Geld overhouden aan het eind van de maand

Geld overhouden aan het eind van de maand Het maakt niet uit of je alleenverdiener bent of twee inkomens hebt. Wie aan het eind van de maand geld wil overhouden, moet drie belangrijke dingen in acht nemen: de inkomsten en uitgaven kennen en een financiële planning maken.

Goed beheer van huishoudelijke financiën

Vaak staan meerdere factoren een goed beheer van huishoudelijke financiën in de weg. Wie geld overhouden wil, moet zijn maandelijkse uitgaven op voorhand plannen:
 • ken je inkomsten;
 • ken je uitgaven;
 • maak een financieel plan.

Tijd als obstakel

Vermogen laat zich alleen dán met succes beheren en zinvol vermeerderen, als jezelf of je partner die taak serieus op zich neemt. Maar vaak nemen de uitdagingen van werk en gezin jullie zo in beslag, dat daar te weinig tijd voor overschiet. Na een hectische arbeidsdag besteed je liever tijd aan je gezin dan je over de financiën te buigen.

Huishoudfinanciën doorgaans te complex

Hoeveel bankrekeningen heb je eigenlijk? Laten we ze eens nalopen:
 • een lopende rekening als salarisrekening;
 • en misschien heeft je partner wel zijn/haar eigen rekening;
 • een direct opvraagbare spaarrekening;
 • een spaarrekening met opzegtermijn;
 • een termijndeposito;
 • spaarrekeningen voor de kinderen;
 • een spaarrekening voor de eerstvolgende vakantie;
 • en ga zo maar door.

Overzicht houden een probleem

Dankzij het internet is het tegenwoordig mogelijk om met slechts enkele klikken geld over te maken, zodat de traditionele bank op de hoek een aflopende zaak is. Het internet heeft ook veel nieuwe financiële producten voortgebracht om je geld te beleggen. Neveneffect daarvan is dat je “tig” rekeningen hebt bij verschillende banken om zo te profiteren van de hoogste rente tegen de laagste kosten. En daarnaast speelt natuurlijk ook dat je een reeks aan periodieke verplichtingen hebt voor eigenwoningbezit, huur, de auto, en de opvoeding van je kinderen. Wie kan er nu in zo’n chaos het overzicht behouden?

Systeem voor goed financieel beheer

De oplossing is om een systeem voor je financiën te ontwikkelen, dat al deze obstakels overwint. Mensen hebben in de loop der jaren vaak al veel dingen uitgeprobeerd. Excelbestanden, combinaties van financiële programma's en Excellijsten, etc. Het beste werkt een systeem waarmee je álles in een keer kunt beheren. Dus een programma waarmee je inzicht hebt in al je inkomsten en uitgaven en waarin je kan plannen en beheren. De laatste jaren is het assortiment aan producten enorm gegroeid. Maar het maakt niet uit welk programma je ook kiest, het moet voldoen aan twee dingen:
 • het moet veilig zijn: let daarom op als je geld wil besparen door open source software of freeware aan te schaffen;
 • bij voorkeur zoveel mogelijk banken en rekeningsoorten ondersteunen. Je spaart immers het meeste tijd als je het updaten van je saldi en transacties met slechts één klik in je programma kunt doen.

Dergelijke financiële software kan je ongelooflijk veel tijd besparen. Als je eenmalig wat tijd en zoekwerk eraan spendeert om de juiste software te kiezen en je programma goed in te richten, kan je met slechts één klik alle transacties en saldi van je verschillende bankrekeningen oproepen.

Geld overhouden aan het eind van de maand

Betaal jij nog steeds voor dingen die je eigenlijk gratis zou kunnen krijgen? Welnu, de eerste stap op weg naar geld overhouden aan het eind van de maand is om te stoppen met het betalen voor dingen die je ook gratis geleverd krijgt. Je bankrekening bijvoorbeeld. De kosten voor het aanhouden van een bankrekening, voor geldopnames bij geldautomaten van andere banken of zelfs in het buitenland belopen al snel meer dan 100 euro per jaar. Begin er dus mee om op deze kosten te besparen.

Rubriceren, het geheime wapen

Veel digitale huishoudboekjes zijn tegenwoordig intelligent. Dat wil zeggen: ze rubriceren en categoriseren je verschillende boekingen automatisch. Je hoeft alleen maar eenmalig te beoordelen of die indelingen voor jou handig zijn en je kan direct beginnen met analyseren. Dankzij die indeling kan je zien waar je geld naartoe gaat en kan je bespaarmogelijkheden sneller en beter blootleggen: waarom betaal ik bijvoorbeeld nog steeds aan de sportschool waar ik al een jaar niet meer kom ...?

Rubricering helpt ook je uitgaven beter te plannen. Je kunt op basis van je maandoverzichten opmaken welke uitgavencategorieën het meeste geld opslokken. Als je in de afgelopen 12 maanden gemiddeld 1000 euro voor woonlasten en levensmiddelen hebt uitgegeven, heeft het bijvoorbeeld weinig zin om voor die categorie 700 euro in te plannen.

Na verloop van tijd houd je gegarandeerd geld over

Het opzetten van zo’n systeem kost je misschien een zondagmiddag en enkele euro’s voor aanschaf van de software. Je hebt op die manier inzicht in alle ontvangsten en uitgaven en hebt de mogelijkheid om die dienovereenkomstig te plannen. En je zult zien, na een bepaalde tijd houd je aan het einde van de maand nog wat geld over, zelfs in tijden van financiële crisis. Als je systeem eenmaal “staat”, kost het je minder dan 30 minuten per week om het bij te houden.

Lees verder

© 2014 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tim, het digitale huishoudboekje van de INGTim is het digitale huishoudboekje van de ING. Wie goed zicht heeft op zijn uitgaven, weet ook waar hij op moet bezuinig…
Het online huishoudboekje van AFAS PersonalHet online huishoudboekje van AFAS PersonalMet het online huishoudboekje van AFAS Personal heb je eenvoudig en snel een overzicht van je inkomende en uitgaande fin…
Financiën op orde, besparen op uitgavenOp 1 januari hebben veel mensen goede voornemens. Eén van die voornemens is om minder geld uit te geven. Besparen op uit…
Huishoudboekje digitaalHuishoudboekje digitaalZit u aan het einde van de maand altijd krap bij kas? Vraagt u zich af waar al het geld blijft? Met een digitaal huishou…

Als erfgenaam slapende rekeningen opsporenAls erfgenaam slapende rekeningen opsporenBen je erfgenaam maar heb je geen goed zicht op de rekeningen die de erflater in kwestie allemaal had lopen, dan kun je…
Geld besparen op eten en drinkenGeld besparen op eten en drinkenGeld besparen kan op vele manieren en het kan worden gedaan door verschillende aanpassingen in de leefstijl te maken. Hi…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.