Rente op een geldlening is meer dan percentage

Geld lenen doen we liever niet, maar we komen er eigenlijk niet onderuit. Vooral bij grote investeringen zoals het kopen van een huis, een auto of het beginnen van een eigen bedrijf. Een van de eerste dingen waar je naar kijkt is de rente. Hoe lager hoe beter is het credo. Maar is dat alles wat er te zeggen valt over rente?

Het nut van Rente

Rente is de vergoeding voor de lening. Iemand, vaak de bank, heeft kapitaal en wil dit graag te gelde maken. Als de eigenaar ervoor kiest om het geld uit te lenen wil deze daar meestal een vergoeding voor. Deze vergoeding heet rente en zorgt er voor dat er een markt ontstaat waarbij mensen geld willen uitlenen.

Hoe bereken je de rentebetaling

Rente wordt meestal uitgedrukt als een jaarlijks percentage. Stel je voor dat je een hypotheek voor zelfstandige ondernemers gaat afsluiten. Je leent 100.000 euro tegen 6%. Dit wil zeggen dat je jaarlijks 6% van 100.000 is 6.000 euro aan rente gaat betalen.

Waar moet je op letten bij rente

Als je hypotheken of leen vormen gaat vergelijken moet je op verschillende punten letten. De rente is daarvan een hele belangrijke. Echter, het credo hoe lager hoe beter is wellicht iets te kort door de bocht.

Let ook op de volgende punten:
  • Wat is de tijdseenheid van de rente. We denken vaak per jaar, maar het kan bijvoorbeeld ook per kwartaal, maand, week of dag zijn.
  • Wat is de rentevaste periode? Hoe wordt de rente veranderd na de rentevaste periode?
  • Is er sprake van een speciale kortingsrente als je een lening opneemt. Bij het bekend: "koop nu, betaal later zonder rente" is regelmatig de rente alleen het eerste jaar 0%. Vanaf dag 1 in het tweede jaar betaal je meteen een heel hoog percentage. Het kan gebeuren dat je na dat jaar je geld al ergens anders aan hebt uitgegeven waardoor je ineens met een dure lening zit.
  • Hoe vaak betaal je de rente? Stel je voor dat je een rentepercentage per kwartaal afspreekt en betaald per jaar, zit er dan ook rente op rente? In andere woorden, is 2% per kwartaal hetzelfde als 8% per jaar of betaal je over de rente van eerste kwartaal de volgende 3 kwartalen ook weer rente? Vooral als je een eigen bedrijf wilt beginnen en je een lopend krediet nodig hebt moet je hier goed op letten.
  • Als je de rente aan het einde van de looptijd betaalt, hoe veel rente betaal je over de rente? Soms verschillen deze percentages.
  • Is er een boeterente. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je extra rente betaald als je vroegtijdig aflost. Of dat je extra rente betaalt als het onderpand minder waard wordt. Bij sommige hypotheken voor een eigen huis wordt de rente hoger als het huis onder een bepaalde waarde komt.

Tot slot, bedenk jezelf dat de uitlener zijn geld niet gratis weggeeft. Als er aan een lening risico zit dan wordt de rente hoger. Als jij makkelijk geld kan lenen zonder onderpand of inkomens controle en je toch een lage rente krijgt moet je gaan oppassen. Hoe regelt de uitlener zekerheid voor zichzelf of is er wellicht een addertje waardoor je toch meer geld kwijt bent.
© 2008 - 2024 Oeroek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom beleggen in obligaties? Wat is het? (obligatielening)Steeds meer mensen lenen geld uit aan bijvoorbeeld bedrijven, gemeentes of de staat. Een veelvoorkomende lening is een '…
Wat moet er in een geldlening contract staan?Wat moet er in een geldlening contract staan?Ga je een geldlening als particulier aan, dan doe je er verstandig aan om een contract op te stellen. Dit gebeurt standa…
Hypotheekvergelijking naar aflossingHypotheekvergelijking naar aflossingEen hypotheek is een geldlening met een looptijd van meestal 30 jaar met een huis als onderpand. Hypotheken onderscheide…
Geldlening box 3 inkomstenbelastingGeldlening box 3 inkomstenbelastingWe kennen bij de inkomstenbelasting drie boxen. Hoe geeft u een geldlening in box 3 op voor de inkomstenbelasting? Welke…

Lenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datLenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datAls aanvulling op een lening bij de bank kunt u ook een onderhandse lening afsluiten. Maar wat is onderhands geld lenen…
Lenen, een flexibel krediet is vaak veel goedkoperLenen, een flexibel krediet is vaak veel goedkoperEen flexibel krediet kost minder rente en is meestal geld lenen tegen een lage rente. Wees flexibel met een consumptieve…
Oeroek (7 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.