Wie onderverzekerd is heeft bij schade een probleem

Wie onderverzekerd is heeft bij schade een probleem Het is een bekend feit dat verzekeringen niet meer geld uitkeren dan noodzakelijk is. Bij een eventuele schade zullen ze daarom meestal eerst het afgesloten contract bekijken om te kunnen berekenen of u voor de volle honderd procent van de waarde van inboedel, auto of huis verzekerd was. De trend is tegenwoordig om zo min mogelijk te moeten uitkeren. Dat is niet netjes van de verzekeringen. Het betekent echter voor u als verzekeringsnemer dat u er zelf voor moet zorgen dat u een goede polis afsluit, waar de verzekering naderhand niet omheen kan. Blijkt dan dat u onderverzekerd bent, dan krijgt u slechts een gedeelte van de waarde van het beschadigde of gestolen goed uitgekeerd.

Wie onderverzekerd is krijgt bij schade niet alles vergoed

Wanneer uw verzekering niet aangepast is aan de huidige (vaak hogere) waarde van het verzekerde onderwerp, hebt u een probleem en keert de verzekering niet het door u verwachte bedrag uit. Dat geldt niet alleen voor een inboedelverzekering van uw huis, maar ook van uw bedrijf, kantoor, auto, enzovoort. Dat kan in de praktijk een flinke strop betekenen.

Voorbeeld van een te lage verzekering voor de inboedel

Stel u hebt jaren geleden een inboedelverzekering afgesloten voor een bepaald bedrag dat u in die tijd een redelijke tegenwaarde van uw inboedel leek. Intussen hebben u en uw gezinsleden een aantal computers meer in huis, staan er drie geluidsinstallaties, waaronder een dure van uzelf en ook het aantal sieraden is intussen flink uitgebreid. Daarnaast is ook de inrichting van de huiskamer vernieuwd en hebt u in een kluisje een aantal waardepapieren liggen.

De waarde van de inboedel stijgt in de loop van de tijd

Door de vernieuwingen van elektronische apparatuur, geluidsapparatuur en meubels, is de waarde van uw inboedel gestegen. Dat niet alleen, maar ook een aanbouw die ingericht is, of een nieuwe verwarmingsketel helpen aan die verhoging mee.Zo kan uw inboedel in de loop van de tijd wel met bijvoorbeeld vijftig procent gestegen zijn.

Bij schade wordt dan slechts de helft uitgekeerd

Als er nu brand uit zou breken en u geeft een lijst op van alle voorwerpen die verloren zijn, krijgt u van die waarde slechts vijftig procent uitgekeerd en niet, zoals u misschien zou verwachten, de volle honderd procent. Hetzelfde geldt voor diefstal. Wordt in het bovenstaande geval uw nieuwste laptop gestolen, samen met een aantal juwelen en een duur schilderij, dan krijgt u ook daarvan slechts de helft van de schade vergoed.

Formulieren waarop u de waarde kunt invullen

De meeste verzekeringen houden de mogelijke waardevermeerdering van uw inboedel in de gaten en sturen af en toe een formulier, waarop u de waarde van uw inboedel kunt invullen. Na het insturen daarvan berekenen zij dan opnieuw de premie en krijgt u een nieuwe polis. Andere verzekeringen passen zelf de waarde regelmatig aan, omdat ook de inflatie en de economische toestand van de tegenwoordige tijd daar een rol in spelen.

Zelf de waardevermeerdering in de gaten houden

Toch is het belangrijk om zelf ook op de waarde van de inboedel te letten en het aan de verzekering door te geven als u bijvoorbeeld een mooi, maar peperduur schilderij heb aangekocht, als uw geluidsinstallatie is vernieuwd, en dergelijke.

Vergoeding bij autoschade kan een probleem opleveren

Ook bij autoschade krijgt u vaak niet de complete waarde van het voertuig uitgekeerd. Meestal krijgt u de dagwaarde vergoed. Dat betekent dat u ook bij een all risk verzekering alleen de waarde krijgt uitgekeerd van wat uw auto op de dag van de schade nog waard was.

Reken bij schade niet altijd op een flink bedrag

Die vergoeding van de dagwaarde kan een probleem opleveren, vooral als u weinig geld voor een nieuwe auto achter de hand heeft. Juist daarom is het zo verstandig om bij het afsluiten van de verzekering op de voorwaarden te letten en uzelf niet rijk te rekenen als er iets gebeurt.

