Hoe kun je bruto geld sparen?
Het gaat economisch minder en geld heb je niet echt voor handen. Om toch een klein kapitaal op te kunnen bouwen kun je dat doen van je netto inkomen, maar nog beter is dat om van het bruto inkomen te doen. Dit sparen is mogelijk gemaakt, omdat de belastingdienst eraan mee werkt. Hoe kun je bruto sparen en hoeveel moet je inleggen om een bepaald bedrag op te bouwen?
Bruto sparen
Waarom werkt belastingdienst mee?
Indien er nu belasting wordt geheven over het bedrag dat je maandelijks inlegt ontvangt de belastingdienst relatief weinig. Omdat bij bruto sparen er geen
belasting wordt geheven en de inleg met de tijd aangroeit wordt er dubbel resultaat behaald. Het kleine kapitaal groeit, waardoor in de toekomst een relatief groot bedrag is opgebouwd. De uitkering daarvan in één keer of per maand levert de belastingdienst veel meer inkomsten op in de toekomst. Op die manier kun jij dus optimaal profiteren van regelingen opgesteld door de overheid en fiscus.
Spaarproducten
Om bruto te sparen waarbij de belastingdienst geen belasting heft zijn een tweetal hoofdproducten beschikbaar. Beide spaarproducten vormen een zeer geschikte manier om van het bruto inkomen op een handige manier voor later een kapitaal bijeen te sparen.
Deze sluit je af bij een verzekeraar waarbij je iedere maand een deel van je inkomen in een polis stort. Het bedrag wordt gedurende de looptijd in een uitgestelde lijfrente polis gestort. Indien het tot uitbetaling komt kan het in een keer worden opgenomen maar kan ook per maand als
aanvulling op het inkomen worden uitgekeerd.
Banksparen
Een andere variant om bruto te sparen is door van het banksparen gebruik te maken. Banksparen werkt op zich hetzelfde als de lijfrente polis, echter je geniet van een tweetal extra voordelen. De
inleg en sparen bij banken wordt beschermd door het Deposito Garantie Stelsel en voor het afsluiten wordt geen provisie geheven.
Belastingvoordelen
Het is helder dat gedurende de inleg er geen belasting wordt geheven. Maar wat voor voordelen heb je verder nog aangaande het sparen:
- je bespaart over de inleg bij schaal 3 tot op 42% belasting. Deze besparing is direct de meest effectieve manier om kapitaal voor later te sparen. Andere spaarproducten kunnen een dergelijke garantie niet bieden;
- de verkregen maandelijkse rente op rente is eveneens vrijgesteld van belastingheffing;
- laat je het kapitaal maandelijks uitkeren, zodra je gepensioneerd bent dan betaal je relatief weinig belasting orde grootte 24%.
Hoeveel kun je bruto sparen?
Wil je met de jaren een bedrag sparen dan is het de vraag hoeveel de inleg met de jaren groeit. Stel je legt iedere maand 50 euro bruto in bij schaal 3 dan kost je dat eigenlijk 50 * (1-0,42) = 29 euro netto inkomen. Indien je dertig jaar inlegt bij een vaste rentevoet van 0,407% per maand (5% per jaar) hoeveel heb je dan opgebouwd?
- 50 * [(1,00407^(30*12)-1]*[1,00407/0,00407] = 40.897 euro;
- in dertig jaar leg je daartoe 50*12*30 = 18.000 euro in;
- wat je netto 29*12*30 = 10.440 euro kost.
Zo zie je dat je met bruto sparen een leuk bedrag voor later kunt opbouwen zonder dat het veel geld hoeft te kosten. Laat je informeren door de bank of verzekeringsmaatschappij hoe jij van bruto sparen effectief kunt profiteren.
Lees verder
Reactie
Cor Veerman, 10-06-2016
Als ik uit mijn bruto loon b.v. 1000€ p/m spaar in de levensloop regeling en tekorten in mijn inkomen aanvul vanuit mijn spaarrekening, dan slinkt mijn spaartegoed waarover ik 1,2 % rendementsheffing betaal, en als ik de levensloop regeling later gebruik om eerder te stoppen met werken betaal ik minder belasting over inkomen.
Is dit een financieel goede redenatie?
Reactie infoteur, 11-06-2016
De redenatie zou kunnen, mits u voldoende spaartegoed heeft en mits in de tussentijd de regeling niet vanwege overheidsredenen wordt aangepast. In deze zijn er dus meerdere onzekerheden, waardoor de redenatie goed of juist minder goed kan zijn.