Lenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u dat

Lenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u dat Als aanvulling op een lening bij de bank kunt u ook een onderhandse lening afsluiten. Maar wat is onderhands geld lenen eigenlijk, wat is een onderhandse lening en waarop moet u vooral letten? Hoeveel rente moet u vragen, want een renteloze lening betekent toch belasting betalen. Onderhands lenen wordt verder uitgelegd, omdat het een prima manier is om bijvoorbeeld uw kinderen of een ander familielid geld te lenen zonder dat er een notaris nodig is. Voor de onderhandse lening is de bank niet nodig als krediet verstrekker en speelt het BKR geen rol.

Wat is onderhands lenen, wat is een onderhandse lening?

In feite is een onderhandse lening niets anders dan een lening met een andere partij dan een bank, waarbij bovendien partijen rechtstreeks met elkaar onderhandelen over de voorwaarden van de lening. Ook de financiering van een huis kan onderhands zijn gesloten. Er is dan geen notaris bij betrokken en de lening hoeft niet te worden ingeschreven in de openbare registers.

Geen BKR toetsing onderhandse lening

Een BKR toetsing kan bij een lening nog wel eens roet in het eten gooien of het akkoord op een lening sterk vertragen. Niet alle instellingen zijn overigens bij het BKR aangesloten en niet altijd vindt een toetsing plaats. Wie onderhands een lening wil afsluiten, heeft geen last van het BKR, maar maakt onderling goede afspraken.

Onderhandse lening in plaats van banklening

Door leningen die eerder werden aangegaan of door veranderingen in de gezinssituatie kan het moeilijk zijn om een banklening af te sluiten. Met deze problematiek hebt u niet te maken als u een onderhandse lening afsluit. Voor een onderhandse lening hebt u de bank niet meer nodig. Hooguit nog een betaalrekening bij een bank. Zo vervangt de onderhandse lening de banklening. Enkele voordelen dan maar:
 • U kunt onderling een relatief gunstige rente overeenkomen.
 • U kunt specifieke afspraken maken over het moment van aflossen en rente betalen. Dat bijvoorbeeld in de eerste periode nog geen rente of aflossing hoeft te worden betaald.
 • Wellicht bent u eerder bereid om een lening te verschaffen dan de bank, omdat u veel vertrouwen in de persoon hebt of coulance wil betrachten uit amicale overwegingen.
 • Wellicht ziet u het als voorschot op een erfenis of nalatenschap of een schenking.
 • Er kunnen vele goede redenen zijn om bijvoorbeeld goedkoop te lenen lenen aan een eigen kind.

Stel een contract voor de lening op

Leg de onderlinge afspraken van de lening vast in een contract. Zo is duidelijk wat afgesproken is. U kunt het contract laten registreren bij de Belastingdienst. U bent daartoe overigens niet verplicht. Is de lening renteloos dan is aftrek in box 3 als schuld toegestaan, wanneer de lening direct opeisbaar is. Is de lening bestemd voor de financiering van uw huis of verbetering van uw huis, dan kan de hypotheekrente worden afgetrokken in box 1. Bedenk wel dat een onderhandse lening ter financiering van een huis achtergesteld is ten opzichte van een hypotheek en bank.

Elementen uit het contact van de onderhandse lening, voorbeeld

Enkele elementen uit het contact zijn:
 • De hoofdsom;
 • Doel van de lening;
 • De vaststelling van de rente;
 • Het betalingsschema;
 • De looptijd en terugbetaling;
 • De directe opeisbaarheid;
 • Vervroegde aflossingen en andere kredieten;
 • Het inzicht in de financiële positie lener.

Er is een voorbeeld van een modelcontract beschikbaar als u een modelovereenkomst voor onderhands lenen aan uw kind zoekt.

Slot

Maar hoe het ook zij, de onderhandse partijen zijn aan zet om te bepalen wat ze over de financiering afspreken. Wanneer er moet worden afgelost en wat de rente zal zijn. Stel het contract van de lening in tweevoud op en zorg voor een gezamenlijke ondertekening en datum van ondertekening.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Registratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegistratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegelmatig wordt een lening of akte onderhands aangegaan. Tot voor kort kon u alle akten, een onderhandse lening of akte…
Geld lenen van ouders en familieGeld lenen van ouders en familieKinderen lenen regelmatig geld bij hun ouders of andere familieleden. Zij kiezen in 2022 voor deze familiebank en famili…
Goedkoop lenen & lenen aan je eigen kindGoedkoop lenen & lenen aan je eigen kindEen kind geld lenen voor een huis? Goedkoop lenen bij de ouders kan ook in 2022 en 2023 eenvoudig door een slimme fiscal…
Autokrediet of autolening - wat is goedkoper?Autokrediet of autolening - wat is goedkoper?Hoe gaat u de aankoop van uw auto financieren? Een autokrediet en een autolening zijn twee mogelijkheden om geld te lene…

Goedkoop en verantwoord lenen, daar is niets mis meeGoedkoop en verantwoord lenen, daar is niets mis meeGoedkoop geld lenen en toch verantwoord geld lenen, hoe doet u dat? U moet dan op van alles letten. Ook als u leent met…
Rente op een geldlening is meer dan percentageGeld lenen doen we liever niet, maar we komen er eigenlijk niet onderuit. Vooral bij grote investeringen zoals het kopen…
Reacties

Dave, 02-11-2020
Hallo
Ik las in een vorige post iets over geld uitlenen aan een niet-familielid die in het buitenland woont (Blutz 7/3/2017) en dat men de lening niet geregistreerd hoeft te worden bij de BD en dat spaargeld vervangen wordt door een vordering te doen op de vriend die niet in Nederland woont of belastingplichtig is.