Voorbeeld van iemand die een oudere auto heeft

Voor een oude auto van bijvoorbeeld 12 jaar loont het zich daarom niet meer om deze all risk te verzekeren. U krijgt immers bij schade slechts een klein deel uitgekeerd. Uitgekeerd wordt alleen het bedrag, dat uw auto op het moment van de schade nog waard was.

De beoordeling wordt door de verzekering geregeld

Die beoordeling wordt bepaald door de schade expert van uw verzekering en de standaardwaarde van een vergelijkbare auto van hetzelfde merk van die datum. Daar kunt u zelf niets aan bijdragen. U mag daar van de verzekering niet veel meer terug verwachten.

Total loss verklaring

Vaak worden oude auto’s al heel snel door de verzekering “total loss” verklaard, omdat de dagwaarde van de auto lager is dan het bedrag dat de verzekering voor het opknappen van de schade zou moeten betalen. De auto gaat dan naar de sloop en u krijgt daar dan slechts de dagwaarde van uitgekeerd. Het heeft dus geen zin om een oudere auto all risk te verzekeren. Een WA verzekering is in dat geval voldoende.

Het huis verzekeren volgens de woningwaarde index

Huizen moeten verzekerd worden volgens de woningwaarde index. Die is op internet te vinden. Als u uw huis volgens die index verzekert, zal het voor honderd procent verzekerd zijn en krijgt u bij schade de volle waarde van die schade uitgekeerd. Brandt uw huis bijvoorbeeld af, dan krijgt u ook de volle honderd procent van de waarde uit de polis uitgekeerd en kunt u op zoek naar een project van diezelfde waarde.

Let wel op bij het afsluiten van een verzekering

Bij een opstalverzekering wordt alleen de waarde van uw huis en de eventuele aanbouw, of bijgebouwen verzekerd en niet uw bijbehorende tuin of land. Het gaat bij deze verzekering immers om de “opstal” en niet om de grond. De WOZ waarde van uw huis kan dus een andere zijn dan de waarde die in uw opstalverzekering genoemd wordt.

Verzekeringen verzekeren niet alle risico's

Zoals bij alle verzekeringen moeten de polissen goed nagekeken worden. Regelmatig veranderen de verzekeringen hun voorwaarden. U krijgt dan een nieuwe polis. Bekijk die polis altijd zorgvuldig. Bevallen de voorwaarde u niet, of heeft de verzekering er een beetje teveel risico’s uit verwijderd, zodat u minder goed verzekerd bent, stap dan over naar een andere verzekering, die de door u gewenste risico’s wel afdekt.

U mag overstappen als u niet tevreden bent

Wettelijk gezien mag u immers bij elke wijziging van de verzekering uw verzekering bij die maatschappij opzeggen en naar een andere verzekeringsmaatschappij overstappen. Houd alles dus goed in de gaten en zorg dat u in elk geval voor uw auto, uw huis en uw inboedel een goede verzekering afsluit. Daarnaast zijn ook de ziekenfondsverzekering en de WA verzekering twee onmisbare verzekeringen.

Lees altijd de kleine lettertjes in de polis

Lees van elke verzekering altijd de kleine lettertjes in het contract en ook in de polis. Het is droge kost, maar het loont, want daarin staan meestal de uitsluitingen, waarvoor u geen geld kunt uitgekeerd krijgen.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen onderverzekering voor de uitkeringGevolgen onderverzekering voor de uitkeringHet voor een te laag bedrag verzekeren van huis of inboedel kan grote gevolgen hebben bij het ontstaan van een onder de…
Inboedelverzekering – waarde bepalen met inboedelwaardemeterInboedelverzekering – waarde bepalen met inboedelwaardemeterDe inboedelwaardemeter wordt door verzekeraars gebruikt om de waarde van uw inboedel in te schatten. Door de inboedelwaa…
Woonhuisverzekeringen: verzekering van inboedel en opstalWoonhuisverzekeringen: verzekering van inboedel en opstalEen huis met de inboedel zijn voor vele mensen de meest belangrijke materiële bezittingen en het is dan ook erg verstand…

Wat moet ik met de aan het spaarloon gekoppelde verzekering?Wat moet ik met de aan het spaarloon gekoppelde verzekering?Aan de spaarloonregeling zijn in het verleden vaak lijfrenteverzekeringen gekoppeld. De spaarloonregeling bestaat niet m…
Welke verzekeringen tegen schade zijn noodzakelijk?Welke verzekeringen tegen schade zijn noodzakelijk?Verzekeringen zijn er te over. Nederlanders zijn vaak verzekerd van de wieg tot het graf. Soms zelfs dubbel. Dat is natu…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.