Creditcard universeel betaalmiddel

Creditcard universeel betaalmiddel De creditcard, een lucratieve vorm van consumentenkrediet, bevindt zich in de portemonnee van miljoenen burgers. Betalen met creditcards is inmiddels zó gewoon, dat men niet beseft daarbij een lening aan te gaan.

Betalen met de creditcard

De creditcard is al bekend vanaf eind 19e eeuw. In sommige branches werden kaarten aan geselecteerde bedrijven en klanten uitgegeven die alleen in de winkels van die uitgevende instellingen gebruikt konden worden.

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw hebben creditcards zich vervolgens tot een universeel betaalmiddel ontwikkeld, dat uit het hedendaagse betalingsverkeer nauwelijks nog weg te denken is. Men onderscheidt verschillende varianten van de kaart.

De chargecard

De chargecard geeft de kaarthouder de mogelijkheid om tot een afgesproken kredietlimiet betaaltransacties met de kaart te verrichten. De inkomsten worden verzameld en (meestal) maandelijks met de kaarthouder verrekend. De kaarthouder beschikt vanaf het moment van aankoop tot het moment van verrekening over een renteloze lening met korte looptijd.

De maandelijkse bestedingslimiet kan ongewild geblokkeerd raken door handige verkooptrucs van sommige internetshops die de mogelijkheid bieden om te betalen in termijnen met de creditcard.

De klassieke creditcard

De creditcard als klassieke kredietkaart verschaft de houder ervan een effectief krediet. Ook hier worden uitgaven binnen de grenzen van een individuele dispositieruimte verzameld, maar de kaarthouder beslist nu zelf of de terugbetaling in één bedrag of in termijnen gebeurt. Besluit hij tot betaling in termijnen, dan wordt hem uiteraard, zoals gebruikelijk bij elke lening, rente in rekening gebracht.

De debitcard

De debitcard is in Nederland meest voorkomende creditcard-variant is . Hierbij worden de transacties niet verzameld, maar kort na de aankoop al van het account van de kaarthouder afgeboekt. Met deze kaart verrichte transacties worden dus onmiddellijk betaald en er is geen opschorting van de betalingen via uitgestelde facturering. In vrijwel elke portemonnee is deze variant in de vorm van een Europas of betaalpas te vinden.

Prepaid creditcard

De laatste kaartvariant is de prepaid creditcard, wat zich het best laat vertalen als een kaart op tegoedbasis. Om transacties met prepaid creditcards te kunnen verrichten moet er eerst een tegoed op worden gestort. Dergelijke stortingen kunnen via overschrijving of cashstorting gebeuren.

Naast wereldwijde acceptatie bieden sommige creditcards een aantal handige extra's zoals:
  • gratis verzekering van je aankopen tegen verlies, diefstal of beschadiging
  • een bagage- of vluchtvertragingsverzekering op reis
  • het huren van een auto in het buitenland zonder betaling van een waarborg

Kom je niet in aanmerking voor een normale creditcard (bijvoorbeeld vanwege een slechte BKR-registratie), dan kan je van al deze extra´s toch profiteren via een prepaid creditcard.

Kosten voor winkeliers en kaarthouders

De gebruikskosten van creditcards worden hoofdzakelijk gedragen door de winkeliers waarbij de omzet wordt gegenereerd. Enerzijds wordt een bepaald percentage van de omzet, gewoonlijk 3%, aan de de creditcardmaatschappij afgedragen, anderzijds betaalt de ondernemer vaste kosten voor gebruik van het systeem. De klant (= kaarthouder) betaalt een jaarlijkse vergoeding in de vorm van een kaartbijdrage aan de uitgever van de kaart.

Creditcard aanvragen

Bij nagenoeg alle grote banken kan je tegenwoordig online een creditcard aanvragen. De feitelijke aanvraag neemt kost niet veel tijd. Het eigenlijke werk moet al vooraf gebeuren: het selecteren van de juiste en de beste creditcard! Maar hoe kom je daar achter?

In hoofdzaak worden creditcards door vier grote internationale creditcardmaatschappijen uitgegeven, namelijk:

  • American Express;
  • Diners Club;
  • Mastercard;
  • Visa.

Terwijl American Express en Diners Club hun kaarten grotendeels zelf uitgeven, zetten Visa en Mastercard hun kaarten via aangesloten partners uit. Ongeacht wie de kaart uitgeeft, men moet bedenken dat ook voor de afgifte van een creditcard geldt dat men voldoende kredietwaardig is!
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Een creditcard is handig in gebruik, maar heeft meestal hoge kosten. De Visa creditcard is de bekendste creditcard. Bove…
Wat is een debitcard?Wat is een debitcard?Een debitcard biedt gemak bij het online kopen en bij het kopen in fysieke winkels. Niet voor iedereen heeft de kaart ee…
Creditcard: kosten & renteCreditcard: kosten & renteDe creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Betalen in restaurants, in winkels of bij het bestellen van t…
Creditcard, DebitCard en BKR toetsingCreditcard, DebitCard en BKR toetsingDe tijd is allang voorbij dat alleen zakenmensen en mensen met een hoog inkomen over een creditcard beschikten. Creditca…

Schulden zijn op te lossen met besparingenSchulden zijn op te lossen met besparingenSchulden worden veroorzaakt door te hoge uitgaven ten opzichte van de inkomsten. Schulden ontstaan niet vanuit het niets…
Over lenen en kredietOver lenen en kredietEen lening online afsluiten raakt steeds meer ingeburgerd. En een handtekening onder een kredietovereenkomst is snel gez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tumisu, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-09-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.