Wat moet ik verstaan onder “vordering”. Is dit gewoon een verklaring tussen mij en mijn vriend die we beiden moeten ondertekenen met onze afspraak hierin vermeld en verder niet via een notaris hoeven te doen?
Eigenlijk wou Ik liever geen rente berekenen dus is dit ook een mogelijk ipv met een marktconform rente? Zijn er uitzondering mogelijk voor een 0% rente, bijvoorbeeld uit een moreelstandpunt.
Als het alleen mag met 6% rente en met deze constructie, hoeft men nergens melding van te maken op de belastingaangifte (bij ook in box 3). Dit is mij niet helemaal duidelijk.
Ik wil gewoon alles correct afhandelen natuurlijk.
Hopelijk kunt u mij hierover uitleg geven.
Met vriendelijk groet Reactie infoteur, 05-11-2020
Hallo Dave,
Wie geld uitleent heeft een vordering op degene die het geld leent. Een vordering is ook vermogen. U mag ook een marktconforme rente rekenen (bij een niet direct opeisbare lening). Zit uw rente veel lager, dan is het gemiste deel eigenlijk een schenking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elsvd, 19-09-2020
Hallo, Mijn zuster heeft een onderhandse lening met mijn moeder. Een zgn aflossingsvrije lening met rente 5,1%. Zij woont in Duitsland en het gaat om een bedrag van 44000 euros. Sinds 2007 heeft zij inmiddels 28.000 euros rente overgemaakt.
Nu heeft mijn zuster kanker gekregen, ze mist de helft van haar huidige salaris, dus kan ze niet meer verder betalen en er is een bizarre clausule in naast de directe opeisbaarheid, lijkt mijn zuster pas van de lening af te kunnen komen als mijn moeder dood is. in feite is er geen geld meer te halen. Wat ik bizar vind is dat Ik zie ook geen handtekening van mijn zuster onder het contract.? De advocaat heeft inmiddels wel een brief geschreven. Nu zal mijn zuster wellicht eerder dood gaan en zo zou mijn moeder de 44000 nogmaals kunnen opeisen ten koste van het kind van mijn zuster. Mijn zuster heeft bij de notaris dit al laten aanpassen, dat de schulden niet overdraagbaar zijn op haar kind (die is bovendien gehandicapt) Maar als ze dat doet voor de dood van mijn zuster, dat zou verschrikkelijk zijn. Mijn moeder heeft inmiddels wel al 2 erfenissen die ons beiden toekomen doorgesluisd en ipv aan de erfgenamen aan zichzelf. Moeder geeft uiteraard niet thuis. Wat is uw advies? Ik wil deze lening opnieuw onderhandelen, naar redelijkheid en billijkheid en betaalbaarheid. Reactie infoteur, 24-09-2020
Hallo Elsvd,
Het contract van de lening moet de handtekeningen van uw zus en moeder bevatten om rechtsgeldig te zijn. Deze omissie is niet verjaard (pas na 20 jaar). Uw moeder is niet verplicht om te heronderhandelen, ook al zou dit zeer wenselijk zijn. De geldigheid van de lening schrappen zou ook kunnen dat de lening dan maar weer wordt opgeëist. Uw moeder zou moeten kunnen begrijpen dat dat een heilloze weg is, maar ja.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jant, 11-10-2019
Hallo,
ik wil mijn kind, die in scheiding ligt € 50.000,- lenen zodat het huis behouden kan worden na de echtscheiding procedure, Heb in 2011 al eenmalig een verhoogde papieren schenking gegeven (maximaal destijds toegestaan) en kan schijnbaar dit bedrag niet meer verhogen in 2019 of 2020 zonder schenkbelasting te moeten betalen.
Mijn vragen:
1: Klopt het dat de schenking van 2011 mij belemmerd om een aanvullende schenking te doen in 2019 of 2020 zonder schenkbelasting?
2: Waarom geldt dit alleen voor de schenkingen van 2010-2014? En is daar ruimte bij de belastingdienst?
3. Als ik de lening niet opeisbaar maak, kan ik dan een laag rentepercentage van bijv. 2 % of lager rekenen waarover ook belasting aftrek mogelijk is voor mijn kind? Het is mijn voornemen om jaarlijks gebruik te maken van de vrijstelling schenkingsrecht (ca. € 5400), zodat ze dit bedrag kan gebruiken voor anderzijds rente op de lening en aflossing van een hypotheek met hoge rentepercentage?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 14-10-2019
Hallo Jant,
Als u in 2011 gebruik hebt gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling, kan dat in 2019 niet weer. Wel kunt u de jaarlijkse vrijstelling gebruiken van 5.500 euro (tweemaal, in 2019 en in januari 2020 is toch nog 11.000 euro belastingvrij).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Melissa, 08-03-2019
Mijn ouders willen mij (woonachtig in Duitsland) een onderhandse lening van 100.000 geven om als EK reserve in mijn opstartende bedrijf te storten. Looptijd 10 jaar, aflossing pas aan het einde vd looptijd en 3,6% rente. In principe niet direct opeisbaar, alleen opeisbaar in geval van wanbetaling etc en na 5 jaar alleen opeisbaar met een opzegtermijn van 18 maanden
- voldoet zo'n formulering aan niet direct opeisbaar?
- Looptijd ok?
- aflossingsvrij ok? (onbeperkt vroegtijdig aflossen mogelijk)
- is 3,6% ca. marktconform? (mijn ouders zouden mij de betaalde rente weer als schenking overmaken)
- is er nog iets te bedenken aangezien ik in Duitsland woon en het bedrijf (GmbH) ook in Duitsland is geregistreerd? (bedrag wordt echter in eerste instantie naar priverekening overgemaakt en vanuit daar als reserve ingelegd

Bedankt! Reactie infoteur, 12-03-2019
Beste Melissa,
Of de 3,6% rente voor een startend bedrijf marktconform is zou bekeken moeten worden. Als er geen onderpand is, lijkt dat aan de lage kant.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan Beukers, 02-01-2019
Hallo,
ik wil mijn ex-stiefdochter € 30.000,- lenen zodat ze een doorlopend krediet bij een bank kan afkopen.
Enkele vragen:
1. als ik de lening niet opeisbaar maak, moet ik dan rente berekenen (marktconform 5%) of kan ik dan een laag rentepercentage van bijv. 2 % (of 0) rekenen? Het is mijn bedoeling jaarlijks gebruik te maken van de vrijstelling schenkingsrecht (€ 2.173,-), zodat ze dit bedrag kan gebruiken voor aflossing, eventueel aangevuld met de maandelijkse aflossingen van bijv. € 400,-.
2. Ik heb haar opgenomen als erfgenaam in mijn testament. Wat moet er gebeuren om dit bedrag te zien als voorschot op de erfenis? Notarieel vastleggen, belastingdienst verwittigen, andere kinderen inlichten?
3. Is een combinatie ook mogelijk: lening en voorschot op de erfenis, bijv. 20.000 om 10.000? En wat moet dan daarvoor gebeuren?
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 05-01-2019
Hallo Johan Beukers,
1. U mag voor een niet direct opeisbare lening een marktconforme rente berekenen.
2. Dat een schenking een voorschot is op de erfenis kunt u opnemen in de schenkingsakte (onderhands of via een notaris). Via een notaris of in een testament is altijd een beter bewijs dan onderhands, omdat onderhandse akten ook kunnen verdwijnen.
3. U kunt zelf bepalen welk deel een voorschot is op de erfenis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marzzz (infoteur), 01-03-2018 #50
Goedemorgen,

ik heb vorig jaar (2017) een hypotheek restschuld in één keer afgelost via een lening bij een vriend van mij. Hiermee kreeg ik ook ca. 1/3 kwijtschelding van de totale restschuld. Ik heb de lening bij die vriend netjes en compleet vastgelegd en alle stukken ook doorgestuurd naar de belastinginspecteur. Daarvan heb ik ook een ontvangstbevestiging ontvangen.
Nu heb ik vandaag meteen even snel mijn aangifte 2017 ingevuld en heb het volgende ingevuld:

---------------------
Hypotheken en andere schulden
Had u een restschuld voor een woning die u na 28 oktober 2012 hebt verkocht? Ja
Schuld: <NAAM VAN VRIEND>, Particuliere lening ter aflossing van de totale restschuld ING-hypotheek (M-090-XXXX)
Bank of andere geldverstrekker < NAAM VAN VRIEND>
Nummer Particuliere lening ter aflossing van de
totale restschuld ING-hypotheek (M-090-XXXX
Gaat het om een schuld voor uw vroegere woning (hoofdverblijf)? Ja
Hebt u deze lening afgesloten na 28 oktober 2012? Ja
Datum afsluiten lening 27-04-2017
Schuld op 27-04-2017 (de hoofdsom) € 41.000
Schuld op 31 december 2017 € 37.818
Betaalde rente in 2017 € 1.592
Was deze schuld alleen van u? Ja
Restschuld
Hebt u na 28 oktober 2012 een woning (hoofdverblijf) verkocht? Nee
-----------------------------------

Ik heb verder geen enkele andere inkomsten en aftrekposten en heb ook geen vooraftrek over 2017 gehad. Ik had daardoor verwacht dat ik die betaalde rente (deels) terug zou krijgen via mijn aangifte 2017. Maar dat bedrag is nihil; ik hoef niks te betalen, maar ik ontvang ook niets.
Doe ik iets verkeerds?

