Pas bij een aanrijding op voor verzekeringsfraude

Pas bij een aanrijding op voor verzekeringsfraude Bij een aanrijding met alleen blikschade moet men altijd oppassen voor verzekeringsfraude, zeker als de aanrijding in het buitenland heeft plaatsgevonden. Bij een lichte aanrijding wordt de politie vaak niet eens meer geroepen en, als ze wel gebeld wordt, komt ze er meestal niet meer voor. Er wordt dan verwacht dat het schadeformulier ingevuld en opgestuurd wordt naar de verzekering. Dat gebeurt echter vaak niet als er aan een van beide auto’s geen schade is. Er wordt echter nogal eens gefraudeerd en daar kunt u dan de dupe van worden. Als er geen auto beschadigd is kunt u nog een claim krijgen van de verzekering van die ander, die dan soms zelfs met foto's van een totaal andere auto met schade uw verzekering wil oplichten. Daar komt u vaak pas achter als u een korting op de no claim krijgt toegewezen.

Aanrijding met alleen minieme blikschade aan de eigen auto

Veel aanrijdingen hebben na een aanrijding slechts minieme blikschade. Vooral als er slechts contact geweest is met kunststof onderdelen van de andere auto. De meeste mensen zijn al blij als het niets ernstigs is en vullen opgelucht het schadeformulier in. Toch kan er soms wel eens een nare nasleep aan vast zitten. Niet iedereen is even eerlijk en het kan soms goed mis gaan. Verzekeringen verhogen vaak de premies, omdat er toch regelmatig mensen frauderen. Niet altijd kan de fraude echter ook bewezen worden.

Voorbeeld

Stel u eens voor dat u via een zeer korte inrijstrook de autoweg wilt oprijden. Vooral in België komt dat nogal eens voor. Daar zijn vaak heel korte invoegstroken. Vlak voor u rijdt een auto die, op het moment dat u even achterom kijkt om in te voegen, vanwege onzekerheid op de rem trapt. U keek net om en kunt net niet meer op tijd stoppen. U raakt heel even de bumper van die auto. U stapt uit, merkt wel de (minieme) schade aan de gril van uw eigen auto op, maar aan de andere auto kunnen u, en ook de bezitter van die auto, echter niets van een eventuele schade ontdekken. Vermoedelijk heeft het kunststof net de trekhaak van de ander geraakt.

Een politieauto stopt
Er stopt een auto, waar toevalligerwijze twee politie agenten in zitten, die meteen maar even alles noteren. Omdat uw auto al wat ouder is en u dus een WA verzekering hebt, laat u het hier maar bij, want de schade aan uw eigen auto is niet erg groot en u wilt deze zelf herstellen. De andere auto heeft immers geen schade.

Het vervolg van een dergelijke aanrijding in het buitenland

U hoort niets meer van het politiebureau. Geen proces verbaal. Niets, dus u denkt dat alles inderdaad in orde is. Na 8 maanden komt er echter van uw verzekering een brief met de aankondiging dat de tegenpartij schadevergoeding heeft aangevraagd voor de opgelopen schade van de toenmalige aanrijding. Een schadebedrag van € 1500, -.

Een verzoek om een reactie

De verzekering verzoekt u de toedracht van de toenmalige aanrijding op te schrijven en verwijt u tevens dat u toen niet meteen opgave van de aanrijding hebt gedaan. U schrijft een duidelijke brief terug met de toedracht van de hele zaak en legt tevens uit dat aan de andere auto geen schade was (ook de politie agenten konden er immers niets aan ontdekken), terwijl de schade aan uw eigen auto minimaal was en door u zelf geregeld en betaald is.

Veel later pas schrikken van het bedrag als uw verzekering contact opneemt

U hoort niets meer, totdat u een paar maanden later verzocht wordt om een extra bedrag aan uw verzekering te betalen. Bij navraag blijkt dat een gedeelte van de autoverzekering te zijn, omdat uw aantal schadevrije jaren gedaald is door de aanrijding. Protesteren helpt niet. Ook niet het verwijt dat de tegenpartij blijkbaar pas vijf maanden na de aanrijding aangifte van de schade heeft gedaan.

