Hoeveel per maand sparen om een zeker bedrag te verkrijgen?

Hoeveel per maand sparen om een zeker bedrag te verkrijgen? Om te sparen is het nuttig om te weten hoeveel je met de tijd kunt sparen. Sparen doe je om een toekomstige aankoop te kunnen bekostigen of om een geldbedrag als reserve achter de hand te hebben. Hoe kun je de hoogte van je spaartegoed in de toekomst bepalen, uitgaande van een bepaalde inleg- en rentepercentage? Hoeveel moet je per maand sparen om een bepaald bedrag op te bouwen en hoe reken je dat zelf handig uit?

Hoeveel per maand sparen?


Sparen, hoeveel leg je in?

We willen allemaal wel een zakcentje voor later hebben, om zo een aankoop te kunnen doen of speciale reis te kunnen maken. Maar hoeveel moet je dan per maand sparen om een specifiek bedrag te kunnen verkrijgen? Leg je namelijk eenmalig een bedrag vast zodat rente op rente kapitaal aanwast dan is het vrij eenvoudig om te bepalen hoeveel rente je met de tijd krijgt. Dit ligt echter complexer indien je iedere maand een bedrag spaart. Dit artikel geeft inzicht in hoeveel je rente op rente bij maandelijkse inleg na een bepaalde looptijd hebt opgebouwd.

Hoeveel groeit een bedrag zonder extra inleg?

Om te sparen kun je uiteraard gebruik maken van een eenmalige inleg, waarna het bedrag jaar op jaar groeit door rente. Omdat je niets van de spaarrekening afhaalt kan het kapitaaltje met de jaren dan ook aardig oplopen. Stel je voor dat je een eenmalige inleg hebt van 8.000 euro en je kunt dit vast zetten tegen een 5,25% per jaar, hoeveel levert dit op als je de inleg 6 jaar laat staan? Maak daartoe gebruik van het volgende:
 • Opbrengst = B * ( 1 + r ) ^ i en daarin zitten de volgende elementen;
 • B = de basis inleg in euro’s;
 • r = de rente dat je per jaar verkrijgt;
 • i = het aantal jaren dat je de inleg wilt laten vaststaan.

In het voorgaande voorbeeld komt dit neer op het volgende:
 • Opbrengst = 8.000 * ( 1,0525 ) ^ 6 = 10.875 euro;
 • Dit betekent dat je 2.875 euro aan rente krijgt gedurende die 6 jaar.

Kapitaalgroei met maandelijkse inleg

Stel je voor dat je nu per maand een inleg wilt doen. Hoeveel bouw je daarmee op tegen een bepaalde inleg? Dan maak je handig gebruik van de volgende formule:
 • Opbrengst = S * (( 1 + r ) ^ i -1) * ( 1+r ) / r en daarin zitten de volgende elementen;
 • S = de inleg per maand;
 • r = de rente die je per maand verkrijgt oftewel r/mnd = ( 1 + r ) ^ (1/12) – 1;
 • i = het aantal maanden dat je gaat inleggen.

Voorbeeld maandelijkse inleg

Stel je voor dat je per maand 65 euro kunt inleggen danwel sparen, waar kom je dan zoal op als je 4,5% rente krijgt over een looptijd van 8 jaar?:
 • rente per maand = r/mnd = 1,045 ^ (1/12) – 1 = 0,003675 = 0,3675%;
 • opbrengst = 65 * [ 1,003675 ^ ( 6 * 12 ) – 1 ] * 1,003675 / 0,003675 = 5.366 euro;
 • daarvan heb je 65 * 6 * 12 = 4.680 euro zelf ingelegd en dus heb je 686 euro rente gekregen.

Hoeveel per maand sparen berekenen?

Een belangrijke vraag is uiteraard hoeveel je iedere maand moet sparen om een bepaald bedrag te kunnen verkrijgen na looptijd. De variabelen zijn hetzelfde als bij kapitaalgroei met maandelijkse inleg, maar nu wordt uitgegaan van hoeveel je wilt sparen na een bepaalde looptijd. Daartoe kun je het volgende handig gebruiken:
 • Hoeveel sparen per maand = (( Eindbedrag * r ) / ( 1 + r )) / (( 1 + r ) ^ i – 1 ) met daarin dezelfde elementen als hiervoor beschreven.

