Een autoverzekering kiezen betekent voorwaarden vergelijken

Een autoverzekering kiezen betekent voorwaarden vergelijken Een autoverzekering is meestal een dure en heel belangrijke verzekering. Schade aan uw auto is geen denkbeeldig gevaar en een reparatie daarvan kost vaak veel geld. Wanneer is er echter een All Risk verzekering nodig en wanneer kunt u volstaan met een WA verzekering? Verschillende verzekeringen hanteren vaak verschillende maatstaven en het is best lastig om die met elkaar te vergelijken. De voorwaarden zijn bij diverse verzekeraars op een iets andere manier verwoord, zodat u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarnaast saai, maar echt noodzakelijk, om de kleine lettertjes goed te lezen, want daar staan meestal de valstrikken in. Toch moet ook dat zorgvuldig gebeuren, anders kunt u bij een plotselinge schade flink teleurgesteld worden.

Bij een All Risk verzekering altijd goed naar de voorwaarden kijken

Algemeen is het gebruikelijk om nieuwe auto’s tot vier jaar All Risk te verzekeren. De ene verzekering is echter de andere niet. De voorwaarden kunnen per verzekering sterk verschillen.Terwijl de ene verzekering u zelfs twee of drie jaar na de aankoop nog de nieuwwaarde van de auto vergoedt, krijgt u van de andere verzekering slechts de dagwaarde vergoed.

De dagwaarde of de nieuwwaarde maakt veel verschil

Aangesloten bij een dergelijke verzekeraar krijgt u na een totaalschade aan uw auto dus niet de nieuwwaarde vergoed, maar de waarde van wat die auto op die dag nog waard was. Was uw auto op dat moment twee jaar oud, dan krijgt u slechts de nieuwwaarde min de afschrijving van die twee jaar.

Het verschil kan in de duizenden lopen

Als uw auto een nieuwwaarde had van 25.000, maar tegen de dagwaarde verzekerd is, krijgt u na een aantal jaren bij een fikse schade vaak maar een fractie terug van wat de auto u gekost heeft. Dat kan u een aantal duizenden kosten, afhankelijk van de aanschafprijs van uw auto. Het loont daarom om de voorwaarden van de verschillende polissen goed met elkaar te vergelijken.

Wat betekent een WA autoverzekering met beperkt casco

Auto’s die tussen de vier en de acht jaar oud zijn worden meestal verzekerd voor WA met beperkt casco. Men noemt deze ook wel een WA+ verzekering. Dat betekent dat bij een eventueel ongeval altijd de schade van de ander gedekt is. Het beperkte casco (het plusje dus) betekent meestal dat uw auto tevens tegen diefstal verzekerd is.

Ook hier de voorwaarden goed vergelijken

Lees ook voor het afsluiten van een dergelijke verzekering de voorwaarden van de verschillende verzekeraars goed door. Leg ze naast elkaar en wacht met het afsluiten van een dergelijke verzekering tot u goed weet wat u daar ondertekent. Eenmaal ondertekend zit u er voor een bepaalde tijd aan vast.

Een auto boven de acht jaar alleen WA verzekeren

Auto’s die ouder dan acht jaar zijn verzekert men meestal alleen WA. Bij een eventueel ongeval wordt dan alleen de schade aan de ander vergoed. De schade aan uw eigen auto niet, maar de meeste auto’s zijn na acht jaar ook niet zoveel meer waard. Zou u een oudere auto wel All Risk verzekeren en er dan een ongeluk mee krijgen, dan houdt u daar niet veel aan over.

De verzekeringsmaatschappij zet de kosten van reparatie af tegen de dagwaarde

Bij eventuele schade weegt de verzekeraar de kosten van de reparatie altijd af aan de dagwaarde van uw auto. Meestal zijn de kosten van de reparatie hoger, waarna uw auto "Total los" verklaard wordt. In dat geval krijgt u alleen de dagwaarde vergoed. Soms ligt die dagwaarde echter nog lager dan de jaarpremie die u voor de All Risk verzekering betaald hebt.

