Banken in België

Banken in België Het bankwezen in België is een invloedrijke sector. U zult in elk geval geen moeite hebben met het vinden van een bank. België beweert wereldwijd de meeste bankkantoren per hoofd van de bevolking te hebben. Vanwege de meertalige cultuur van het land, bieden veel banken hun diensten aan in het Nederlands, Frans en Duits, wat het openen van een rekening door vreemden kan vergemakkelijken. Omdat banken ook actief zijn op internationale gebied, is de service ook beschikbaar in het Engels. Zó regelen de Belgen hun bankzaken.

Inhoud


Grootbanken in België

Traditioneel waren er altijd drie grote banken in België, die als gevolg van overnames en fusies voor een deel hun naam veranderd hebben. Anno 2020 zijn er 4 grote banken:
  • ING Bank;
  • BNP Parisbas Fortis;
  • KBC;
  • Belfius, voorheen Dexia bank

ING Bank

Naast het gebruikelijke beheer van bankzaken, verschillende verzekeringen en de mogelijkheid van vermogensbeheer, biedt de ING Bank verschillende bancaire kaarten aan, van spaarkaarten tot betaalkaarten en creditcards

BNP Paribas Fortis

Met zo'n 800 vestigingen in heel België is BNP, met hoofdkantoor in Brussel, een van de grootste banken in België. Bovendien is ze ook vertegenwoordigd in meer dan 80 andere landen wereldwijd.

KBC Brussels

De KBC Brussels Bank is de op één na grootste bank in België en biedt u ook alle belangrijke diensten en rekeningen voor alleenstaanden en gezinnen aan, in ongeveer 60 kantoren.

Belfius bank

Belfius bank heette tot 1 maart 2012 Dexia Bank. Het is een Belgische bankverzekeringsgroep met hoofdzetel in Brussel. Belfius dat zich in hoofdzaak richt zich op de lokale markt, dankt zijn ontstaan aan de ontmanteling van de Dexia-groep. De voornaamste activiteiten van Belfius betreffen kredietverstrekking aan overheden, het aanbieden van financiële diensten aan particulieren en bedrijven, alsmede assurantiën.

Belgische bankrekeningnummers zijn gestandaardiseerd, de eerste cijfers verwijzen naar de bank en het filiaal waar de rekening thuishoort.

Banken in België en financiële schandalen

En helaas waren ook Belgische banken in de voorbije jaren niet gevrijwaard van financiële schandalen (denk alleen maar aan Fortis). En ook de Belgisch-Franse bank Dexia kwam in oktober 2011 nadrukkelijk (en negatief) in het nieuws. Nadat deze bank al in 2008 met overheidssteun overeind gehouden werd, ontstonden er in het najaar van 2011 opnieuw problemen nadat het ratingbureau Moody's dreigde de kredietwaardigheid van de bank te verlagen. Dexia bank heeft voor een bank van haar omvang veel Griekse obligaties in portefeuille.

België gaf bankgeheim prijs

België neemt vanaf 2010 deel aan de informatie-uitwisseling van rente-inkomsten tussen de lidstaten van de EU en gaf daarmee haar bankgeheim prijs. België wilde zo ontsnappen aan de "zwarte lijst" van belastingparadijzen van de OESO. Het land stelt zich dus actiever op in de strijd tegen de grensoverschrijdende belastingontduiking binnen de EU.

Openingstijden

De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur of tot 16.30 uur. Sommige zijn ook open op zaterdag. Veel kleinere filialen sluiten echter tussen de middag voor een uurtje (meestal van 13.00 tot 14.00 uur).

Kon men vroeger alleen tussen 9 en 5 bij zijn bank terecht voor het afsluiten van een krediet of het plaatsen van een belegging, door de komst van nieuwe media zijn bankdiensten voortaan doorlopend beschikbaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. 'Doe het zelf' is daarbij de slogan, op het moment en de plek die het jou het best uitkomt.

Electronisch bankieren

De banken in België hebben al lang geleden de mogelijkheden van elektronisch bankieren ontdekt. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig transacties die niet kunnen worden uitgevoerd aan de bankautomaat of via het internet.

De banken bieden een zeer breed scala aan diensten: depositotransacties, particuliere geldhandelingen, beleggen, verzekeren, consumentenkredieten en hypothecaire leningen. De meeste grote banken hebben websites waarop ze gedetailleerde informatie publiceren over de diensten die ze aanbieden, zoals bijvoorbeeld over internetbankieren. Indien gewenst kunt u benodigde aanvraagformulieren downloaden.

Toename online bankieren

Hoewel online bankieren zich meer en meer uitbreidt, is het aan te bevelen als u in het land woonachtig bent om daar ten minste een lopende rekening (compte à vue/zichtrekening) aan te houden. Buitenlandse overboekingen kunnen kostbaar en gecompliceerd zijn, zélfs als alle bedragen in euro´s luiden.