Met vriendelijke groeten,
Marcel Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Marzzz,
Waarschijnlijk komt dat door het eigenwoningforfait. Dit forfait is een bijtelling en verlaagt daardoor per saldo het effect van uw hypotheekrenteaftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/103071-eigenwoningforfait-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerrit, 10-11-2017
Ik wil mijn zoon 12.000 euro verstrekken voor zijn bedrijf. We denken nu aan 5000 euro als schenking en 7000 euro als onderhandse lening.
- Het totaal bedrag moet ik opgeven als schuld/vordering, maar wordt toch wel in mindering gebracht op het totale vermogen (belang ivm grens vermogensrendementsheffing)?
-Of is het slimmer het totale bedrag als onderhandse lening te verschaffen met een maximale rente (hoe hoog?) en daarvan een deel als schenking naar zoon terug te sluizen?
- Het hele bedrag als schenking is toch onverstandig omdat ik dan later nooit meer een eenmalige schenking (bv voor woning) kan doen, want boven de jaarlijkse schenkingslimiet?
Andere mogelijkheden? Graag uw reactie, Reactie infoteur, 11-11-2017
Beste Gerrit,
Een schenking is een gift om niet en daarom geen geldvordering. Een lening is wel een geldvordering. Een geldvorming wordt tot uw vermogen gerekend.
Van de eenmalige schenking kan inderdaad maar één keer gebruik worden gemaakt. De uitzondering hierop is de schenking voor een woning in 2017. De rente die u vraagt moet zoveel mogelijk marktconform zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 15-10-2017
Ik wil mijn kind een hypotheek verstrekken van 300.000. Looptijd 30 jaar.aflossing lineair.
Mag ik de hypotheek stop zetten over 15 jaar en het rest bedrag opeisen? Ik ben nu 68 jaar en over 15 jaar 83. Mocht ik nog langer leven dan heb ik dit restbedrag dan namelijk nodig. (Interen)
Graag uw reactie Reactie infoteur, 16-10-2017
Beste Harry,
U kunt als extra clausule in de overeenkomst opnemen dat de maximale looptijd 30 jaar is maar dat u na uiterlijk 15 jaar (het beste noemt u een jaartal) de hypotheek kunt beëindigen en dat deze dan direct volledig dient te worden afgelost.
Als uw kind daar t.z.t. geen gehoor aan geeft, dan zult u t.z.t. wel nog verder actie moeten ondernemen om uw geld binnen te halen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nedernoor, 08-09-2017
Hallo, hopelijk hebben jullie ook antwoord op mijn vraag. 15 jaar geleden hebben mijn man en ik €50.000 geleend van mijn schoonouders voor de verbouwing van ons huis. Hiervoor hebben wij een contract met een looptijd van 15 jaar opgesteld, en jaarlijks betalen wij 6,5% rente aan mijn schoonouders. Ruim 10 jaar geleden zijn wij naar Noorwegen verhuisd, en hebben wij ons huis in Nederland met verlies verkocht. Nu is het contract verlopen, en heeft mijn schoonmoeder (vader is helaas ondertussen overleden) besloten ons de lening kwijt te schelden. Valt dit onder een schenking, of komen wij in aanmerking voor een kwijtscheldingswinst vrijstelling omdat we de lening niet terug kunnen betalen? Ook het feit dat wij in Noorwegen wonen nu, en Noorse belastingbetalers zijn, roept vragen op. Zijn wij verplicht in Nederland belasting hierover te betalen?
Zijn er eventueel andere manieren om op een legale manier te voorkomen dat we hierover belasting moeten betalen? Schoonmoeder is eventueel bereid om het contract te verlengen… Reactie infoteur, 14-01-2020
Hallo Nedernoor,
Het kwijtschelden van een schuld wordt in Nederland als een schenking gezien. Hoeveel belastingvrij kan worden geschonken hangt ook van jullie leeftijd af (maximaal 100.000 euro). Verlengen en jaarlijks schenken is ook een mogelijkheid. Als de schuld niet kan worden betaald, kan worden geschonken uit morele noodzaak (officieel heet dit een schenking vanwege een natuurlijke verbintenis). Of hiervan sprake is, is wel aan de Belastingdienst ter beoordeling:

https://financieel.infonu.nl/geld/78547-belastingvrij-schenken-2018-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Blutz, 07-03-2017
Hallo en alvast bedankt voor de info die deze site biedt zeer verhelderend. Ik zit echter nog met een vraag en hoop op antwoord: Een vriend van mij woont in Colombia en heeft zo'n €10.000 nodig om een bedrijf te starten. Nu wil ik hem dat graag lenen. Moet hij nu nog steeds die 6% rente betalen of valt dat hiermee buiten het Nederlandse belastingstelsel? En zo ja, hoe geef ik dit zelf aan bij de belastingdienst? Registreren van een lening gaat daar niet meer.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 09-03-2017
Hallo Blutz,
Als u aan een niet-familielid geld uitleent, hoeft dat niet per se tegen 6% te zijn, maar mag dat ook tegen een marktrente zijn. Deze lening hoeft u ook niet te registreren bij de Belastingdienst. U vervangt uw spaargeld door een vordering op uw vriend die niet in Nederland belastingplichtig is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jelte, 02-09-2016
Ik heb een onderhandse lening bij mijn moeder. Kan ik dan een hypotheek afsluiten bij een bank voor het kopen van een huis? Reactie infoteur, 05-09-2016
Beste Jelte,
De bank zal u vragen of u ook andere leningen hebt lopen en als u dan de lening aan uw moeder noemt, zal het maximale bedrag dat u kunt lenen lager zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Els, 31-08-2016
Wij willen een huis kopen en graag aanvaarden 1 maand voordat ons eigen huis bij de notaris beschreven wordt en wij dan ook pas het geld ontvangen. Nou zijn de kinderen en broer/zus bereid om ons die overbruggende maand geld beschikbaar te stellen om dat 1e huis bij de notaris in eigendom te krijgen. Is een onderhandse akte voldoende om er geen misverstand over te laten bestaan en alles goed te regelen? Dus een datum afspreken waarop het geld gegeven wordt en na die maand weer terug gegeven wordt. Is een vergoeding van 6% redelijk? Moet er bij de belasting nog iets geregeld worden of is een onderhandse akte voldoende? Reactie infoteur, 01-09-2016
Beste Els,
Dit kunt u inderdaad met een onderhandse akte regelen. Het is een soort van overbruggingshypotheek of persoonlijke lening voor korte tijd en dan is 6% een mooie beloning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

