Online bankieren

Online bankieren Online bankieren maakt het mogelijk om je bankzaken thuis te regelen. Je behoudt op elk moment het overzicht over banksaldo en transacties en kan overschrijvingen doen, doorlopende betaalopdrachten geven, geld overboeken naar het buitenland of naar je spaarrekening, zonder daarvoor naar de bank te gaan.

Online Banking, kort en duidelijk

Meer en meer consumenten maken gebruik van het moderne thuisbankieren en regelen hun bankzaken comfortabel thuis. Zo kan men zowel tijd als geld besparen. Nadelen heeft online bankieren voor klanten die grote waarde hechten aan intensieve persoonlijke aandacht van de bank en die zelfs voor eenvoudige transacties wensen dat er een medewerker beschikbaar is.

In deze beschrijving zal worden ingegaan op de volgende aspecten van online bankieren:

Vast staat, dat er een groot aantal bankzaken is waarbij het persoonlijk advies door de bankadviseur niet vervangen kan worden door online banking. Maar veel alledaagse handelingen met betrekking tot de lopende rekening laten zich vanachter de PC in de huiskamer veel gemakkelijker en sneller afwikkelen. Door deze vorm van bankieren vervalt de vervelende gang naar de bank en het aansluiten in de wachtende rijen voor het loket. En ook de openingstijden van financiële instellingen spelen niet langer een rol bij online bankieren.

Hoe werkt elektronisch bankieren?

Slechts met enkele toetsaanslagen en een simpele muisklik kunnen alle transacties van de lopende rekening worden afgebeeld. De computer thuis vervangt het conventionele bankloket en de daarbij behorende papierwinkel en formulierenstroom. De resultaten van transacties laten zich immers direct op het scherm weergeven. Hoe hoog je voordeel bij gebruik van online bankieren kan zijn, blijkt vaak al door de simpele productvergelijkingen die iedereen thuis vanachter zijn PC kan uitvoeren.

En bij de meeste banken is voor online bankieren geen speciale software nodig omdat de transacties gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd via de internet-browser. Daarbij identificeert de klant zich op de website van zijn bank met zijn rekeninggegevens en een speciaal PIN-code (Personal Identification Number), die alleen bij hem bekend is.

Voor het doen van geldtransacties moet ter aanvulling soms een TAN-code (transactienummer) worden ingegeven. Hierbij gaat het eveneens om een cijfercode, die echter alleen geldig is voor één enkele transactie. Elke bank hanteert zijn eigen methode om zo´n TAN aan de gebruiker ter beschikking te stellen.

Online bankieren en veiligheid

Ten aanzien van de veiligheid gelden vergelijkbare maatstaven als die welke gelden voor de omgang met pinpas en bijhorende pincode. Zolang PIN en TAN zorgvuldig worden bewaard op een plek die beveiligd is tegen ongeautoriseerde toegang, voldoet online bankieren aan de hoogste veiligheidsnormen.

Toch moeten consumenten zich altijd op de hoogte houden van de specifieke risico's en hun gedrag dienovereenkomstig aanpassen. Want natuurlijk zijn er ook op het gebied van internetbankieren fraudepogingen om toegang te krijgen tot online-rekeningen. Maar volgt de gebruiker de door zijn bank voorgeschreven procedures voor elektronisch rekeningbeheer consequent op, dan kan deze moderne manier van geldzaken regelen zonder risico worden gebruikt.

Naast het klassieke thuisbankieren of "Online Banking" via een internet-browser in combinatie met PIN- en TAN-procedures, bieden verschillende banken eigen systemen aan met een verbeterde vorm van beveiliging. In de regel geldt dan een procedure waarbij de klant zijn eigen smartcardlezer thuis gebruikt, wat momenteel wordt beschouwd als de meest veilige vorm van online bankieren.

Bovendien is het mogelijk om online te bankieren via speciale software. Die wordt gekenmerkt door een breder scala aan functies en kan ook worden aangepast aan de individuele behoeften van de klant.

Meer flexibiliteit en lagere kosten

Online bankieren reduceert de operationele kosten van een bank omdat de klant zijn financiële zaken nagenoeg helemaal in eigen beheer verricht. Dat maakt het mogelijk dat de banken hun online-producten tegen zeer concurrerende condities kunnen aanbieden.

