Marokkaanse banken in Nederland
Er komen steeds meer Marokkaanse banken in Nederland. Deze richten zich actief op de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Twee banken die nu in Nederland actief zijn zijn de Atijariwafa Bank en de Chaabi Bank. Zij zitten vooral in de Randstad, in steden als Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Zij bieden ook de mogelijkheid van islamitisch bankieren en vallen ook onder het Nederlands garantiestelsel.
Marokkaanse banken in Nederland
Er komen steeds meer Marokkaanse banken die zich in Nederland vestigen. In januari 2011 werd bekend dat weer twee Marokkaanse activiteiten in Nederland behoorlijk aan het uitbreiden gaan. Zij moesten daarvoor nog wel toestemming krijgen van de Nederlandse bank. Marokkaanse banken richten zich vooral op de Nederlandse markt, omdat er in Nederland een grote groep Marokkanen leven. In totaal gaat hem om ongeveer driehonderdvijftig duizend mensen. Leden van de Marokkaanse gemeenschap staan er zeker voor open om hun geld bij een Marokkaanse bank te stallen. Vergeleken bij de bevolking van Marokko zijn de Nederlandse Marokkanen behoorlijk welvarend. Daardoor is het een aantrekkelijke groep voor banken om zich op te richten.
Islamitisch bankieren in Nederland
Sommige banken uit Marokko bieden de mogelijkheid van islamitisch bankieren. Dit betekent dat bij het bankieren de wetten van de sharia, de islamitische wet, worden nageleefd. Concreet betekent dat dat er bijvoorbeeld geen rente in rekening wordt gebracht. Ook over leningen wordt geen rente in rekening gebracht. Banken komen aan hun geld door bijvoorbeeld bepaalde kosten in rekening te brengen. Ook beleggen de banken niet in bedrijfstakken die zich bezig houden met bijvoorbeeld varkensvlees of de productie van alcoholische dranken. Wouter Bos wilde als minister van Financiën al dat Nederland een centrum van het islamitisch bankieren zou worden. Daarover kreeg hij veel kritiek te verduren van Geert Wilders. De oproep van Bos vond geen gehoor bij Nederlandse banken, maar Bos lijkt toch uiteindelijk (deels) zijn zin te krijgen doordat Marokkaanse banken islamitisch bankieren aanbieden. Het is overigens niet verplicht om deze manier te bankieren. Marokkaans banken bieden ook andere mogelijkheden aan. De Marokkaanse banken bieden in principe dezelfde producten aan als Nederlandse banken, zoals een spaarrekening, leningen en een hypotheek.
Atijariwafa Bank en de Chaabi Bank in Nederland
Begin 2011 waren er twee Nederlandse banken in Nederland actief. Zij richtten zich in eerste instantie vooral op steden, zoals Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Dat komt omdat in deze steden in de Randstad het grootste deel van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland woont. De banken die actief zijn zijn de Atijariwafa Bank en de Chaabi Bank. De Attijariwafa Bank is de derde bank van Marokko. De Chaabi Bank behoort tot de Banque Populaire du Maroc Groep. Deze groep is de marktleider in de Marokkaanse bankensector. In het verleden was ook de Wafaa-bank actief in Nederland. Dit is ook een grote Marokkaanse bank. Wafaa schond echter herhaaldelijk de regels en daarom werd haar vergunning ingetrokken.
Garantiestelsel en Marokkaanse banken in Nederland
Beide Marokkaanse banken hebben een bankvergunning verkregen in Frankrijk. In principe is de gehele Europese markt daarom ook voor hen toegankelijk. Daardoor is het voor hen ook mogelijk om in Nederland banken te openen. De Nederlandsche Bank vervult het gasttoezichthouderschap en mag uiteindelijk ook de vergunning intrekken wanneer de banken stelselmatig de regels schendt. De Marokkaanse banken, die beiden hun hoofdkantoor hebben in Nederland, vallen ook onder het Nederlandse garantiestelsel. Dat betekent dat als zij failliet gaan spaarders tot honderdduizend euro van hun spaargeld terug krijgen.