zij zorgen daarbij heel goed voor zichzelf en proberen daarbij de mogelijkheid van een aanspraak op hun verzekeringen zo klein mogelijk te houden. De meeste mensen hebben al eens een conflict met een verzekering gehad die niet, of te weinig, uit wilde betalen. Vaak staan er clausules in de verzekeringsdocumenten die juist die schade van dat moment niet dekt. Ook wordt vaak gekeken naar de verminderde waarde van een beschadigde auto, beschadigd huis of deel van de inboedel door de leeftijd ervan en de toestand waarin her voor de beschadiging verkeerde.

Ongeregeldheden in de verzekeringsdocumenten

Toch komen er nogal eens ongeregeldheden in de documenten van verzekeringen en hypotheken voor. Het blijft immers mensenwerk. Er hoeft maar een typefout in te staan, waardoor het contract op losse schroeven komt te staan. Soms klopt de naam niet helemaal, soms ook het adres of is er bijvoorbeeld een nul vergeten bij het verzekerde bedrag, waardoor dat ineens veel lager ligt.

Typefouten zijn niet altijd opzet, maar u moet er wel altijd op letten

Typefouten of een vergeten cijfer zijn niet altijd opzet van de verzekeraar, maar kunnen gewoon door het secretariaat gemaakt zijn. Toch is dat gevaarlijk, want zodra er schade ontstaan is, zal de verzekeraar het contract heel goed napluizen. Als er een foutje in staat dat in uw nadeel werkt, hebt u geen verhaal, want het contract is immers ondertekend en u hebt dan ook alleen recht op hetgeen daar in staat.

Voorbeeld van een foutje in een verzekeringsdocument

Stel, u koopt een lap grond tussen twee huizen in. U wilt daar een huis bouwen. De lap grond heeft echter nog geen huisnummer. U laat door een architect een ontwerp maken, de tekening wordt uitgewerkt en u vraagt de vergunning aan. U vraagt een hypotheek aan en geeft aan dat deze geldt voor het nog te bouwen pand naast nummer 66.

Een CAR verzekering

Tegelijk vraagt u bij dezelfde bank een CAR verzekering (Construction All Risk) aan, zodat u voor aanspraken gedekt bent als er iets tijdens de bouw mis zou gaan. U gaat er na een snelle controle van uit dat de documenten kloppen en zet uw handtekening. Als er echter na verloop van een paar maanden echt iets gebeurt, komt u erachter dat verzekering en hypotheek beiden op nummer 66 staan en niet op nummer 67, het huisnummer dat u nu eindelijk van de gemeente ontvangen hebt. Men is het woordje “naast” helemaal vergeten te vermelden in het uiteindelijke document.

Een enkele onvolkomenheid is al genoeg

U hebt de hele tijd een verzekering voor het huis van nummer 66 betaald en het huis van de betreffende buurman heeft die tijd ook als onderpand voor uw hypotheek gediend. De vraag is hoe de bank hier dan op reageert. De contracten moeten aangepast worden, maar natuurlijk niet op uw kosten.

Verzekeringen worden opgesteld met behulp van juristen

Banken en verzekeringen laten de documenten voor hun verzekeringen door juristen opstellen of op zijn minst controleren. Zo voldoet een verzekering dan wel aan de wettelijke eisen, maar is het risico voor de bank of het verzekeringsbedrijf zo klein mogelijk. Zij lopen dan minder risico’s en hopen zelfs winst te maken.

De winst van de verzekeraar

Door het verkopen van veel verzekeringen, het ontvangen van de premies daarvoor en het uitbetalen van zo weinig mogelijk schadeclaims, hopen zij winst te maken. Zij moeten ook winst maken, want af en toe komen verzekeraars er immers niet onderuit om bij schade uit te betalen. Daar zijn verzekeringen nu eenmaal voor.

De klant en de bank willen beiden zekerheid

Dat is natuurlijk hun goed recht, maar u als klant sluit juist een verzekering af om verzekerd te zijn tegen een mogelijke schade. U hebt als particulier echter meestal geen jurist ter beschikking om het document op de waarde voor uzelf te beoordelen. Zit er een jurist in uw familie- vrienden- of kennissenkring, dan is dat mooi meegenomen. Het is verstandig om die persoon dan het document heel zorgvuldig te laten controleren.

Nooit een verzekeringsdocument direct en ongecontroleerd tekenen

De meeste banken en verzekeraars hebben graag meteen een document ondertekend. Op die manier ontgaan zij de problemen als een klant over een bepaalde clausule valt. Een verzekering gaat u echter meestal voor langere tijd aan en het is dan ook de bedoeling dat u dat met overleg doet.

Neem de tijd en slaap er een nachtje over

Bovendien kan er ondanks de vakkundige controle toch nog wel eens iets aan een document mankeren, waardoor u als klant naderhand een eventuele schade niet vergoed krijgt. Dat hoeft maar een kleinigheid te zijn of bijvoorbeeld een onduidelijke zin die op twee manieren uitgelegd kan worden.

Kijk elke zin van het document zorgvuldig na

Hebt u geen jurist in uw sociale omgeving, zet dan zeker nooit meteen uw handtekening, maar neem een paar dagen de tijd om het hele document uitgebreid na te kijken en eventueel vragen te stellen. Controleer vooral uw gegevens en die van de bank of verzekeraar. Alles moet exact kloppen. Laat ook uw partner of een ander familielid er eens naar kijken. Ga echter nooit over een nacht ijs.

Een rechtsbijstandverzekering is niet overbodig

Zorg altijd ook voor een rechtsbijstandverzekering. Die kost niet al te veel, maar u kunt er hulp van verwachten als u een geschil met de bank of de verzekeraar hebt. Dit zijn immers grote bedrijven met een lange, financiële adem en met meer geld, dan u zelf aan een rechtszaak zou durven uitgeven.

Als particulier is et een dure grap om uw recht te halen

Met een normaal inkomen en zonder een rechtsbijstandverzekering kunt u niet procederen om uw gelijk te halen, wat soms echt nodig kan zijn. Met een rechtsbijstandverzekering lukt u dat wel.

Contract

Het afsluiten van een verzekering gaat niet over vertrouwen, maar over een wederzijds, goed omschreven contract. Beide partijen moeten het samen eens zijn over wat er in het contract staat en door beide partijen ondertekend wordt. Vertrouwen is goed, maar controle is beter.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…
Waarom is hypotheekadvies niet meer gratis?Waarom is hypotheekadvies niet meer gratis?Vóór 2013 hoefde je de hypotheekadviseur nooit iets te betalen. Hypotheekadvies? Het kostte niets. Hypotheek afsluiten?…
Woekerpolis test: Heb ik een woekerpolis of niet?Wat is een woekerpolis? Is mijn koopsompolis, beleggingsverzekering of lijfrentepolis een woekerpolis of toch niet? En h…
Hypotheek afsluiten, maar niet bij de bankHypotheek afsluiten, maar niet bij de bankSinds 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan om provisie te verrekenen in het product. De advies- en bemiddelingskos…

Slim omgaan met je ziektekostenverzekering is geld besparenSlim omgaan met je ziektekostenverzekering is geld besparenEen ziektekostenverzekering ofwel zorgverzekering kost je flink wat geld elke maand. Het is daarom zaak om er zo slim mo…
Bespaartips: verzekeringen opzeggenBespaartips: verzekeringen opzeggenDoor kritisch naar uw lopende verzekeringen te kijken kunt u op jaarbasis in veel gevallen honderden euro’s per jaar bes…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.