Bouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopen

Bouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopen Stel je wilt een huis bouwen en je hebt je oog laten vallen op een mooi gelegen bouwgrond. Bouwgrond is tegenwoordig echter zo duur geworden dat je haast vanzelf een lening nodig hebt. Een lening aangaan om een stuk bouwgrond te kopen kan op twee manieren: de lening op afbetaling en het hypothecair krediet. De bouwgrondlening op afbetaling heeft het voordeel dat je geen hypothecaire inschrijving nodig hebt als waarborg voor de bank en dat de kosten lager liggen dan bij een hypothecaire lening. Bij het hypothecair krediet vereist de bank wel een waarborg en zal je notariskosten moeten betalen. Wat zijn de specifieke kenmerken van deze twee soorten bouwgrondlening en wat is het verschil ertussen?

Bouwgrond kopen

Als je een huis wilt gaan bouwen, moet je eerst op zoek naar een beschikbare bouwgrond. Waar je onder meer rekening mee zal moeten houden is de locatie van de grond, het profiel van de bouwgrond, en de eventuele mogelijkheden op het vlak van tuinaanleg en omheining. Het kan geen kwaad om op voorhand al eens met je architect te overleggen in verband met de uitvoering van je bouwplannen. Sommige bouwgronden zullen minder geschikt zijn dan andere om het bouwontwerp ten uitvoer te brengen.

Lenen of spaargeld aanspreken?

Als je denkt een bouwgrond gevonden te hebben die gunstig gelegen is, stelt zich de vraag van de kostprijs. Sommige mensen zullen een deel van hun spaargeld aanspreken om de grond te kopen indien mogelijk. Maar de kostprijs van de bouwgrond kan vrij hoog liggen en de meeste mensen kunnen dit geldbedrag niet cash op tafel leggen. Ze zullen dan ook een deel van het bedrag van de bouwgrond moeten gaan lenen. Maar wat is de beste manier om te gaan lenen voor een bouwgrond?

Bouwgrondlening: twee soorten

De prijzen van bouwgrond liggen vrij hoog en vereisen doorgaans het aangaan van een lening. Een krediet afsluiten om je bouwgrond mee te financieren kan op twee manieren. In de eerste plaats heb je de mogelijkheid van de lening op afbetaling. Een tweede mogelijkheid is om een hypothecair krediet af te sluiten om het bedrag van je bouwgrond mee te betalen. Wat zijn de respectievelijke kenmerken van deze twee soorten bouwgrondlening?

1. Bouwgrondlening op afbetaling

Geen waarborg

De lening op afbetaling is een krediet waarbij er doorgaans geen waarborg vereist is voor de bank. De bank neemt dus geen hypothecaire inschrijving als waarborg en de kosten liggen ook lager omdat er geen notaris nodig is. De rentevoet zal wel hoger zijn dan bij een hypothecair krediet en is afhankelijk van het geleende bedrag. De wet legt ook een maximum op wat de looptijd betreft afhankelijk van het geleende bedrag. Meestal is dit tien jaar.

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de bouwgrondlening op afbetaling zijn:
 • geen hypothecaire inschrijving nodig
 • lagere kosten (geen notariskosten)
 • hogere rentevoet
 • maximale looptijd tien jaar

2. Bouwgrondlening via hypothecair krediet

Waarborg

De tweede mogelijkheid om geld te lenen voor bouwgrond is om een hypothecair krediet aan te gaan. In dit geval neemt de bank wel een hypothecaire inschrijving als waarborg. De bank zal ook meer kosten aanrekenen en je zal een notaris nodig hebben voor de notariële akte. Je kan wel kiezen voor een langere looptijd zoals 20 of 30 jaar om het krediet terug te betalen.

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de bouwgrondlening via hypothecair krediet:
 • hypothecaire inschrijving als waarborg
 • meer kosten (wel notariskosten)
 • lagere rentevoet
 • langere looptijd mogelijk
© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Koop op afbetaling. Wie, wat, waar?Koop op afbetaling. Wie, wat, waar?Koop op afbetaling komt veel voor. Er zitten voor en nadelen aan. Als u een nieuwe laptop, een nieuwe auto of een wasmac…
Geld lenen: Consumptief kredietGeld lenen: Consumptief kredietEr zijn verschillende manieren om geld te lenen, waaronder het afsluiten van een consumptief krediet. Het krediet is voo…

Lenen voor een autoLenen voor een autoNaast de lening voor een eigen huis of inbouwkeuken behoort de lening voor aankoop van een auto tot de leningen die qua…
Geld lenen voor vakantieGeld lenen voor vakantieEen lening krijgt in Nederland praktisch elke aanvrager die voldoende kredietwaardig en meerderjarig is. In principe wor…
Bronnen en referenties
 • http://www.bouwinfo.be/forum/bouwen_en_verbouwen/algemeen/258449-volgorde_bouwgrond_-_lening_-_plannen
 • http://www.spaargids.be/forum/aankoop-grond-cash-of-lening-t14461.html
 • http://www.inspirerend-wonen.be/geld-en-wonen/financieel-juridisch/lenen-voor-een-huis-of-lenen-voor-een-bouwgrond-de-verschillen-toegelicht.html (bronnen geraadpleegd op 11/10/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.