Gegevens opvragen van de verzekering en van het politiebureau

U vraagt dus de gegevens van de verzekering op, inclusief de foto’s. Daarna gaat u naar het betreffende politiebureau en vraagt de gegevens ook daar op. Dan blijkt dat op de foto’s van de politie een totaal andere auto staat dan op de foto’s van de verzekering, waarop de auto staat die blijkbaar wel schade had en nu voor € 1500, - gerepareerd is.

Pas op voor verzekeringsfraude bij een aanrijding

Er blijkt dus een andere auto gerepareerd te zijn met uw verzekeringsgeld, waardoor u een jaar schadevrij rijgedrag hebt moeten inleveren. Hier is niet alleen de fraudeur (de tegenpartij) schuldig, maar ook de verzekering, die erg laks is omgesprongen met de data en de claim. Onderneem in een dergelijke situatie altijd actie en doe aangifte van de fraude als u kunt bewijzen dat de claim echt niet gerechtvaardigd is.

Het is moeilijk procederen over de grens

Het is echter moeilijk om in het buitenland te procederen en dat kan de verzekeraar beter zelf doen. Stuur dan dus kopieën van alle bewijzen naar de verzekeraar, maar houd de echte documenten zelf, zodat u altijd iets kunt bewijzen. De verzekeraar is in dit geval zelf ook schuldig, omdat ze niet goed nagevraagd heeft of alles wel in orde was.

Altijd minstens een foto van de aanrijding nemen

Bij een ongeval met lichte blikschade daarom altijd foto’s nemen. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, waar foto’s mee genomen kunnen worden. Neem niet een enkele foto, maar meer dan één en vanuit verschillende hoeken. Fotografeer het totaal, maar neem ook verschillende foto’s van afzonderlijke plekjes dichtbij die ertoe zouden kunnen doen.

Zorg voor kopieën

Zet de foto’s thuis direct op de computer en maar er een kopie en een print van. Hebt u niet altijd een mobiele telefoon met fotofunctie bij u, zorg dan altijd voor een (goedkoop) fototoestel in de auto. Zonder bewijs kunt u immers geen verweer geven.

Bewijs verzamelen via de videocamera

Ideaal is natuurlijk een videocamera op de voorruit die het hele ongeval opgenomen heeft. Daarmee kunt u alle twijfels bij de verzekering de grond in boren, maar die camera is niet in alle Europese landen toegestaan en in bepaalde landen zelfs verboden. Mocht u een dergelijke camera willen kopen, zoek dan eerst op waar en wanneer u die mag gebruiken.

Ga niet af op de toezeggingen van de andere partij

Neem het zekere voor het onzekere. U kunt immers niet weten of de tegenpartij te goeder trouw is, of niet. Het is beter om alles te documenteren, zodat u naderhand bewijzen hebt als er iets anders dan de waarheid beweerd mocht worden. Vooral bij aanrijdingen over de grens is het belangrijk om bewijzen te hebben van de gebeurtenis.

Een rechter in het buitenland

Het is immers altijd moeilijker om in het buitenland naar de rechter te gaan om uw belangen te verdedigen. Zonder gegrond bewijs hoeft u er dan al helemaal niet aan te beginnen. Zeker niet als het ook nog om een bedrag onder de duizend euro gaat, want dat bent u al snel kwijt aan telefoontjes, de advocaat en ritjes naar het gerechtsgebouw. Probeer dan dus liever de verzekeraar in te schakelen om uw gelijk te krijgen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoschade door dieren en dan?Eenden, meeuwen, herten, zwijnen, ze kunnen allemaal nogal wat schade aan je auto toebrengen als je ermee in aanrijding…
Wat te doen bij een aanrijdingWat te doen bij een aanrijdingEen aanrijding kan ontstaan door uw toedoen of door toedoen van een ander. In beide gevallen moet u weten wat u te doen…
Aanrijding in het buitenland en dan?Veel mensen trekken ook deze zomer weer naar het buitenland met de auto om vakantie te vieren. Helaas zal een enkeling v…

Hoogte van de zorgpremie afhankelijk van gezondheidHoogte van de zorgpremie afhankelijk van gezondheidDe zorgverzekeraar Menzis heeft in september 2012 een spaarsysteem geïntroduceerd. Verzekerden met een gezonde levenssti…
Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Bij het boeken van een vakantie wordt er vaak een annuleringsverzekering afgesloten. Een dergelijke verzekering geeft re…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.