Goedkoop en verantwoord lenen, daar is niets mis mee

Goedkoop en verantwoord lenen, daar is niets mis mee In 2020 goedkoop geld lenen en toch verantwoord geld lenen, hoe doet u dat? U moet dan op van alles letten. Ook als u leent met het huis als onderpand voor een hypotheek. Lenen kost wel geld, maar wie goedkoop en verantwoord leent heeft daar weinig last van. Overigens kunt u soms ook lenen zonder nieuwe BKR-toetsing en ondanks een negatieve BKR, als er een onderpand is. Let ook op de rente, de aflossingen en de voorwaarden.

Goedkoop en verantwoord lenen

Niemand zal verbaasd staan, wanneer iemand bij de aankoop van een huis een hypotheek afsluit. Dat komt doordat een huis een dure en langdurige investering is, waar best een lening tegenover mag staan. Zeker als u twijfelt tussen huren of kopen, kan een goede hypotheek vaak de doorslag geven. Wat voor een hypotheek, en met welke voorwaarden, is daarbij vaak een keuze op maat, waarbij een goede adviseur u zeker van dienst kan zijn.

Welk krediet of welke lening wil ik afsluiten?

Anders wordt het al, wanneer we met roerende goederen te maken hebben. De levensduur van de investering is dan veel korter. Maar ook dan, vinden we in de praktijk een lening niet raar. Een auto financieren is aan de orde van de dag. Tegenwoordig kunt u zelfs snel geld lenen met uw auto als onderpand.

Wat is een consumptieve lening?

Problematischer wordt een lening voor zuiver consumptieve goederen. U eet een bepaald product letterlijk op, terwijl de lening gewoon doorloopt en nog moet worden afbetaald. Ter overbrugging van een krappe kas is een lening zeker denkbaar. Met een doorlopend krediet is het zo dat u tot een bepaald bedrag kunt lenen tegen een variabele rente. U hoeft niet het hele bedrag te lenen maar kunt als dat nodig is bijlenen tot het met de bank of kredietverlener afgesproken bedrag. Handig dus. Een persoonlijk krediet is weer wat anders. Bij een persoonlijk krediet leent u een bepaald bedrag tegen een vaste rente. U spreekt van te voren af hoeveel maanden u wilt lenen en wat dus de maandelijkse lasten zijn. Past het binnen uw budget dan is het verantwoord om zo te lenen.

Te veel krediet voorkomen

Net zoals de hypotheekbank liefst niet overgaat tot verplichte verkoop van een huis bij wanbetalingen, wil een gewone kredietverschaffer dat ook niet. Het betekent immers veel gedoe en persoonlijke ellende. Leen dus nooit te veel, maar let erop wat u maandelijks kunt betalen. Voorkom een versnippering van leningen, dat wil zeggen allerlei kleine posten met een hoge rente. Voorkom rood staan. Rood staan bij de bank kost al gauw meer dan 15% rente per jaar. Versnippering kan worden voorkomen door leningen over te sluiten naar één lening met een gunstiger rente en voorwaarden.

Verantwoord lenen kan ook in 2020

Hamvraag is of u het bedrag, aflossing en rente, kunt betalen. Zet daartoe uw inkomsten en uitgaven eens goed op een rij, en bekijk het niet door een te roze bril. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat u realistisch moet zijn over uw toekomstige inkomsten en uitgaven. Bekijk hoeveel u overhoudt om rond te komen. Fop uzelf en de kredietverstrekker niet, want daar hebt u alleen uzelf mee. Vraag enkele offertes op, om een goede vergelijking te kunnen maken. Overhaast u niet, want dat is nergens voor nodig. Wie zo te werk gaat, is zeker in staat, om verstandig en verantwoord te lenen. Vraag altijd voldoende offertes aan. Minimaal twee offertes aanvragen is aan te raden. Let ook goed op de rente. Soms is het een actie rente voor een aantal maanden. Let op:
  • Eventuele bijkomende verplichte verzekeringen;
  • De looptijd van de lening en de hoogte van de rente;
  • Eventuele bijkomende kosten;
  • Is er sprake van een tijdelijke actierente en zo ja, voor hoe lang?
  • Lees en vergelijk de voorwaarden en de kleine lettertjes;
  • Welke lening wordt het;
  • Zijn de maandelijkse lasten voor u betaalbaar;
  • Eventuele fiscale voordelen

Koopsompolis afsluiten met een verzekering erbij

Vaak wordt bij een lening ook een koopsompolis verkocht als zogenaamde kredietbeschermer. Een koopsompolis is een verzekering, waarbij de premie wordt meegefinancierd als eenmalige betaling. Koopsompolissen blijken in de praktijk vaak onnodig duur te zijn en niet altijd nodig. Bekijk dus voordat u tekent altijd eerst of een dergelijke koopsompolis wel wat voor u is. Let wel, er zijn vooral gewraakte koopsompolissen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een werkloosheidsverzekering.

Slot

Vraag altijd voldoende offertes aan en neem niet onnodig een koopsompolis, want die maakt lenen vaak onnodig duur. Wilt u lenen ondanks BKR-toetsing, dan wordt dat moeilijk want er zijn weinig mogelijkheden over om geld te kunnen lenen zonder BKR-toetsing. De AFM houdt dit allemaal streng in de gaten.

Lees verder

© 2008 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenen is een keuze. Snel geld lenen kan bij aanbieders van geld zoals Ferratum. Extra krediet door go…
Goedkoper geld lenen, hoe dan in 2020?Goedkoper geld lenen, hoe dan in 2020?Kan goedkoper geld lenen eigenlijk wel in 2020? Het antwoord is ja, een goedkope lening kan maar dan moet u daarvoor len…
Saldodipje is snel 1.500 euro lenenSaldodipje is snel 1.500 euro lenenSaldodipje 2020, je kunt zelfs tot 1.500 euro lenen bij Saldodipje en dat voor 62 dagen. Dat zou je misschien niet verwa…
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…

Lenen & Verpanden: inkoop verkoop & terugkoopLenen & Verpanden: inkoop verkoop & terugkoopLenen & Verpanden: door middel van inkoop, verkoop & terugkoop tijdelijk extra geld lenen. Tegenwoordig kan iedereen wel…
Lenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datLenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datAls aanvulling op een lening bij de bank kunt u in 2020 ook een onderhandse lening afsluiten. Maar wat is onderhands gel…

Reageer op het artikel "Goedkoop en verantwoord lenen, daar is niets mis mee"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 18-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Special: Lenen 2020
Schrijf mee!