Lijfrente berekenen: hoe reken je de lijfrente zelf door?
Met de lijfrente via een verzekeraar of bank kun je handig bruto sparen, zodat je iets extra’s achter de hand hebt. Het doel is om de burger meer vermogen te geven door over het opgebouwde kapitaal belastingvrijstelling te geven tot het uitkeert. Wil je naast je pensioen ook een extra zakcentje hebben dan is het de vraag hoeveel je wilt hebben en hoeveel je daartoe moet inleggen. Hoe kun je bij de lijfrente berekenen hoeveel je per maand moet inleggen om een uiteindelijke aanvullende uitkering per maand te krijgen?
Lijfrente berekenen
Wat houdt het in?
Middels een polis bij een verzekeraar of afgeschermde rekening bij de bank kun je bruto gaan sparen voor later. Het geeft je de mogelijkheid om op een goede manier eigen vermogen op te bouwen, welke je op een later tijdstip kunt gebruiken. De belastingdienst trekt er tijdens het sparen geen belasting vanaf en dat is dus extra gunstig voor jou. Het kost je netto een deel van je inkomen, echter je spaart bruto relatief veel meer. In schaal 2 en 3 kan het reeds 42% over de inleg uitmaken en dat is dus een fors bedrag. Daarmee kan een aanzienlijke stimulans worden gegeven voor sparen bij fiscaal gunstige regels. Ook rente wordt niet belast.
Waarom werkt belastingdienst hieraan mee?
De overheid wil graag dat burgers kapitaalkrachtig zijn gedurende het werkende bestaan, maar ook als men met pensioen gaat. Er is hierbij sprake van een uitgestelde belastingheffing. Tijdens het sparen wordt er geen
belasting geheven, omdat het om een relatief klein bedrag gaat. Komt het echter tot uitkering dan kan de belastingdienst relatief veel meer heffen. Daarnaast is het goed dat er kapitaalkrachtige gepensioneerden zijn waarmee de economie wordt gestimuleerd.
Wanneer maak je er gebruik van?
Indien je binnen het gezamenlijke inkomen extra ruimte hebt om te sparen dan kun je dat goed aanwenden voor een kapitaal voor later. Het zorgt ervoor dat je in de toekomst extra te besteden hebt. Toch moet je het gebruiken voor:
- het aanvullen van je pensioen;
- het eerder met pensioen gaan.
Het zorgt ervoor dat je vermogen bijeen spaart, zodat je er later iets leuks mee kunt doen. Je kunt daartoe eenmalig een groot bedrag uit een ontslagvergoeding instorten, maar je kunt ook over vele jaren een vermogen opbouwen. Stel je wilt het gebruiken om extra geld te hebben tijdens de pensioengerechtigde leeftijd. Hoeveel moet je
per maand inleggen om een bepaalde uitkering per maand te bereiken en hoe kun je de lijfrente berekenen?
Hoeveel geld heb je nodig?
Stel je wilt met het
pensioen gaan per maand 1.000 euro extra te besteden hebben over een periode van 5 jaar bij een rentevergoeding van 3,5% per jaar. Hoeveel moet je dan in eerste instantie hebben opgebouwd?:
- S = totaal gespaarde bedrag = x;mnd * [1-(1+r)^(-mnd)]/r;
- x;mnd = maandbedrag dat moet worden uitbetaald. Indien je 1.000 netto per maand wilt overhouden dan heb je dus per maand bruto 1.000 / (1-0,241) = 1.317,5 euro aan uitkering nodig;
- r = rentevergoeding per maand binnen bruto sparen = 1,035^(1/12)-1 = 0,287%;
- mnd = aantal maanden = 5 * 12 = 60 maand;
- S = totaal gespaarde bedrag = 1.317,5 * [1-1,00287^(-60)] / 0,00287 = 72.522,90 euro bruto.
In dit geval laat je dus in 60 maanden 1.000 euro netto per maand uitkeren waarbij belasting is afgedragen en na 60 maand het geld op is.
Lijfrente berekenen: hoeveel bruto per maand inleggen?
We gaan ervan uit dat je nu circa 45 jaar bent dan heb je nog een dikke 20 jaar om voorgaande bijeen te sparen. Hoeveel moet je per maand
inleggen om het bedrag op te kunnen bouwen? We gaan er vanuit dat de rentevergoeding onveranderd blijft met de jaren:
- inleg per maand = S * [r/(1+r)] / [(1+r)^n -1];
- n = de duur van het sparen in jaren echter moet worden uitgedrukt in aantal maanden = 12*20;
- inleg = 72.522,90 * [0,00278/1,00278] / [1,00278^(12*20)-1] = 212,31 euro per maand;
- totale netto kosten = 212,34 * (1-0,42) * 12*20 = 29.554,10 euro over 20 jaar = 123,14 euro per maand;
- totale bruto besparing = (212,34-123,14) * 12*20 = 21.407,50 euro belasting;
- totale rente ontvangen = 72.552,90 – 212,34 * 12*20 = 21.591,30 euro.
Let wel voorgaande is exclusief eventuele in rekening te brengen kosten van verzekeraar of bank. Laat je daaromtrent voorlichten.
Wat kies je voor regeling?
Het is aan jezelf om te kiezen of je voor de lijfrente regeling gaat nemen via een verzekeraar of bank. De verzekeraar biedt lijfrente verzekeringen aan en voor de bank is dat de banksparen regeling. Toch zijn er wezenlijke verschillen:
de verzekeraar rekent veelal hoge kosten in rekening waardoor een deel van voorgaande voordelen verdampen. Laat je altijd duidelijk
- informeren naar wat voor kosten er in rekening worden gebracht;
- de bank rekent geen aanvullende kosten. Daarnaast is er de zekerheid wegens het deposito garantie stelsel dat al het gespaarde geld tot 100.000 euro door De Nederlandse Bank wordt gegarandeerd.
Heb je de keus tussen een verzekeraar of bank dan biedt de bank veelal meer gunstige voorwaarden. Toch heb je bij een verzekeraar meer keuzemogelijkheid en kun je kiezen voor een langere uitkeringstermijn. Het is dus de afweging wat je persoonlijke wensen aangaande de uitkering zijn. Let er daarnaast op of je de partner ook meeverzekerd aangezien de lijfrente dan deels of soms geheel kan worden overgedragen aan de nabestaande.
Lees verder