El, 12-07-2016
Wat fijn zo'n site, dank u! Drie vragen:
1. Kan een onderhandse lening ook tussen vrienden?
2. Zijn er speciale dingen waar aan gedacht moet worden als degene die geld heeft en dat wil lenen aan een vriend in NL woont terwijl diegene die het ontvangt in BE woont? Degene die het ontvangt werkt overigens wel in NL.
3. Begrijp ik het goed dat de lening niet per se hoeft te worden geregistreerd? Volstaat een onderling contract of moet dat bij een notaris? Ik begrijp uit verschillende sites dat het gewoon onderling kan maar klopt dat wel? Reactie infoteur, 12-07-2016
Beste El,
1. Een onderhandse lening kan ook tussen vrienden zijn. Als iemand in het buitenland woont en er zijn straks betaalproblemen, dan is dat altijd wat lastiger.
2. U kunt in de onderhandse lening (door beiden te ondertekenen) zetten dat het Nederlands recht van toepassing is.
3. Een lening hoeft niet te worden geregistreerd en hoeft dus niet via de notaris te lopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Britt, 17-05-2016
Momenteel heb ik hypotheek bij een bank, bestaande uit een leningdeel aflossingsvrij en een leningsdeel banksparen bij een bank. Nu overweeg ik bij aankoop nieuwe woning en te lenen van familie. Bij een bank kan ik wederom een aflossingsvrije hypo of banksparen sluiten, vanwege KEW deel. Overigens is mij verteld dat men dan vaak nog maar 50% aflossingsvrij sluit of in de vorm van banksparen. Maar hoe zit dat nu als je bij familie leent? Kan dat dan op dezelfde manier? Of mogen/kunnen zij eenzelfde lening als ik nu bij de bank heb verstrekken (dwz aflossingsvrij en deel banksparen)?
Daarbij is het ook zo dat het bankspaardeel nog maar 3 jaar loopt. Mij is verteld dat de looptijd van banksparen op 20 jaar staat en tenminste 15 jaar moet lopen, wil het opgebouwde vermogen belastingvrij zijn (anders zou de opgebouwde rente belast zijn, dus des te meer, des te meer belasting). Kan ik het bankspaarproduct dan ook door laten lopen en zo ja, hoe? Best complexe materie voor mij, ondanks Wft-basiskennis en zie ook online hier weinig over geschreven… Reactie infoteur, 18-05-2016
Beste Britt,
1. Banksparen kan alleen via een bank (vandaar ook de naam).
2. Familie mag u geld lenen, dat mag aflossingsvrij zijn maar u moet wel rente betalen.
3. Een bank mag bij de aankoop van een andere woning inderdaad nog maar maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij financieren.
4. U kunt een polis banksparen (box 1) alleen maar handhaven als die aan een eigen woning is gekoppeld. Omdat uw polis nog niet zo lang loopt, kunnen de gevolgen van afkoop relatief gering zijn, omdat het spaardeel minus de ingelegde premies fiscaal is belast en niet het spaardeel alleen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kaa, 10-05-2016
Ik wil € 10.000 lenen van mijn zus voor de restschuld, zijn er nadelen voor haar? En hoeveel rente moet ze vragen aan mij om te kunnen aftrekken van belastingdienst? En moet ik kunnen aantonen dat ik van haar hebt geleend? Reactie infoteur, 11-05-2016
Beste Kaa,
U mag bij uw zus een lening afsluiten en dat kan onderhands. Als u de rente wilt aftrekken kan de belastingdienst u vragen om aan te tonen dat de lening bestaat en dat u rente hebt betaald. Als u gewoon terugbetaalt, zijn er voor uw zus geen nadelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Oord, 18-04-2016
Vraag: kan worden geleend van een fiscaal partner? Gedeeltelijke overname d.m.v. een onderhandse lening van een woonhuisfinanciering van een partner met behoud van de rente aftrek in Box 1? De onderhandse lening wordt verstrekt door een nieuwe partner, gaan samenwonen. Reactie infoteur, 19-04-2016
Beste K. Oord,
De rente van een lening voor de eigen woning, afgesloten tussen fiscale partners, is niet aftrekbaar in box 1. U mag wel een dergelijke lening sluiten overigens.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. de Wolf, 06-03-2016
Een van mijn kinderen heeft mijn voor 1 jaar 100.000,= geleend voor de aankoop van een huis. ( Een zogenaamde onderhandse lening) nu het tijdstip van aflossing er is meent hij 6% rente te moeten verlangen vanwege de belasting. is dit juist? wij hadden minder procent afgesproken.

bijvoorbaat dank voor U reactie. Reactie infoteur, 07-03-2016
Beste P. de Wolf,
De rente die is afgesproken is de rente die betaald moet worden, maar als een lening direct opeisbaar is, verlangt de fiscus 6% rente of ziet het verschil in rente als een schenking. Overigens gelden er bij schenkingen ook vrijstellingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jonathan, 02-03-2016
Samen met mijn partner ga ik een huis kopen. Ik heb een groot eigen vermogen, waarmee ik een deel van de woning wil financieren. We worden wel voor allebei 50% eigenaar. Het eigen vermogen wat ingelegd wordt om het huis te financieren, is een schuld op de ander. Nou willen wij graag dat deze schuld in 10 jaar langzaam kwijtgescholden wordt, zodat mijn partner na 10 jaar geen schuld meer bij mij heeft. Nou weet ik dat dit kan door een natuurlijke verbintenis op te nemen in het samenlevingscontract, maar ik heb begrepen dat er dan geen juridische rechten aan verleend kunnen worden. Wat voor andere opties zijn er om dit correct vast te leggen, zonder dat wij hier extra belasting over moeten betalen maar dit wel juridische waarde heeft? Is deze onderhandse lening een betere optie? Reactie infoteur, 02-03-2016
Beste Jonathan,
Als u de aanwas van haar vermogen in het huis als dringende morele verplichting ziet, is sprake van een natuurlijke verbintenis, anders niet. U kunt haar ook via een notaris of onderhands geld uitlenen en hiervan elk jaar een deel kwijtschelden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, wordt automatisch de helft van uw partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frans, 20-01-2016
Mijn vriendin en ik willen een huis kopen. Nu komen wij voor dit huis 5000 euro te kort. Mijn broer heeft nog een kredietlening die ik zou mogen gebruiken om deze 5000 euro aan te vullen. Mag dit en welke haken en ogen zitten hier aan? Reactie infoteur, 21-01-2016
Beste Frans,
Dat mag. Uw broer sluit dan met u een onderhandse lening af. Haken en ogen zijn wel dat er moet worden afgelost als u hypotheekrenteaftrek wilt en dat als uw broer straks het geld nodig heeft, hij u aan uw jasje zal trekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Meerkerk, 14-01-2016
Ik hoop dat ik hier nog steeds een vraag kan stellen over zo''n onderhandse lening aan familie?
Stel ik leen een bedrag van 50.000 aan een familielid die in Duitsland woont. Ik begreep dat het in Duitsland wel gewoon vrij staat of er op zo'n lening wel of niet rente gevraagd wordt. Is het in dat geval toch nog wel verplicht dan een ''markconforme rente'' 6%? te vragen of niet zozeer verplicht maar zou dat in ieder geval tot gevolg kunnen hebben dat de belasting dan schenkingsbelasting er op gaat heffen? Reactie infoteur, 15-01-2016
Beste K. Meerkerk,
U kunt in uw onderhandse lening opnemen dat die is opgesteld naar Duits recht. Overigens is 6% niet altijd verplicht in Nederland (zie artikel).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 12-01-2016
Beste Zeemeeuw,

Ik kreeg een onderhandse lening van mijn familielid die woont in het buitenland in 2014. De rente van de lening bedraagt jaarlijks 1%. Moet ik nederlandse schenkbelasting betalen voor de lening? Omdat ik hoorde dat de rente van deze lening te laag is. Als zo, hoeveel schenkbelasting moet ik betalen? Hartelijk dank voor uw inzicht.