Het belang van online bankieren, hetzij via eigen software van de bank hetzij via het internet, neemt overal aan betekenis toe, maar de "échte" E-banken (banken die uitsluitend online handelden, waarbij u van thuis een rekening kon openen en uw bankier nooit daadwerkelijk te zien kreeg) ontstonden voor het eerst in België. Sommige online-banken bieden een volledig assortiment aan spaar- en kredietdiensten aan. De desbetreffende aanvraagformulieren kunnen gewoon worden gedownload.

Kosten lopende rekening

Een lopende rekening in België is over het algemeen duurder dan bijvoorbeeld in Groot-Brittannië of in de VS, maar goedkoper dan in Italië of in Frankrijk. U kan er voor 50 tot 100 euro per jaar terecht voor een standaard lopende rekening, waarbij een bankpas en een creditcard zijn inbegrepen, alsook het gebruik van geldautomaten en internetbankieren. Alle transacties en diensten die u gebruikt zullen in rekening worden gebracht. Bovendien moet u betalen voor elke overboeking. U kunt deze kosten echter omzeilen als u maandelijks een (zeer geringe) vergoeding over uw gemiddelde saldo betaalt, maar alléén als dat saldo positief is.

De meeste banken bieden een veelvoud van combinatiepakketten aan met gebruik van verschillende kaarten, toegang tot internetbankieren en een bepaald aantal transacties aan de bankautomaten. Bij sommige banken is de houder van een zichtrekening ook verzekerd tegen overlijden of blijvende invaliditeit ten gevolge van een ongeval. En dat alles voor een geringe jaarlijkse vergoeding.

Bankafschriften

Afhankelijk van uw contract kunt u uw bankafschriften op gezette tijden (dagelijks, maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks) per e-mail toegestuurd krijgen of u kunt ze ophalen in uw filiaal (zo vermijd u dat u transmissie- of verzendkosten moet betalen). U kunt de bankafschriften ook afdrukken bij de bankautomaat of op uw computer thuis en betaalt op die manier helemáál geen kosten. De bankkosten worden normaal gesproken direct van uw rekening afgeschreven, ofwel per kwartaal of aan het eind van het jaar.

Geld lenen in België

In België is het voor het krijgen van een lening van belang dat men niet geregistreerd is op de zwarte lijst van de Nationale Bank, een registratie die vergelijkbaar is met die van het Nederlandse Bureau Krediet Registratie (BKR). Elke leningaanvraag wordt dus getoetst aan die zwarte lijst.

De Nationale Bank legt op die zwarte lijst alle kredieten en hypotheken vast die door particulieren voor privé-doeleinden werden afgesloten. En wie langer dan 3 maanden in gebreke was met zijn betalingen wordt door de Nationale Bank als wanbetaler geregistreerd. Alleen bij een minilening van Ferratum is een aantekening op de zwarte lijst van de Nationale Bank geen bezwaar.

Hoe duurzaam zijn banken in België?

De grootbanken in België, met name BNP Paribas, zien traditioneel bankieren niet als hun kerntaak. Kredietverstrekking aan particulieren en bedrijven, activiteiten die de groei van de echte economie bevorderen, hebben niet de overhand.
Men doet daar ook niet geheimzinnig over. Men geeft zelf aan dat ‘trading’ de belangrijkste activiteit is, dat wil zeggen de snelle aan- en verkoop van (speculatieve) financiële producten. Dat kan goed uitpakken maar als het misloopt moet de samenleving opdraaien voor de risico’s.
© 2010 - 2025 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marokkaanse banken in NederlandMarokkaanse banken in NederlandEr komen steeds meer Marokkaanse banken in Nederland. Deze richten zich actief op de Marokkaanse gemeenschap in Nederlan…
Duurzaam bankieren veiliger dan regulier bankieren?Duurzaam bankieren veiliger dan regulier bankieren?Door de kredietcrisis is duidelijk geworden dat banken en financiële instellingen geen garanties kunnen bieden en wel de…
Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren en digitaal bankieren zijn in Nederland volledig ingeburgerd, maar het betalingsverkeer in ons land ka…
Voordelen van internetbankierenVoordelen van internetbankierenHet internetbankieren is in Nederland de normaalste zaak en heeft vele voordelen. Zelf thuis bankieren met de bankpas en…

Financieel aan de grond door een echtscheidingEen echtscheiding richt naast emotionele schade ook grote financiële schade toe. Eén van de grootste kostenposten is een…
Rente berekenen: formule enkelvoudige en samengestelde renteRente berekenen: formule enkelvoudige en samengestelde renteRente berekenen speelt in de financiële wereld een belangrijke rol. Bij renteberekening is rente of intrest de vergoedin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agriflanders, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.fairfin.be/nl/actueel/publicaties/2012/een-bank-achteruit
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.