Registratie Belastingdienst van onderhandse akte of lening

Registratie onderhandse akte of lening door fiscus
Tot 2013 kon u gewoon even bij het belastingkantoor langsgaan en daar een onderhandse lening laten registreren. Opsturen per post kon natuurlijk ook. Dit registreren gaf de ondertekenaars van de akte de zekerheid dat de akte bij de Belastingdienst bekend was en er altijd naar teruggegrepen kon worden. Als iemand bij zijn belastingaangifte verwijst naar een onderhandse lening, kan het handig zijn als de Belastingdienst van het bestaan weet. Overigens registreert de Belastingdienst dan het bestaan van de akte of lening en een paar gegevens van de ondertekenaars, maar wordt de inhoud van het contract niet volledig vastgelegd. Registratie was tot 2013 vrijblijvend altijd mogelijk, maar dat is nu veranderd.Waar onderhandse akte laten registreren bij kantoor Belastingdienst in 2014 en 2015?
Uw onderhandse akte kon u laten registreren bij de Belastingdienst in:- Amsterdam, Kingsfordweg 1;
- Arnhem, Groningensingel 21;
- Breda, Gasthuisvelden 11;
- ’s-Hertogenbosch, Kooikersweg 1C;
- Leeuwarden, Tesselschadestraat 4;
- Roermond, Kapellerpoort 1;
- Rotterdam, Laan op Zuid 45;
- Den Haag, Prinses Beatrixlaan 512;
- Utrecht, Orteliuslaan 1000.
Registratie onderhandse lening of onderhandse akte 2022
De Belastingdienst registreert alleen nog de akten die verplicht geregistreerd moeten worden. Dat zijn in ieder geval de akten waarbij sprake is van een pandrecht:- Met een pandrecht op een roerende zaak of op de opbrengsten hiervan;
- Met een pandrecht op een aandelenportefeuille of op de opbrengsten hiervan
- Met een productierecht;
- Een onderhandse cessie van vorderingen;
- Levering op naam van aandelen in een beursgenoteerde vennootschap;
- Een intentieverklaring.
Zoals u ziet staat hier een onderhandse lening van een ouder met een kind of een andere onderhandse akte binnen de familie niet meer bij. En dat is jammer omdat voor velen een registratie bij de Belastingdienst een extra zekerheid gaf. Zo kon altijd worden bewezen dat de akte ook bestond en sinds wanneer de akte bestond.
Onderhandse lening of hypotheek bij de belastingaangifte aanmelden
Vanaf 2013 is hypotheekrenteaftrek voor een nieuwe lening of hypotheek alleen nog toegestaan als de lening of hypotheek voor het huis in dertig jaar tijd jaarlijks wordt afgelost. Dat geldt ook voor een onderhandse lening. De oplossing hiervoor is dat u bij uw belastingaangifte kenbaar maakt dat de lening bestaat. De lening in box 3 voor degene die geld uitleent en de hypotheekrente in box 1 voor wie het geld leent. In de loop van 2013 kwam er een formulier beschikbaar waarin u voor een onderhandse hypotheek aangeeft bij de fiscus:- De startdatum van de lening;
- De hoogte van het bedrag;
- De looptijd in maanden;
- Het rentepercentage;
- De manier van aflossen;
- Uw burgerservicenummer.
Als de fiscus vervolgens vragen heeft over de bijtelling dan wel de aftrekpost, stuurt u desnoods de akte van de lening alsnog op. Dan is uw onderhandse lening alsnog geregistreerd. Achteraf weliswaar en niet meer vooraf. Alle akten die al tot en met 2012 bij de Belastingdienst waren geregistreerd, blijven daar ook geregistreerd.