Met vriendelijke groeten,
Erik Reactie infoteur, 12-01-2016
Beste Erik,
Als uw familielid langer dan 10 jaar uit Nederland is, valt dit niet onder het Nederlands schenkingsrecht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Albert, 09-01-2016
Wij zijn getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden. Nu wil mijn vrouw een grote uitgave gaan doen, maar beschikt over te weinig eigen geld. Ik wil haar dat met alle plezier lenen, hoef daar geen rente over, maar wil wel vastleggen dat dit geld wel aan mij toebehoort. In hoeverre moet ik haar rente berekenen, om geen problemen krijgen met de belastingdienst? Mag dat renteloos of moeten wij (als fiscale partners) eveneens de constructie van 6% rente en terug-schenken toepassen? Reactie infoteur, 10-01-2016
Beste Albert,
Als jullie huwelijkse voorwaarden met een volledige uitsluiting hebben, rekent u een marktrente bij een niet direct opeisbare lening en 6% bij een andere lening.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A., 01-10-2015
Ik leen mijn zoon geld voor een huis. Ik wil rente vragen zodat hij voordeel heeft van de hypotheekrenteaftrek. Wat is een redelijke rente? En mag hij ook versneld aan mij aflossen? Reactie infoteur, 02-10-2015
Beste A,
Een redelijke rente is erg afhankelijk van de looptijd van de lening. U mag iets onder een marktconforme rente gaan zitten en uw zoon mag sneller aflossen (neem dat wel op in uw onderhandse akte),
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dewi, 25-09-2015
Als je volgens de gedragscode hypothecaire financieringen een volgens hun maximaal verantwoord bedrag leent en daarnaast ook nog een onderhandse lening bij familie regelt (en dus boven die grens leent) mag je die onderhandse lening (voor de aanschaf van een woning) dan ook van de belasting aftrekken? Reactie infoteur, 26-09-2015
Beste Dewi,
Als de onderhandse lening bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting de Belastingdienst wordt aangemeld als hypotheek, mag dat. De fiscus controleert niet of een hypotheek al dan niet te hoog is voor iemand inkomen, maar wel of de lening voor een eigen woning is en maandelijks wordt afgelost plus rente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nic Schut, 19-09-2015
Mijn dochter en haar vriend willen een huis kopen van 400.000. Zij willen 250000 hypotheek nemen bij de bank. Ik wil haar een hypotheek aanbieden voor de overige 150000. Welke eisen zal de bank aan hun inkomen stellen. 400000 is voor mijn dochter en haar vriend te veel gezien hun inkomen. Moet de bank afweten van de 2e hypotheek bij mij?
Alvast dank voor uw antwoord.
Nic. Reactie infoteur, 21-09-2015
Beste Nic Schut,
Om een idee te geven: bij een inkomen van 50.000 euro kan momenteel ongeveer 290.000 euro worden geleend als er geen andere verplichtingen zijn. Als de bank van de andere lening weet (dat willen ze graag), daalt dit bedrag fors. Of het moet zo zijn dat u de rente ontvangt en een deel jaarlijks schenkt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

James, 02-02-2015
Ik wil mijn broer een lening verstrekken ten behoeve van aankoop van woning. Vanuit geloofsovertuiging mag ik geen rente vragen. wat is de fiscale consequentie als ik geen rente in rekening breng? Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste James,
U mag misschien wel rente vragen en die rente daarna teruggeven. Dan ziet de Belastingdienst het wel als een lening. Als u geen rente in rekening brengt, wordt de lening als een schenking gezien. Ook daarbij gelden vrijstellingen voor de belasting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/23715-belastingdienst-slim-schenken-doet-u-dus-zo.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Masha, 09-01-2015
Ik wil 20000 Euro van mijn ouders lenen om een deel van de hypotheek af te lossen zodat de maandlasten naar beneden gaan en ik de woning van mijn ex kan overnemen.
Begrijp ik goed dat ik een contract moet opstellen met mijn ouders waarin wordt aangegeven binnen hoeveel tijd het geld terugbetaald moet zijn? En dat hierbij een rente van 6% geldt?
Ik ben zelf 31 jaar en heb nooit een schenking ontvangen. Als ik het goed had begrepen mag ieder persoon ruim 20000 Euro belastingvrij aan spaargeld hebben.
Ik vraag mij af wat voor effect het geven van de lening voor mijn ouders heeft. Zij hebben in hun aangifte nooit iets over het spaargeld vermeld. Zij zijn beide werkende en krijgen geen toeslagen of dergelijke. Maar ik wil natuurlijk voorkomen dat zij in problemen komen. Dus mijn vraag is of een slimme manier is om dit op te lossen. Reactie infoteur, 09-01-2015
Beste Masha,
Als u de lening wilt aanmerken als hypotheek is een aflossing verplicht op basis van een annuïteit met een realistische marktrente. Als het gewoon een lening is, bepaalt u met uw ouders hoe u aflost. De rente is dan wel 6%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Richard, 11-12-2014
Mijn partner en ik wonen samen en zijn fiscaal partners. Wij hebben ieder een eigen spaarrekening. Nu wil ik een bedrijf overnemen en richt daarvoor een holding op waarin ik geld stop om aandelen in die BV te gaan kopen. Mijn partner leent mij 65000 euro van haar spaarrekening. Ik hoef het bedrag niet terug te betalen maar mochten wij bijvoorbeeld uit elkaar gaan dan zal zij dit geleende bedrag opeisen. Hoe regelen wij dit onderling (fiscaal technisch) het beste? Welke rente moeten wij hanteren en zal dit bij de aangifte werken? Reactie infoteur, 12-12-2014
Beste Richard,
Als uw bv geld leent, moet dat een zakelijke lening zijn met een zakelijke rente. U sluit alleen de lening niet af bij de bank, maar bij uw partner.
Met vriendelijke groeten,
zeemeeuw

Thcvdh, 19-10-2014
Mijn partner en ik gaan samen een huis kopen (50-50 procent verdeling van eigendom). Nu breng ik voor deze aankoop wel veel meer eigen vermogen in dan mijn partner. We willen graag vastleggen dat mocht het ooit mis gaan tussen ons, ik dit bedrag terugkrijg.

Wat ik gehoord heb, is dat het in dit geval het beste is om een schuldbekentenis te laten tekenen door mijn partner, zodat zij dit geld als het ware van mij leent. Klopt dit en kan ik dan ook 0% rente vragen (of is wel rente fiscaal aantrekkelijker?)? Kan ik in dat geval ook vastleggen dat het bedrag opeisbaar is voor mij op het moment dat onze woning verkocht wordt? Daarnaast vraag ik me af hoe en of ik deze lening moet aangeven bij de belastingdienst. Ik wil sowieso voorkomen dat ik zelf over dit uitgeleende bedrag (wat we in ons huis steken) vermogensrendementsheffing moet betalen. Reactie infoteur, 19-10-2014
Beste Thcvdh,
Is wat u bedoelt dat jullie beiden evenveel in het huis stoppen maar dat uw fiscale partner om dat te bereiken een deel van het bedrag bij u leent? Dat kan, waarbij de rente op deze lening niet fiscaal aftrekbaar is. U hoeft uw fiscale partner ook geen rente te vragen. Een andere manier is dat u meer in het huis stopt en samen met uw partner op papier laat vastleggen dat het meerdere bij een scheiding buiten de verdeling valt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mi, 06-10-2014
In het verleden heb ik geld geleend van mijn ouders en ook een aantal schenkingen ontvangen. Helaas is mijn relatie tot hen niet goed meer te noemen. Nu eisen ze ineens alles direct op, inclusief de schenkingen. Het bedrag dat ze eisen is proportioneel hoog (ook door de schenkingen die ze erbij rekenen) en moet binnen een maand worden voldaan. Er is nooit een contract opgemaakt behalve over een aantal bedragen die inmiddels wel bij hen afgelost zijn. Wat zijn mijn mogelijkheden om hun deurwaarder waar ze mee dreigen te voorkomen? Van de betalingen heb ik gewoon betaalbewijzen. Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Mi,
1. Schenkingen kunnen niet worden teruggevraagd als dat niet bij het doen van de schenking zo is afgesproken. Dan moet het namelijk om een herroepelijke schenking gaan:

https://financieel.infonu.nl/geld/113853-voorwaardelijk-en-herroepelijk-schenken-schenking-herroepen.html