Voorbeeld hoeveel per maand sparen

Stel je voor dat je 80.500 euro wilt sparen over een periode van 15 jaar. Je kunt een rente krijgen per jaar van 6% hoeveel moet je dan per maand inleggen:
 • Rente per maand is: 1,06 ^ (1/12) – 1 = 0,004868 = 0,4868%;
 • Hoeveel sparen per maand = (( 80.500 * 0,004868 ) / 1,004868 ) / (1,004868 ^ 180 – 1 ) = 279 euro per maand.

Met een totaal van 50.256 euro aan inleg over 15 jaar krijg je 30.244 euro rentevergoeding. Bereken hier ook je spaartegoed nadat je zoveel jaren hebt gespaard.

Lees verder

© 2012 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het nieuwe pin sparen in 2020 van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge ren…
Automatisch sparen tegen hoge rente 2020Automatisch sparen tegen hoge rente 2020Automatisch sparen in 2020 betekent volautomatisch en slim en goed sparen. Profiteren van maandsparen, pinsparen, een ac…
Hypotheek afsluitenHypotheek afsluitenIedereen heeft wel eens gehoord van een hypotheek. Maar als je dit eenmaal zelf af moet gaan sluiten, wil je natuurlijk…
Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen?Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen?Geld sparen houdt in dat je een deel van je netto inkomen niet voor aankopen gebruikt en dus op je spaarrekening kunt ze…

Particulier heeft geen verzekeringsadviseur nodigParticulier heeft geen verzekeringsadviseur nodigVoor de meeste verzekeringszaken heeft de particulier geen verzekeringsadviseur nodig. Het is vanaf 2013 voor bepaalde v…
Noorse Kroon NOK in plaats van euroNoorse Kroon NOK in plaats van euroGeen euro, maar kiezen voor de waarde van de Noorse Kroon NOK als alternatief voor de euro in 2019 en 2020 en zo profite…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Greyman, Rgbstock

Reageer op het artikel "Hoeveel per maand sparen om een zeker bedrag te verkrijgen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Wilko, 19-11-2012 21:52 #1
Hallo,

Ik heb een lening bij een kennis uitstaan. In de afgelopen jaren zijn er op verschillende periodes geldbedragen naar hem overgemaakt. Hierbij hebben we een vaste rentevoet van 5% op jaarbasis voor afgesproken. Momenteel is hij op het punt dat hij langzaam aan in de toekomst geldbedragen gaat aflossen (vaste rentevoet - variabele inleg gedurende x-aantal jaren - variabele aflossing gedurende x-aantal jaren).

Weet iemand hoe ik deze informatie in een formule kan vastleggen zodat ik weet wat er op elk moment openstaat?

Bvd
WIlko Reactie infoteur, 20-11-2012
Beste Wilko,

Indien er sprake is van variabel aflossen dan is daar niet een rechtlijnige formule voor. Iedere maand wordt er iets afgelost en dus moet je dat via Excel bijhouden. Huidig openstaande bedrag -> (1,05)^(1/12)-1 = 0,4074% per maand -> Dat percentage laat je per maand uitbetalen. Is er een bepaald bedrag afbetaald dan trek je dat van het oude bedrag af en is er een nieuw openstaand bedrag.

Er bestaat ook de mogelijkheid van lineair en annuitair aflossen. Bekijk daartoe. Hoe je dat uitrekent kun je hier vinden.
http://financieel.infonu.nl/geld/105921-hoe-reken-je-de-maandelijkse-rentelasten-uit.html
http://financieel.infonu.nl/hypotheek/98121-hoe-reken-je-de-annuiteitenhypotheek-uit.html
http://financieel.infonu.nl/hypotheek/102840-wat-zijn-de-voordelen-van-de-lineaire-hypotheek.html

Veel succes met het laten aflossen van het openstaande bedrag.

Geinformeerd

Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Spaaradvies
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!