Lenen voor een auto

Lenen voor een auto Naast de lening voor een eigen huis of inbouwkeuken behoort de lening voor aankoop van een auto tot de leningen die qua bedrag het hoogste zijn. Zo'n autofinanciering moet dan ook goed doordacht zijn. Autokopers hebben keus uit meerdere mogelijkheden en niet altijd is de optie die het gunstigste en meest praktisch oogt, ook de beste.

Autofinanciering via de dealer

De lening voor aanschaf van een auto laat zich, anders dan een lening in contanten, in de regel ook direct via de dealer afwikkelen. Bijna alle autodealers werken nauw samen met een "concern-eigen" bank en kunnen bij aankoop van een wagen ook bemiddelen voor een passende financiering via die bank. De VW-dealer verzorgt dat via VW-bank, de Fiat, Alfa en Lancia via de Fiat-bank, BMW-dealers via de BMW-bank, enz.

Autofinanciering via de dealer kent relatief lage rente

Concern-eigen banken bieden hun klanten de autofinanciering meestal tegen een rente aan die aanzienlijk lager is dan de marktrente. Dat is mogelijk omdat de autofabrikant de rentebetaling suppleert om zo de afzet van zijn producten te verhogen.

In het gunstigste geval kan de autokoper een lening zonder rente krijgen, een zogenaamde nul-procents-financiering, maar meestal alleen voor modellen die, om het populair uit te drukken, "hun banden als het ware plat staan" en dringend de weg op moeten. Het zijn wagens die anders niet voldoende kopers vinden.

Maar ook rentetarieven als 0,9%, 1,9% of 2,9% zijn bij autofinancieringen die via dealer en eigen bank lopen, niet ongebruikelijk.

Lage rente gaat doorgaans ten koste van andere kortingen

Voor autokopers zijn deze aanbiedingen aantrekkelijk en de rente voor een lening van bijvoorbeeld 20.000 euro is in zo'n geval relatief laag als we dat vergelijken met de normale marktrente van 5,9% of meer. Wat de koper zich wél moet realiseren is, dat ook de dealer mee "subsidieert" bij de rente en daarom doorgaans niet bereid is om de klant veel korting op de prijs van de wagen te geven.

Sluit de autokoper de lening voor de auto daarentegen bij een normale bank af, dan betaalt hij weliswaar een hogere rente maar kan hij bij de autodealer kontant betalen wat hem een veel betere onderhandelingspositie verschaft als het gaat om de prijs van de wagen. Vaak lukt het autokopers om op die manier zo'n grote korting te bedingen, dat het ondanks de hogere rente bij de bank toch nog loont en met de aankoop in totaal uiteindelijk toch lagere kosten gemoeid zijn.

Autolening via bank of dealer: pro's en contra's

Daarnaast krijgt de klant die het krediet niet bij de "autobank" financiert alle benodigde autopapieren overhandigd, terwijl bij financiering via de concernbank een aantal documenten gedurende de looptijd van de lening als onderpand bij de betrokken bank blijven. Is de financiële situatie bij de koper van de wagen op een gegeven moment wat gespannen, maar geeft hij een gebruikte wagen in onderpand en is hij bij de autobank als klant bekend, dan zijn de kansen beter om überhaupt een krediet te krijgen.

Doorgaans zijn bij gunstige rentetarieven ook aanbetalingen aangeraden zodat de maandtermijnen lager worden en de klant die bijvoorbeeld op een auto 30% of meer aanbetaalt, betere papieren heeft bij de kredietverstrekking. Vaak bestaat er via de autodealer ook de mogelijkheid van een "drieweg-financiering", waarbij de maandtermijnen erg klein gehouden kunnen worden, terwijl aan het eind van de looptijd een afsluitende termijn resteert die gelijk is aan de restwaarde van het voertuig op dat moment.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandLenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandAuto verpanden of snel geld lenen kan in 2022 via aanbieders Ferratum, en bijvoorbeeld autoverpanden. 100 euro tot 1.000…
Autoleningen vergelijken: Autofinanciering en autokredietDe autolening wordt door verschillende banken en kredietverstrekkers aangeboden. De ene lening is echter niet de andere:…
Snel geld lenen per SMS: verpanden auto bij CashbobSnel geld lenen per SMS: verpanden auto bij CashbobU wilt uw auto verpanden om hem op een later moment weer op te halen. Snel 1500 euro lenen bij Cashbob is niet meer moge…
Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Stel, jij leent de auto van een vriend. Door jouw schuld wordt er een schade veroorzaakt. Wie draait op voor deze schade…

Hoe lenen bij Ribank en InterbankHoe lenen bij Ribank en InterbankGeld lenen? Dat kan bij de Ribank, goedkoop en gunstig geld lenen. Online maakt u eenvoudig een account aan en via een t…
Bouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopenBouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopenStel je wilt een huis bouwen en je hebt je oog laten vallen op een mooi gelegen bouwgrond. Bouwgrond is tegenwoordig ech…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-06-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.