2. Voor de lening geldt hetzelfde. Als nergens staat dat de lening kan worden opgezegd of direct opeisbaar is, is de lening ook niet zomaar opeisbaar.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anak, 24-08-2014
Zouden er enige problemen kunnen ontstaan (bijv. bij de belastingdienst) als de lening contant wordt terugbetaald met een ontvangstbewijs erbij? Reactie infoteur, 25-08-2014
Beste Anak,
Als u echt terugbetaalt, mag dat ook contant met een ondertekend ontvangstbewijs. Maar het bewijs is altijd sterker, als het giraal gebeurt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjaak, 13-12-2013
Geachte zeemeeuw,
Mijn schoonvader is ook slachtoffer geworden van het awbz beleid en zit in een verzorgingstehuis voor de hoofdprijs. Nu wil ik een andere auto kopen en die van zijn rekening betalen om later zijn kosten te drukken. Hij vindt dit alles best maar wil de auto niet zelf op naam hebben. Moet ik op papier een soort onderhandse lening constructie optuigen? Wat zijn de mogelijkheden? Reactie infoteur, 13-12-2013
Geachte Sjaak,
Schoonvader kan geld schenken of geld lenen. Dat kan bij de notaris of onderhands.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annnemarie, 28-11-2013
Een vriendin van mij heeft een zoon. Stel dat zij hem in de toekomst renteloos een bedrag van 30,000 euro leent. Met een aflossingsvrije periode van 3 jaar, daarna moet hij een bepaald afgesproken bedrag per maand betalen aan aflossing betalen. Dit wordt in een contract opgeschreven. Hoe zit het nu met de opeisbaarheid? Is het beter om de lening direct of niet direct opeisbaar in het contract op te nemen en wat moet je dan in het contract zetten (opeisbaar is toch iets van binnen 12 maanden of korter opeisbaar?) Wat voor gevolgen heeft dit voor de belastingdienst? Ik dacht in geval van direct opeisbaarheid dat de BD er dan van uit gaan dat er 6% rente per jaar (6% x 30.000 per jaar) geschonken wordt (is beneden 5000 euro drempel). Klopt dat? Maar hoe zit het dan met niet direct opeisbaar? Wat is dat precies, en wat zijn de voor en nadelen in deze situatie? Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Annemarie,
1. Als in de lening is opgenomen dat de lening niet direct opeisbaar is, maar pas na een bepaalde periode, hebt u een niet direct opeisbare lening.
2 Wel rente betalen en dan weer terug schenken is het beste.
3. Als de lening niet direct opeisbaar is betekent dat dat de rente niet per se 6% hoeft te zijn:

https://financieel.infonu.nl/lenen/19976-een-modelovereenkomst-voor-onderhands-lenen-aan-uw-kind.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 29-09-2013
Geachte Zeemeeuw,

Als ZZP IB ondernemer heb ik nog geen 7 jaren zelfstandigenaftrek genoten. Nu heb ik een auto op de zaak aangeschaft en die wil ik financieren middels een lening bij mijn (fiscale) partner met wie ik vanwege mijn ondernemerschap op huwelijkse voorwaarden ben getrouwd. Middels een modelcontract wil ik dit vastleggen en bij de fiscus melden om zo aan de regels te voldoen. Wij hebben gescheiden stromen waar het inkomen en vermogen betreft en hebben zaken notarieel in de huwelijkse voorwaarden laten vastleggen, zodat het vermogen van mijn partner buiten schot blijft als ik onverhoopt failliet mocht gaan. De vraag is nu of ik met deze huwelijkse voorwaarden de onderhandse lening fiscaal toegestaan bij mijn partner kan sluiten. Of is er een bijzondere bepaling in de huwelijkse voorwaarden voor nodig anders dan het splitsen van inbreng vermogen e.d.?

Bij voorbaat dank voor uw reactie, met vriendelijke groet,
Robert Reactie infoteur, 30-09-2013
Beste Robert,
Uw partner mag de onderhandse lening met uw onderneming afsluiten. Zorg voor een zakelijke rente en zakelijke bepalingen over de aflossingen, waarbij schenkingen niet aan de orde zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Floris, 17-06-2013
Mijn vriendin en ik willen een nieuwe woning kopen. Echter zullen wij door de verkoop van mijn huidige woning met een restschuld blijven zitten. Haar ouders willen deze restschuld wel financieren via een lening. Aangezien het mijn restschuld betreft, kan deze lening dan toch op haar naam komen? Of dienen zij het geld aan mij te lenen?

Een andere vraag is hoe bepaal je de marktrente van de lening? Wij willen uiteraard de lening weg zetten tegen 1.25% van de marktrente, zodat we maximaal af kunnen trekken. Haar ouders zullen het verschil tussen betaalde rente en hun rendement (3%) terug schenken per jaar.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Floris Reactie infoteur, 17-06-2013
Beste Floris,
1. De ouders kunnen zelf een lening sluiten en vervolgens met jullie een onderhandse lening afsluiten ter financiering van de restschuld. De rente van de onderhandse lening is dan aftrekbaar.
2. Het is een kwestie van op internet bekijken wel rente zoal gangbaar is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bas, 01-06-2013
Hallo,

Nog een vraag: het is natuurlijk gunstig om de rente op de restschuld af te trekken van de belasting. Is het toegestaan om ook de kosten van de verkoopmakelaar te zien als restschuld en dus ook de rente op die kosten af te trekken van de belasting?

Vriendelijke groet,
Bas Reactie infoteur, 02-06-2013
Hallo Bas,
De kosten van de makelaar worden niet tot de restschuld gerekend, maar komen daar bovenop.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bas, 01-06-2013
Hallo,

Ik wil onderhands geld lenen van mijn vriendin om de restschuld van mijn huis te financieren. Ik heb namelijk mijn huis verkocht en ga bij haar intrekken. Inmiddels heb ik begrepen dat een rente percentage van 6% het aantrekkelijkst is.
Heeft fiscaal partnerschap invloed op de voorwaarden van een onderhandse lening? We zijn nu (nog) geen fiscaal partners en we twijfelen of het handig is om dat nu al te worden. Als fiscaal partnerschap nadelig is voor de voorwaarden, dan overwegen we het geld van haar ouders te lenen.

