Woekerpolis test: Heb ik een woekerpolis of niet?

Wat is een woekerpolis? Is mijn koopsompolis, beleggingsverzekering of lijfrentepolis een woekerpolis of toch niet? En hoe zit het met de verzekering binnen mijn hypotheek? Is banksparen beter dan een kapitaalverzekering als aanvulling op je pensioen? Hoe kan ik nagaan of ik een woekerpolis heb? Kan ik een dure verzekering oversluiten en zo bij een andere aanbieder van mijn woekerpolis afkomen? Lees hier hoe je erachter kunt komen of je een woekerpolis hebt en wat je in dat geval kunt doen.

Wat is een woekerpolis?

Een woekerpolis is een te dure verzekering, waarmee je door regelmatig geld in te leggen spaart of belegt voor vermogen op langere termijn. Niet elke koopsompolis, spaarverzekering, beleggingsverzekering of lijfrentepolis is natuurlijk ook meteen een woekerpolis. Bij een woekerpolis betaal je relatief zoveel kosten dat je eindkapitaal veel lager uitvalt dan bij een andere bank of verzekeraar het geval zou zijn. Meestal gaat het hier om kosten, waar je je niet bewust van bent. Ook binnen een hypotheek kan er sprake zijn van een woekerpolis bij een levenhypotheek, meegroeihypotheek, spaarhypotheek of levenhypotheek.

Heb ik een woekerpolis of toch niet?

Of jouw beleggingsverzekering, koopsompolis, lijfrentepolis, pensioenpolis of hypotheek inderdaad een woekerpolis is of heeft kun je het beste individueel bepalen. Inmiddels is er al van een groot aantal producten bekend dat ze een woekerpolis in zich dragen en het is dus niet moeilijk na te gaan of jouw financiële product van een bepaalde bank of verzekeraar daar tussen staat. Of er inderdaad sprake is van een woekerpolis, is echter van specifieke voorwaarden afhankelijk zoals wanneer je de polis of verzekering hebt afgesloten, hoe oud je op dat moment was en of de polis tussentijds winst uitkeert of niet.

Woekerpolis test: Hoe weet je of je een woekerpolis hebt?

Op Internet kun je op verschillende websites nagaan of je een woekerpolis hebt of niet. Om deze vaststelling zuiver te kunnen doen, moet je de volgende van jouw financiële gegevens beschikbaar hebben:

  • Type product (hypotheek, lijfrente, beleggingsverzekering, spaarverzekering, koopsompolis)
  • Naam van de bank of verzekeringsmaatschappij
  • Naam van de hypotheek, lijfrentepolis, koopsompolis of beleggingsverzekering in kwestie
  • Wanneer heb je de hypotheek, pensioenpolis, koopsompolis, of andere verzekering afgesloten?
  • Wat is de looptijd van het product?
  • Wanneer komt de polis tot uitkeer of wordt die omgezet in lijfrente?
  • Wat was de oorspronkelijke inleg?
  • Stort je jaarlijks of periodiek geld in de polis of hypotheek?
  • Hoe oud was je toen je de kapitaalverzekering, hypotheek of beleggingsverzekering afsloot?
  • Weet je hoeveel kosten je op jaarbasis betaalt?

Woekerpolis check: Wat zijn tekenen die wijzen op een woekerpolis?

Hoge kosten, regelmatige inleg, een aparte overlijdensrisico verzekering en geen tussentijdse uitkering van winst zijn tekenen die wijzen op een woekerpolis. Je hebt ook meer kans dat jouw kapitaalverzekering, beleggingsverzekering of hypotheek een woekerpolis heeft of is, wanneer die is afgesloten tussen 1995 en 2009.

Kan ik een woekerpolis oversluiten naar een ander type product voor vermogensopbouw?

Wanneer je hebt vastgesteld dat je een woekerpolis hebt, kun je die meestal het beste oversluiten naar een nieuwe aanbieder, wanneer dat nog zin heeft qua looptijd. Oversluiten kost je waarschijnlijk boeterente, dus wanneer je een nieuw product wilt gaan afnemen moet je de kosten daarvan goed afwegen tegen het hogere eindkapitaal dat je krijgt bij de nieuwe bank of verzekeraar. Nieuwe kapitaalverzekeringen en banksparen vormen een goed alternatief voor een woekerpolis die in het verleden is afgesloten.

Is banksparen een goed alternatief voor een woekerpolis?

Banksparen is een heel goed alternatief voor vermogensopbouw voor extra aanvulling op je pensioen of voor het aflossen van je hypotheek. De overheid promoot banksparen en zorgt dat de kosten laag blijven door competitie tussen banken en verzekeraars te stimuleren. Ook spaar je met banksparen belastingvrij voor een doelvermogen. Ook een nieuwe koopsompolis, lijfrentepolis of andere beleggingsverzekering kan een prima alternatief vormen voor een bestaande woekerpolis, want de controle op de nieuwe producten is heel erg streng.
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woekerpolis afkopenAls u de woekerpolis afkoopt, beëindigt u de verzekering en verzoekt de verzekeraar om de afkoopwaarde op uw lopende rek…
Woekerpolis & oplossingen woekerpolisAls u een woekerpolis hebt, is het van belang om tijdig actie te ondernemen. Er zijn verschillende oplossingen voor uw w…
Lijfrentepolis: Uitkering lijfrente bij vrijvallen koopsomLijfrentepolis: Uitkering lijfrente bij vrijvallen koopsomWat is een lijfrentepolis of koopsompolis? Hoe kun je met een lijfrentepolis werken aan maandelijkse aanvulling van je p…
Aflossen hypotheek: Kapitaalverzekering Eigen Woning of KEWBij een kapitaalverzekering wordt er op de einddatum een eindkapitaal uitgekeerd, over een periode verzameld door met de…

Woonhuisverzekering: Wat is een opstalverzekering?Wat is een woonhuisverzekering? Is dat net als de opstalverzekering een verzekering, waarmee je jezelf beschermt tegen s…
Geen zorgverzekeringEen zorgverzekering is in Nederland verplicht. Het gaat dan om de basisverzekering. Toch zijn er nog mensen die geen zor…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 20-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.