Creditcard universeel betaalmiddel
De creditcard, een lucratieve vorm van consumentenkrediet, bevindt zich in de portemonnee van miljoenen burgers. Betalen met creditcards is inmiddels zó gewoon, dat men niet beseft daarbij een lening aan te gaan.
Betalen met de creditcard
De creditcard is al bekend vanaf eind 19e eeuw. In sommige branches werden kaarten aan geselecteerde bedrijven en klanten uitgegeven die alleen in de winkels van die uitgevende instellingen gebruikt konden worden.
Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw hebben
creditcards zich vervolgens tot een universeel betaalmiddel ontwikkeld, dat uit het hedendaagse betalingsverkeer nauwelijks nog weg te denken is. Men onderscheidt verschillende varianten van de kaart.
De chargecard
De chargecard geeft de kaarthouder de mogelijkheid om tot een afgesproken kredietlimiet betaaltransacties met de kaart te verrichten. De inkomsten worden verzameld en (meestal) maandelijks met de kaarthouder verrekend. De kaarthouder beschikt vanaf het moment van aankoop tot het moment van verrekening over een renteloze lening met korte looptijd.
De maandelijkse
bestedingslimiet kan ongewild
geblokkeerd raken door handige verkooptrucs van sommige internetshops die de mogelijkheid bieden om te betalen in termijnen met de creditcard.
De klassieke creditcard
De creditcard als klassieke
kredietkaart verschaft de houder ervan een effectief krediet. Ook hier worden uitgaven binnen de grenzen van een individuele dispositieruimte verzameld, maar de kaarthouder beslist nu zelf of de terugbetaling in één bedrag of in termijnen gebeurt. Besluit hij tot betaling in termijnen, dan wordt hem uiteraard, zoals gebruikelijk bij elke
lening, rente in rekening gebracht.
De debitcard
De
debitcard is in Nederland meest voorkomende creditcard-variant is . Hierbij worden de transacties niet verzameld, maar kort na de aankoop al van het account van de kaarthouder afgeboekt. Met deze kaart verrichte transacties worden dus onmiddellijk betaald en er is geen opschorting van de betalingen via uitgestelde facturering. In vrijwel elke portemonnee is deze variant in de vorm van een Europas of betaalpas te vinden.
Prepaid creditcard
De laatste kaartvariant is de prepaid creditcard, wat zich het best laat vertalen als een kaart op tegoedbasis. Om transacties met
prepaid creditcards te kunnen verrichten moet er eerst een tegoed op worden gestort. Dergelijke stortingen kunnen via overschrijving of cashstorting gebeuren.
Naast wereldwijde acceptatie bieden sommige creditcards een aantal
handige extra's zoals:
- gratis verzekering van je aankopen tegen verlies, diefstal of beschadiging
- een bagage- of vluchtvertragingsverzekering op reis
- het huren van een auto in het buitenland zonder betaling van een waarborg
Kom je niet in aanmerking voor een normale creditcard (bijvoorbeeld vanwege een slechte
BKR-registratie), dan kan je van al deze extra´s toch profiteren via een prepaid creditcard.
Kosten voor winkeliers en kaarthouders
De gebruikskosten van creditcards worden hoofdzakelijk gedragen door de winkeliers waarbij de omzet wordt gegenereerd. Enerzijds wordt een bepaald percentage van de omzet, gewoonlijk 3%, aan de de creditcardmaatschappij afgedragen, anderzijds betaalt de ondernemer vaste kosten voor gebruik van het systeem. De klant (= kaarthouder) betaalt een jaarlijkse vergoeding in de vorm van een kaartbijdrage aan de uitgever van de kaart.
Creditcard aanvragen
Bij nagenoeg alle grote
banken kan je tegenwoordig online een creditcard aanvragen. De feitelijke aanvraag neemt kost niet veel tijd. Het eigenlijke werk moet al vooraf gebeuren: het selecteren van de juiste en de beste creditcard! Maar hoe kom je daar achter?
In hoofdzaak worden creditcards door vier grote internationale creditcardmaatschappijen uitgegeven, namelijk:
- American Express;
- Diners Club;
- Mastercard;
- Visa.
Terwijl American Express en Diners Club hun kaarten grotendeels zelf uitgeven, zetten
Visa en
Mastercard hun kaarten via aangesloten partners uit. Ongeacht wie de kaart uitgeeft, men moet bedenken dat ook voor de afgifte van een creditcard geldt dat men voldoende kredietwaardig is!