Autokrediet of autolening - wat is goedkoper?

Autokrediet of autolening - wat is goedkoper? Hoe gaat u de aankoop van uw auto financieren? Een autokrediet en een autolening zijn twee mogelijkheden om geld te lenen voor een auto, maar toch is een autolening niet hetzelfde als een auto krediet. U kunt een auto ook op andere manieren betalen dan met de lening bij de autodealer en diens bank. Vaak is het goedkoper om een lening niet af te sluiten bij dezelfde zaak die u de auto verkoopt. Geld lenen voor de auto is simpel en er zijn manieren om dit goedkoop te doen.

Lening en de looptijd van een lening

Wie verstandig leent, laat de looptijd van een lening aansluiten bij de levensduur van het product waarvoor wordt geleend. Deze looptijd wordt vaak uitgedrukt in maanden, maar kan bij een hypotheek ook vele jaren zijn. Bij een auto is 60 maanden als duur van de autolening niet ongebruikelijk. Ook uw leeftijd kan een rol spelen bij de lengte van de periode dat u wilt lenen. Bij een lange aflossingsperiode zijn de maandlasten lager, omdat u minder snel aflost. Het voordeel van een korte aflossingsperiode is dat u eerder van de lening af bent en minder rente hebt betaald. U bent dan ook vaak goedkoper uit.

Autolening als persoonlijk krediet afsluiten

Onder autolening verstaan we meestal een persoonlijke lening. De looptijd van de lening is maximaal gelijk aan de duur van de economische waarde van de auto. U kunt beter voor de duur van een paar jaar lenen, anders is de auto inmiddels een stuk minder waard geworden, terwijl u nog wel doorbetaalt voor de lening. Het daarna weer kopen van een nieuwe auto wordt bij een te lange duur van de lening een stuk moeilijker en leidt tot dubbele lasten. Wie kiest voor een persoonlijke lening van een paar jaar, met een vaste rente en vaste maandlasten, weet vooraf precies waar hij aan toe is. Wie daarbij kiest voor een lage rente weet zeker dat dat een goede koop is. Het internet helpt u de rente te vergelijken. Het voordeel van elders geld lenen, niet bij de dealer dus, is dat u dan eenvoudiger kunt afdingen op de prijs van de auto. Een lage rente bij de dealer gaat vaak ten koste van de inruilwaarde voor de oude auto en andere kortingen.

Autokrediet als doorlopend krediet afsluiten

Een autokrediet is een doorlopend krediet dat wordt afgesloten bij een bank of een krediet verstrekker. U passeert daarmee de auto dealer door elders te lenen tegen een variabele rente. U spreekt een bepaald bedrag af met de bank en neemt op wat u nodig hebt om de auto te kopen. Ook hier doet u er verstandig aan om het opgenomen krediet in een paar jaar af te lossen, omdat de waarde van de auto afneemt in de loop der tijd. Overigens kunt u het afgeloste geld straks ook weer eenvoudig opnemen voor andere uitgaven of een andere auto. Let er wel op dat u leent tegen een variabele rente die straks nog omhoog kan gaan.

Let op rente en voorwaarden van de lening

Kies voor een lage rente, maar let ook op de voorwaarden van de lening. Bij sommige kredietverstrekkers mag u uw lening gewoon vervroegd aflossen als u geld beschikbaar hebt in een jaar. Er zijn ook aanbieders van leningen die bij een vervroegde aflossing ook nog eens een boete in rekening brengen. Bovendien kunnen de kosten om een lening af te sluiten per aanbieder sterk verschillen. Vergelijken loont dus.

Hypotheek gebruiken om een nieuwe auto te kopen

Als u een hypotheek hebt en nog niet al het geld hebt benut, kunt u ook een deel van het krediet gebruiken voor consumptieve uitgaven, zoals de aankoop van een auto. In de praktijk is het lenen van geld met het huis als onderpand de goedkoopste manier van lenen. Waar u wel aan moet denken is dat geld van de hypotheek dat niet wordt gebruikt voor het huis niet langer fiscaal aftrekbaar is. Dat is jammer, maar het kan wel en is toegestaan. Als de auto niet een hele dure aanwinst is, zal dit effect ook wel meevallen.

Onderhandse lening als lening

Vaak is ook bij de familie of bij een andere bekenden onderhands een lening af te sluiten. Het voordeel is dat dit snel kan en dat er geen BKR toetsing plaats vindt. Een nadeel is dat, als u ooit geldproblemen krijgt, dit ook problemen geeft met degene die u onderhands leent. Probeer dus de periode van de onderhandse lening kort te houden. Een onderhandse lening is een contract op papier, opgesteld door de leninggever en leningnemer die beiden hun onderlinge afspraken afsluiten met een handtekening. Ouders doen dit ook regelmatig voor hun kinderen om hen financieel te steunen.

Conclusie autokrediet of autolening - wat is goedkoper geld lenen voor de auto?

Er zijn vele manieren om een auto te kopen. De mensen die de auto volledig cash betalen zijn schaars. Meestal wordt dan ook een autolening afgesloten. Bij de dealer, via een persoonlijk krediet of anders. Bekijk daarbij altijd welke manier van lenen het beste bij u past. Dit zal vooral te maken hebben met de snelheid waarmee u over de lening wilt beschikken en de hoogte van de rente die u betaalt. Vraag voldoende offertes aan en let op de voorwaarden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke lening voor een nieuwe auto en geen huurkoopPersoonlijke lening voor een nieuwe auto en geen huurkoopStel u koopt een auto en wilt een goedkope autolening afsluiten, kies dan voor een persoonlijke lening of niet? Zonder h…
Lening met vaste renteLening met vaste renteEr zijn twee soorten leningen: leningen met een variabele rente en met een vaste rente. In dit artikel wordt de lening m…
Waarom een autolening afsluiten niet voordelig isWaarom een autolening afsluiten niet voordelig isVeel mensen kopen een auto en sluiten dan een autolening af. Wat zij zich niet realiseren dat ze in de meeste gevallen g…
Groene autolening afsluitenGroene autolening afsluitenLening, auto, milieu en klimaat kunnen goed samengaan. Met een groene autolening regelt u eenvoudig en snel een goede fi…

Pas op met lenen: neem geen doorlopend kredietLenen lijkt het modewoord om al je problemen op te lossen. Maar het maakt problemen vaak alleen maar groter. Want lening…
Spoedlening bij Betaaldag in 10 minuten geld lenenSpoedlening bij Betaaldag in 10 minuten geld lenenDe spoedlening van het bedrijf Betaaldag, onderdeel van Ferratum in 2020, is een zeer snelle manier van geld lenen via h…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.