Autoleningen vergelijken: Autofinanciering en autokrediet

De autolening wordt door verschillende banken en kredietverstrekkers aangeboden. De ene lening is echter niet de andere: Autoleningen kunnen behoorlijk verschillen op rente, aflossing en voorwaarden. Een auto is natuurlijk duur en het gaat dan ook meestal niet om een kleine lening. Hoe weet je nou wat een goedkope autofinanciering is? En hoe weet je of ook de voorwaarden van die auto lening goed zijn? Hoe kun je autoleningen, autofinancieringen en autokredieten vergelijken?

Wat is een autolening?

Een autolening of auto lening is meestal een persoonlijke lening of consumptief krediet. Dit type lening is zo is opgebouwd dat je de aankoopprijs van de auto financiert en dan de nieuwe auto stukje bij beetje aflost voor het einde van zijn levensduur. Het voordeel van deze constructie is dat de schuld niet langer doorloopt dan de tijd dat je ook echt gebruik kunt maken van de auto die je hebt gekocht. Wanneer je zou kiezen voor een doorlopend krediet en niet voor een specifieke autolening, heb je in principe een schuld waarop je niets inlost en waarvan je dus eigenlijk niet afkomt. Voor dit specifieke doel is het dan ook beter om te kiezen voor een echte auto lening.

Wat is het verschil tussen een autolening, een autokrediet of een autofinanciering?

Meestal wordt de term autolening of autofinanciering gebruikt voor een persoonlijke lening in de vorm van een vast bedrag dat je leent en dat je over een nader te bepalen aantal jaar aflost. De term autokrediet verwijst meestal naar een doorlopend krediet. Vaak wordt de term autofinanciering ook gebruikt voor een aflossingsplan bij de dealer waar je de auto in kwestie aanschaft. Al deze termen worden vaak ook door elkaar heen gebruikt. Het is daarom extra belangrijk om autoleningen te vergelijken op rente en op hun specifieke voorwaarden.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van autoleningen?

Een lage rente is natuurlijk belangrijk, want hoe lager de rente hoe minder je betaalt op maandelijkse basis om de autolening te kunnen aflossen. Het is dus zeker belangrijk om te vergelijken op rentetarieven voor auto leningen. Er zijn erg veel aanbieders van autoleningen, waarvan je vrij eenvoudig de rentepercentages kunt vergelijken. De rente die wordt aangeboden is trouwens niet altijd de rente die je in de praktijk krijgt. Afhankelijk van het bedrag, de looptijd en jouw persoonlijke financiën kan het aangeboden rentepercentage verschillen. Je moet dus altijd meerdere offertes opvragen om te weten welke rente voor jou bij die specifieke financiële instelling van toepassing is en welke aanbieder het voordeligste is.

Je mag leningen voor voertuigen echter niet alleen vergelijken op rente. Ook de voorwaarden van een autolening kunnen namelijk in de praktijk erg van elkaar verschillen. Stel dat je jouw auto vervroegd wilt aflossen, omdat je een meevaller hebt gehad. Bij sommige kredietverstrekkers kun je dat gewoon zonder bijkomende kosten doen. Er zijn echter ook aanbieders van autoleningen, die je een boete laten betalen om de lening eerder dan gepland te kunnen aflossen.

Ook de kosten die je betaalt voor het aangaan van de lening kunnen erg verschillend zijn van aanbieder tot aanbieder. Ook kunnen er bijkomende verschillen zijn in of de rente vast of variabel is, of je al dan niet een aanbetaling moet doen op de auto en in de looptijd van de autolening zelf.

Wil je zeker weten hoe hoog de rente is, zodat je maandelijkse lasten altijd vast staan? Of mag de rente stijgen en dalen? Wil je de auto in een paar jaar aflossen of kies je liever voor een langere looptijd? Wil je de hele aankoopprijs van de auto financieren of wil je maar een deel van het benodigde geld lenen? Wil je de hele lening aflossen of wil je die aflossen tot de restwaarde van de auto? Zodat je na een x aantal jaar met de verkoop van je auto in de toekomst de rest van de lening kunt aflossen?

Denk goed na voor je een keuze maakt voor een autolening. Het is namelijk geen kleine verplichting die je aangaat. Zorg ervoor dat je voldoende leningen vergelijkt op rente en voorwaarden. En zorg ervoor dat je offertes aanvraagt bij meerdere aanbieders om te kijken welk aanbod financiële instellingen en kredietverstrekkers jou persoonlijk kunnen doen voor een goedkope en goede autofinanciering of autokrediet.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autolening als je een auto wilt kopenAutolening als je een auto wilt kopenZit je erover te denken om een nieuwe auto te kopen? Een autolening kan je helpen met de kosten. Een nieuwe auto is imme…
Geld lenen voor een auto (auto lening)Geld lenen voor een auto (auto lening)Je zult het altijd zien.. je auto gaat kapot terwijl je geen financiële ruimte hebt voor het kopen van een nieuwe auto.…
Groene autolening afsluitenGroene autolening afsluitenLening, auto, milieu en klimaat kunnen goed samengaan. Met een groene autolening regelt u eenvoudig en snel een goede fi…
Waarom een autolening afsluiten niet voordelig isWaarom een autolening afsluiten niet voordelig isVeel mensen kopen een auto en sluiten dan een autolening af. Wat zij zich niet realiseren dat ze in de meeste gevallen g…

Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere man…
Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingMaatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingAls een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbe…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.