Voor de klant op zijn beurt is thuisbankieren gemakkelijk en comfortabel. De meest gangbare transacties kunnen snel en discreet van huis uit worden uitgevoerd. Klanten die gebruik maken van online bankieren, zijn altijd op de hoogte van de actuele stand van hun rekening en hun ontvangsten en uitgaven. Op die manier houden ze moeiteloos overzicht over hun geldzaken.

Voordelen van online bankieren

  • Vervelende bezoeken aan de bank kunnen achterwege blijven evenals het aanschuiven in de rijen aan het loket en het vinden van een parkeerplaats.
  • Online rekeningen zijn vaak goedkoper dan de traditionele bankrekeningen en veel banken bieden online bankieren zelfs geheel gratis aan.
  • Daar komt bij dat consumenten hun online account bijna overal ter wereld kunnen inzien. Daarvoor volstaat enkel een PC met internettoegang, zoals die thuis, op de werkplek en zelfs op vakantie te vinden is.
  • Bovendien is er een nagenoeg volledige onafhankelijkheid van de openingstijden van de bank, aangezien online bankieren 24 uur per etmaal en 7 dagen per week beschikbaar is.
  • Een uitkomst is online bankieren ook voor mensen met beperkte mobiliteit, onder andere voor oudere, zieke en gehandicapte mensen.
  • Een ander voordeel ligt in de beschikbaarheid van vele aanvullende functies. Beperkte zich het toepassingsgebied van online bankieren vroeger tot het oproepen van het rekeningsaldo en het uitvoeren van eenvoudige transacties, de huidige consument kan overschrijvingen laten uitvoeren op specifieke data, ongeoorloofde incasso's storneren, doorlopende opdrachten ingeven en verwijderen, geld overmaken aan het buitenland enzovoort.

De inmiddels gestandaardiseerde afwikkeling van financiële transacties op basis van PIN en TAN maakt Online bankieren tot een veilig alternatief voor de traditionele manier om bankzaken te doen. De PIN-code staat garant voor een veilige inlogprocedure, terwijl de tan-code de gebruikelijke handtekening van de klant vervangt.

Nadelen van online bankieren

  • Met betrekking tot de veiligheid van online bankieren bestaan er mogelijke nadelen als het gaat om de aansprakelijkheid van de financiële instelling voor ontstane schade. Zo is het oneigenlijk gebruik van PIN en TAN minder gemakkelijk te bewijzen dan ongeoorloofd gebruik van een Maestro- of creditcard bij bank of geldautomaat.
  • Daar komt bij dat nieuwe online-banking-structuren ook nieuwsoortige fraudemethoden met zich mee hebben gebracht. Speciale programma's zijn ontworpen om privé-computers gericht privégegevens te ontfutselen om zo onbevoegde toegang tot rekeningen mogelijk te maken.
  • Criminelen werken bovendien met nep-e-mails die gebruikers verleiden om hun bankgegevens in te geven.

Bankklanten die zich echter met de bestaande risico's vertrouwd hebben gemaakt en de relevante veiligheidsvoorschriften in acht nemen, kunnen zonder meer veilig gebruik maken van online bankieren. Relevante toegangsgegevens mogen nooit worden opgeslagen op de PC. Daarnaast is voorzichtigheid geboden met e-mails van onbekende of van verdachte oorsprong.

Online kopen met verstand!

Op het internet komen er, net als op andere plekken in onze samenleving, zwarte schapen voor. Op diverse websites wordt gebruikers gerichte informatie geboden waarmee men de grootste gevaren van online shopping eenvoudig kan omzeilen.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankzaken veilig regelen met online bankierenBankzaken veilig regelen met online bankierenOnline bankieren is in Nederland redelijk veilig. Toch is fraude met internetbankieren niet helemaal uit te sluiten. Als…
Voordelen van internetbankierenVoordelen van internetbankierenHet internetbankieren is in Nederland de normaalste zaak en heeft vele voordelen. Zelf thuis bankieren met de bankpas en…

Informatie over lease en registratie bij BKRInformatie over lease en registratie bij BKRBij lease is er sprake van een kredietvorm waarbij de particuliere kredietnemer ofwel lessee duurzame consumptiegoederen…
Inflatie-verwachting en economisch perspectiefInflatie-verwachting en economisch perspectiefAlvorens een beleggingsbeslissing te nemen, moet u analyseren in welke economische situatie u handelt en hoe zich deze v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Moritz320, Pixabay (bewerkt)
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 15-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.