Vriendelijke groet,
Bas Reactie infoteur, 02-06-2013
Hallo Bas,
1. Zolang jullie geen fiscale partners zijn, kan een onderhandse lening werken en is de rente op de restschuld fiscaal aftrekbaar.
2. Zodra jullie fiscale partners worden, kan dit door de gemeenschappelijkheid van de financien fiscaal een probleem worden. Uitzondering hierop zijn huwelijkse voorwaarden of een goed samenlevingscontract.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dhr Sloot, 15-05-2013
Ik wil mijn zus graag € 12500,- lenen zonder rente, en ze betaalt mij dit zo snel mogelijk binnen 3 jaar terug, want ze heeft het geld nodig voor haar koophuis. Mag ik dit doen zonder dat we er belasting over moeten betalen? Reactie infoteur, 15-05-2013
Beste Dhr Sloot,
Dat kan in dit geval wel. De 6% rente is 750 euro, een bedrag dat belastingvrij mag worden geschonken. U kunt de 6% dus ook opnemen in het contract en dat, nadat u het hebt ontvangen, weer terug storten als schenking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thea, 25-03-2013
Wij willen onze dochter 25000 euro lenen, zodat zij een restschuld, ontstaan door het verschil tussen uitstaande hypotheek en verkoop huis, kan betalen. Kan zij de rente, die zij hiervoor aan ons betaalt aftrekken van de belasting. Als zij de restschuld via de bank zou financieren komt zij niet in aanmerking voor een hypothecaire lening, maar moet een persoonlijke lening afsluiten. Het rentepercentage is dan 7,4%. Mogen wij dit % ook hanteren +25% en haar dit bedrag dan vervolgens weer schenken, zonder dat wij problemen krijgen met de belastingdienst. Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Thea,
Dit mag en uw dochter mag de rente gedurende 10 jaar aftrekken als hypotheekrente:

https://financieel.infonu.nl/belasting/108867-hoge-rente-restschuld-fiscaal-aftrekbaar.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marc de Vries, 09-03-2013
Mijn ouders hebben mij in 2012 geld geleend voor de verbouwing van mijn huis. Ik betaal een marktconforme rente die ik fiscaal kan aftrekken. Mijn vraag is hoe moeten mijn ouders het geleende bedrag bij hun belasting aangifte opvoeren? In box 3 als vermogen? Reactie infoteur, 10-03-2013
Beste Marc de Vries,
Ja, bij uw ouders is de lening een vordering op u en daarmee vermogen in box 3.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mjel, 03-11-2012
Mijn ouders hebben een lening afgesloten (ik weet niet precies wat of hoe) om mij te kunnen helpen met het uitkopen van mijn ex-partner.
Ik betaal aan hun jaarlijks 'rente' en zij schenken mij weer een bedrag zodat het uiteindelijk weer 0 is voor mij.
Ik geef deze rente op bij mijn belastingaangifte, maar mijn ouders kunnen niets aftrekken van de belasting voor deze lening. Nu is mijn vraag: waarom kan dat niet en wat hadden ze kunnen doen om het belastingtechnisch voor hun ook aantrekkelijker te maken.
Zij betalen nu maandelijks dus rente voor de lening die zij hebben afgesloten om mij te helpen en daar voel ik me toch best schuldig over. Reactie infoteur, 04-11-2012
Beste Mjel,
Alleen hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, rente over een gewone lening niet. Dus als u het geld gebruikt voor het uitkopen van een huis, is het voor u hypotheekrente, anders niet. Voor uw ouders is het geen aftrekbare hypotheekrente, omdat het niet hun huis is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Natalie, 25-10-2012
Hallo,

Binnenkort kan ik een geldbedrag van 25.000 lenen van mijn oma. Hierover zal een rente van 6% worden gerekend. We willen het op papier zetten zodat er bij evt overlijden of vragen van belastingdienst aantoonbaar kan worden gemaakt dat het een lening betreft. Nu heb ik hier een aantal vragen bij waar u me hopelijk mee kunt helpen:
- mijn oma wil de rente eventueel schenken (1500 op jaarbasis). Als kleinkind mag ik 2012 euro per jaar van oma ontvangen als belastingvrije schenking. Betekend dit dat ik fysiek geen rente aan oma hoef te betalen aangezien ze het bedrag toch terug zal schenken per jaar? En we dus weer op 0 uitkomen?
- stel dat mijn oma komt te overlijden voordat ik het bedrag terug heb betaald (geheel of gedeeltelijk nog openstaat als schuld). Kan dit dan verrekend worden met het totaal bedrag dat ik zal erven ( mijn vader was haar enige kind en is overleden, hierdoor zijn mijn broer en ik enige erfgenamen). Hoe gaat dit in zijn werk?
- mag een lening voor onbepaalde tijd worden afgesproken zodat ik ruim de tijd heb het terug te betalen of moet dat voldoen aan een bepaalde termijn waarbinnen terugbetaald wordt?

Alvast bedankt voor uw hulp. Reactie infoteur, 26-10-2012
Beste Natalie,
1. Om het goed te doen moet u de rente betalen aan uw oma met bijschrift rente lening en daarna kan uw oma het belastingvrij terugstorten, bijvoorbeeld met bijschrift schenking. Het is wat omslachtig, maar de enige juiste weg.
2. De lening aan u komt in de erfenis als vermogen van oma. Hierover wordt boven de vrijstellingen ook erfbelasting betaald. Na aftrek hiervan kan het al dan niet ten dele worden verrekend met de lening die u hebt. Bij 25.000 euro is 12.500 euro voor u (valt weg tegen een deel van de lening) en 12.500 euro voor uw broer. Dat betekent dat uw broer een vordering van 12.500 euro heeft op u, dan wel dat u het verrekent.
3. De lening mag voor onbepaalde tijd zijn, maar wel met rente.
4. Schenkingen komen terug bij de verdeling van de nalatenschap, maar niet als oma dat niet wil. Voorkom dan het bijschrift schenking bij de terugstorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suus, 12-10-2012
Hallo,
Ik heb alle vragen doorgenomen, maar mijn situatie lijkt net weer even anders. Om de schuld van de verkoop van mijn huis op te vangen kan ik van de BV van mijn vader een bedrag van 20.000 lenen.

Ik zal de BV terugbetalen verspreid over 8 jaar. Nu ben ik opzoek naar het verplichte rentepercentage. Is dit hierbij 6 procent, of is dit een "geen direct opeisbare lening" waarbij de marktrente voldoet?

Tevens vroeg ik mij af of de BV mij de rente terug kan schenken. Ik neem aan dat dit geen ouder kind schenking kan zijn doordat de BV hier tussen zit.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Suus Reactie infoteur, 12-10-2012
Hallo Suus,
1. Het is de BV van je vader en dan wordt de lening door de belastingdienst geaccepteerd als het een zakelijke lening is. Dat betekent dus een marktconforme rente en een tijdige aflossing.
2. Schenken via de BV is niet een zakelijke transactie, maar mag wel privé gebeuren. Via een andere rekening dus ook.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Avw, 06-10-2012
Hallo,
Wij gaan een huis kopen/verbouwen met behulp van een onderhandse lening van €20.000. Deze hopen we in 10 jaar af te lossen (of eerder), met een rente van 4%.
Mijn vraag is vooral: we willen graag gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.
- Kan dat met deze lening?
- We hebben een modelovereenkomst getekend, moet daarin een afsluitprovisie zitten, of is dit niet verplicht?
- ik begrijp dat we dus vanwege de afgesproken rente een 'niet direct opeisbare' lening moeten afsluiten.
- moet er iets in over een positieve of negatieve hypotheekverklaring?

U zou ons erg helpen met een antwoord op deze vragen.
Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 06-10-2012
Beste Avw,
Bij een onderhandse lening is provisie niet verplicht. Neem in het contract op dat het geld bedoeld is voor het huis. Een hypotheekverklaring hoeft er niet in. Betaal de rente en dan is de rente aftrekbaar als hypotheekrente. De lening is niet direct opeisbaar, omdat het een lening voor 10 jaar is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stefan, 03-09-2012
Geachte Zeemeeuw,
Net als mijn voorgangers die hier boven staan met hun vragen heb ik ook een - waarschijnlijk gecompliceerde - vraag waar ik een antwoord op zoek. Hoop dat u mij wilt en kunt helpen.

Onlangs voor de verbouwing van mijn huis en een stukje krediet aflossen geld van een fantastische vriend mogen lenen. Hij heeft het bedrag van een kleine 40.000 euro uit zijn eigen zaak gehaald. De lening is dus niet uit prive middelen gekomen maar uit zijn zaak.

