Bespaartips: verzekeringen opzeggen

Bespaartips: verzekeringen opzeggen Door kritisch naar uw lopende verzekeringen te kijken kunt u op jaarbasis in veel gevallen honderden euro’s per jaar besparen. Bekijk over de afgelopen jaren hoe vaak u op de polis geclaimd hebt, maar houd wel rekening met verzekeringen waar u niet zonder kunt. Een aantal verzekeringsvormen hoeft u nooit op te claimen, maar daar kunt u toch niet zonder. Voorbeelden van dergelijke verzekeringen zijn de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) en de opstalverzekering. De AVP dekt schade die u als verzekerde veroorzaakt hebt aan anderen of bezittingen van anderen. U fietst bijvoorbeeld iets te dicht langs de geparkeerd staande auto op de oprit van de buren en raakt de auto met een trapper. Deze schade kunt u claimen op de AVP. Deze verzekering is noodzakelijk, want u kunt op de fiets ook iemand aanrijden die vervolgens arbeidsongeschikt raakt. De totale schade kan in de honderdduizenden euro’s lopen.

De opstalverzekering verzekert uw huis tegen schades als diefstal, storm en brand. Deze verzekering kunt u ook niet zonder door met name het risico van brand. De schade kan in de tonnen lopen, dus deze verzekering moet u ook nooit opzeggen. Hieronder treft u een aantal verzekeringen aan die u eventueel wel kunt beëindigen.

Aanvullende ziektekosten dekkingen beëindigen

Jaarlijks per 1 januari kunt u uw zorgverzekering weer beëindigen en overstappen naar een andere verzekeraar. Dit is ook een goed moment om te bepalen in hoeverre u de aanvullende verzekeringen echt nodig hebt. De basisverzekering is verplicht, maar dat geldt niet voor de aanvullende dekkingen. Probeer te achterhalen hoe vaak u in de afgelopen jaren zorgkosten hebt gemaakt die vielen onder uw aanvullende dekking. Indien u daar nauwelijks op hebt geclaimd, kunt u de aanvulling mogelijk beter opzeggen. Dit geeft u een maandelijkse besparing tussen de €10 en €35.

Een oude auto niet meer all risks verzekeren

De premie voor de zogenaamde WA/Casco-dekking (=all risks) is afhankelijk van de nieuwwaarde van de auto. Bij een schade is de uitkering afhankelijk van de dagwaarde van de auto. Hierdoor kan het niet uit om oudere auto’s nog all risks te verzekeren. Het omslagpunt ligt ongeveer bij acht jaar oude auto’s.

Rechtsbijstandsverzekering opzeggen

De rechtsbijstandsverzekering compenseert de kosten die u moet maken bij een geschil. Er zijn wel strikte voorwaarden aan gesteld onder welke voorwaarde u kunt claimen. Dit is zeker geen zinloze verzekering, maar als u moet besparen is dit wel één van de verzekeringen waar u strikt genomen zonder zou kunnen. De besparing kan oplopen tot ongeveer €20 per maand.

Doorlopende reisverzekering opzeggen

In een jaar waarin u meerdere keren op vakantie gaat naar het buitenland, kan de doorlopende reisverzekering een noodzakelijke verzekering zijn. Bij binnenlandse vakanties heeft de reisverzekering weinig toegevoegde waarde. Op de meeste dekkingen zult u namelijk geen aanspraak maken omdat u in eigen land zit en relatief snel thuis kunt komen. Gaat u een jaar minder of niet op vakantie? Zeg de doorlopende reisverzekering op en sluit de polis eventueel weer af op het moment dat u weer op vakantie gaat.

Een garantieverzekering beëindigen

Bij het kopen van duurdere elektronica, wordt u door de verkoper de mogelijkheid geboden om extra garantie in te kopen. Onder voorwaarden hebt u hierdoor een ruimere garantie in vergelijking met de standaard garantieregeling. Over het algemeen zijn dit onzinnige verzekeringen. De dekking is slechts beperkt en de kosten zijn naar verhouding te hoog.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hema Verzekeringen: soorten verzekeringen, contact, inloggenHema Verzekeringen: soorten verzekeringen, contact, inloggenDe verzekeringen van Hema zijn voordelig ten opzicht van grotere verzekeraars. Het is mogelijk om je voor bijna alles te…
Wanneer kan ik mijn verzekering opzeggen?In het verleden was het gebruikelijk om verzekeringen stilzwijgend te verlengen. De verzekeraar is nu verplicht om de ve…
Schadeverzekering opzeggenSchadeverzekering opzeggenDoorgaans werden verzekeringsovereenkomsten in het verleden voor meerdere jaren afgesloten. Bij particuliere schadeverze…
Overlijden partner - verzekeringen aanpassenNa overlijden van je partner komt er veel op je af. Uiteindelijk zul je de verzekeringen een keer na moeten lopen om te…

Verzekeringsdocumenten niet ongecontroleerd tekenenVerzekeringsdocumenten niet ongecontroleerd tekenenVerzekeringsdocumenten moeten altijd goed gecontroleerd worden voordat u ze ondertekent. Banken en verzekeringsbedrijven…
Senioren: welke zorgverzekering kiezenDe zorg wordt duurder en duurder, hierdoor stijgen ook uw zorgkosten. Dit geldt ook voor de zorgverzekering van ouderen…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.