Oudere auto's hoeven niet meer top verzekerd te zijn

Een dergelijke verzekering is voor oudere auto’s dan ook meestal niet doelmatig, of u zou al een heel kostbare oldtimer of iets dergelijks moeten rijden die ook nog goed in de markt ligt. De kosten van een All Risk verzekering of van een WA+ verzekering wegen echter normaal gesproken niet op tegen het risico en de kleine vergoeding die men bij schade van een oudere auto van de verzekering uitgekeerd krijgt.

De Bonus/malus regeling van een autoverzekering

“Bonus”staat in deze vorm voor een premiekorting bij schadevrij gereden jaren, “malus” staat voor een boete of straf bij schade, waardoor dus meer premie betaald moet gaan worden. Hoe meer schadevrije jaren u gereden hebt, des te hoger wordt de korting op de premie die u voor uw autoverzekering moet betalen.

Niet bij elke verzekeringsmaatschappij krijgt u dezelfde korting

Elk jaar schadevrij rijden betekent niet meteen eenzelfde korting op de premie. Verzekeraars hebben daar een bepaalde ingewikkelde berekening voor. Bij een schadeclaim kunt u echter door de boete ook direct een stuk meer premie moeten betalen.

No claim verliezen bij schade

Het verschil tussen een bonus/malus regeling en een no claim regeling is dat men bij een no claim regeling wel korting krijgt voor het aantal schadevrije jaren, maar geen boeten moet betalen na een schadeclaim. Men verliest dan alleen op het aantal schadevrije jaren. Door een aantal schadevrije jaren daalt het premiebedrag dat u voor uw autoverzekering moet betalen.

Goed opletten op de voorwaarden na een geleden schade

In veel polissen staat vermeld dat u bij een schadegeval per jaar niet achteruit gaat in uw no claim. De premie blijft hetzelfde, maar het aantal schadevrije jaren dat de verzekeraar bijhoudt, daalt wel.

Een andere verzekeraar kiezen heeft dan wel invloed op de premie

Als u dan van verzekeraar verandert, bepaalt de nieuwe verzekeraar welke premie u moet betalen naar het aantal schadevrije jaren. Uw premie bij de nieuwe verzekeraar kan daardoor hoger uitvallen, dan u gewend was, want die berekent uw premie onder anderen ook naar het aantal schadevrije jaren. Hebt u dus in de laatste tijd schade geleden en hebt u een dergelijk contract, dan is het niet zo verstandig om van verzekeraar te wisselen. Wacht dan daarmee tot het aantal schadevrije jaren weer gestegen is.

Let bij het kiezen van een verzekering ook op de looptijd ervan

Bij veel verzekeraars kunt u, als u dat wenst, na het eerste jaar overstappen op een andere verzekeraar. Bij een aantal verzekeraars kunt u zelfs binnen het eerste jaar al wisselen van verzekeraar. Lees ook daarom alle voorwaarden goed door voordat u een verzekering afsluit.

Voorwaarden voor de verkoop van uw auto

Let in de polis tevens op eventuele voorwaarden voor de verkoop van uw auto. Het is immers niet de bedoeling dat u nog steeds aan een verzekering betaalt voor een auto die niet meer uw eigendom is.

De verzekeringen van de verschillende aanbieders vergelijken

Vergelijk op internet de verschillende autoverzekeringen en de voorwaarden van elk. Bekijk ook reviews met verhalen van verzekerden. Daar kunt u soms kleinigheden in de voorwaarden van de polis ontdekken die u nog niet opgevallen waren. Zet uw handtekening pas als u er zeker van bent dat u met die bepaalde verzekeraar in zee wilt gaan.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoAutoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoJe hebt een auto gekocht en bent daarom verplicht om je te verzekeren. Wettelijke aansprakelijkheid is de autoverzekerin…
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Wanneer mini casco autoverzekering?Wanneer mini casco autoverzekering?Een mini casco autoverzekering afsluiten in 2022, waarom eigenlijk? Verzeker uw auto goedkoop en vergelijk de premies kr…
Uitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagUitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagNa een ongeval krijgt u of de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd, of de dagwaarde. De uitgekeerde dagwaarde is vaak te w…

Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt aangifte doen bij de politie van uw gestolen auto,…
Bonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingBonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingHebt u al een bonusbeschermer voor uw autoverzekering, een no-claimkorting? Met veel schadevrije jaren betaalt u ook vee…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.