We hebben een goede onderlinge band en ik wil zijn vertrouwen ook op geen enkelen manier schaden en wil daarom het bedrag zsm en binnen een redelijk termijn aflossen. We zijn achteraf gezien helaas wat onhandig geweest door de overeenkomst en de daarbij behorende verplichtingen niet meteen zwart op wit te zetten. En dus ook de verplichtingen niet goed te bespreken.

Nu vraagt zijn accountant dit toch spoedig te doen, iets waar ik hem uiteraard gelijk in moet geven. Volgens deze accountant moet ik verplicht 6 % rente per maand over het nog uitstaande bedrag betalen. Dit is op een dergelijk bedrag best veel en iets waar ik dus geen rekening mee heb gehouden. Daarnaast gaat het aflossen daarom ook erg lang duren ben ik bang. Iets waar ik stom genoeg niet goed over na heb gedacht.

Is er misschien een manier om die 6 % rente creatief te interperteren zodat ik deze vriend zsm zijn geld terug kan betalen? Want u begrijpt dat die 6% de maandelijkse aflossing erg vertraagd.

Met vriendelijke groet,

Stefan Reactie infoteur, 04-09-2012
Geachte Stefan,
1. Het verschil tussen de 6% rente bij een direct opeisbare lening en de rente die u moet betalen, wordt als schenking gezien. U hebt een vrijstelling van 2012 euro jaarlijks. Het verschil is 388 euro waarover u 30% belasting betaalt, 116 euro.
2. Dat betekent dus dat uw vriend akkoord mag gaan met 0% rente, maar u dan jaarlijks 116 euro schenkbelasting betaalt als niet wordt afgelost. Als u aflost wordt dit bedrag jaarlijks kleiner.
3. Verder is het de vraag of de lening wel direct opeisbaar is, omdat het niet beschikbaar is en dat kennelijk ook niet is afgesproken. Het geld zit deels in uw huis en deels in de aflossing elders.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nina, 28-08-2012
Beste,
Ik heb 10.000, - geleend aan mijn partner zodat hij de successierechten kan betalen over het huis dat hij van zijn moeder geërfd heeft, maar wat nog steeds te koop staat. Ook heeft hij ca 6000, - van mij geleend wat aan diverse uitgaven is opgegaan. Wij zijn niet in gemeenschap van goederen getrouwd en nu zou ik graag een leningsovereenkomst opstellen. Is het nodig, of verstandig deze op te geven bij de belastingdienst? Moet ik hem een marktconforme rente laten betalen als ik het opgeef aan de belastingdienst? Of is het voldoende renteloos en zonder opgave aan de belastingdienst een overeenkomst op papier te zetten?
Hartelijk dank voor uw reactie alvast Reactie infoteur, 28-08-2012
Beste Nina,
1. Als jullie fiscale partners zijn, is een onderlinge lening voor de belastingdienst niet interessant.
2. Ook in andere gevallen (jullie zijn geen fiscale partners) hoeft u een onderhandse lening niet te melden bij de belastingdienst. Wel is een lening dan bij u vermogen dat terecht komt in box 3 van de inkomstenbelasting en bij de ander een schuld (eveneens box 3 maar dan negatief).
3. Als een lening wel wordt opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting, kan de belastingdienst het contract opvragen. Dan is 6% rente een vereiste die u vervolgens weer belastingvrij kunt schenken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Andre, 17-07-2012
Wij zitten met het volgende probleem:
Wij zitten in een project dat nu al 5 jaar loopt. in het begin konden wij € 350.000 lenen. Nu zijn we eindelijk zo ver dat we een definitieve offerte aan kunnen vragen en nu kunnen we nog maar € 300.000 lenen. wij zitten dus met een aardige gat in de begroting. Kunnen mijn ouders een onderhandse lening met mij afsluiten? Moet dit geld op hun rekening staan of kan het door hun hypotheek te verhogen. Hun hebben de speling door reeds afgeloste bedragen op de hypotheek.

met vriendelijke groet,
Andre Reactie infoteur, 17-07-2012
Beste Andre,
U kunt dat bedrag onderhands van uw ouders lenen tegen een marktconforme rente en de rente aftrekken als hypotheek rente als het geld aantoonbaar door u in het huis wordt gestopt. U stort bij de koop dat geld als eigen geld op de rekening van de notaris en de rest komt van de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ben, 16-05-2012
Ik zit met de volgende situatie:
Ik heb een hypotheek samen met mijn ex partner. We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Ik kan de maandlasten goed dragen maar de bank wil de te naam stelling niet wijzigen op basis van mijn cijfers (ben zelfstandig ondernemer). Nu wil ik d.m.v. een onderhandse lening een deel aflossen waardoor ik de hypotheek wel op mijn naam kan krijgen. Gaat de bank bank hiermee akkoord of kijken ze naar de totaalsom? Ik wil samen met mijn nieuwe partner blijven wonen maar mijn nieuwe partner heeft (nog) geen inkomen. Heeft het zin om de onderhandse lening op haar naar te zetten? (het is ook haar stiefvader).

Wacht uw reactie af.

Met vriendelijke groet,
Ben. Reactie infoteur, 16-05-2012
Beste Ben,
De bank hoort naar uw totale maandelijkse lasten te kijken, zal rekening houden met het feit dat u zelfstandig ondernemer bent en kijken naar uw betaalgedrag tot nog toe. Het voordeel van een lening aan uw partner is dat u de bank niet hoeft uit te leggen waar dat geld vandaan komt. Als jullie geen fiscale partners zijn, kan de belastingdienst een dergelijke aflossing wel zien als schenking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lin, 29-02-2012
ZIjn momenteel bezig met hypotheek aanvragen bij bank. Helft van aankoopbedrag zal gaan via lening via ouders. Hier zullen we 6% rente op betalen en dit in de akte opnemen.
Willen erg graag voor de andere helft een aflossingsvrije hypotheek bij de bank afsluiten. Echter de bank twijfelt nu of ze dit mogen geven omdat we al een soort aflossingsvrije lening bij mijn ouders hebben. Telt deze inderdaad mee als zijnde aflossingsvrij? Zo ja, zou het afdoende kunnen zijn als we in de onderhandse akte opnemen dat we in 30 jaar die lening aflossen en daarbij elke 10 jaar 1/3 deel? En kunnen we nog problemen met de fiscus krijgen, of heeft die niks met de 50% aflossingsvrij regel te maken?

Alvast heel hartelijk dank voor uw reactie! Reactie infoteur, 29-02-2012
Beste Lin,
1. Nogal wat banken beschouwen een onderhandse lening als een aflossingsvrije lening, maar dat hoeft niet volgens de gedragscode. Zorg ervoor dat in de onderhandse lening ook staat wat u aflost per maand. Dat trekt de bank misschien over de brug.
2. De fiscus eist een marktconforme rente, dat de lening wordt gebruik voor het huis en dat u die rente ook betaalt. Meer niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eekie, 11-02-2012
Wij lenen via familie 130.000 euro voor koop van een nieuwbouwwoning. Moeten wij als we teruggave van de Belasting willen dit ook melden bij de belasting? Adviseur had gemeld dat dit niet hoefde maar ik wil het graag even zeker weten. Reactie infoteur, 11-02-2012
Beste Eekie,
U moet als de belastingdienst daarom vraagt, kunnen aantonen dat u die hypotheek hebt en de rente betaalt. Dit vooraf melden hoeft niet, maar dat voorkomt wel mogelijke vragen achteraf.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.