Bankenunie: wat als de bank omvalt?

Bankenunie: wat als de bank omvalt? Als je wat geld bij elkaar gespaard hebt, stel je je tegenwoordig steeds vaker de vraag waarheen met dat spaargeld. Op de bank? Aangezien die vrijwel geen rente meer vergoedt, kan elke geschikte andere opbergplaats gelijke tred te houden met een bank, zo die al niet beter is. Want wát als de bank omvalt? Uitgesloten, zegt u?

Geld geeft alleen maar problemen!

Geld is tamelijk vermoeiend. Je moet zelfs geluk hebben bij de keuze van de bank. De veiligste bank is waarschijnlijk die in het park of de zonnebank ... Hoe gemakkelijk was het vroeger niet met geld. Je legde regelmatig wat opzij en deponeerde dat bij de bank. Maar waarheen daarmee in de toekomst? Zelfs gewone spaarders bij de bank moeten zich tegenwoordig afvragen hoe veilig hun geld daar is.

Biedt Europese bankenunie meer zekerheid?

Hoe veilig is je geld bij de bank? Wel, ze doen het zelf voorkomen alsof ze volkomen veilig zijn. Niet geheel zonder eigenbelang uiteraard. Per slot van rekening draait alles immers om vertrouwen. Maar hoe veilig ons geld in de toekomst bij de bank is? We weten het niet.

Vlak voor Kerstmis 2013 kondigden de engelen niet alleen de komst van het kerstkind aan, maar ook een absolute garantie van alle spaargelden. Hohoho! Het waren zeker geen komedianten met vleugels die dit rondbazuinden, het werd rondgebazuind vanuit Brussel: "Spaartegoeden zullen in de toekomst een geharmoniseerde en Europabrede bescherming genieten en daardoor beter crisisbestendig zijn ".

Spaarders kunnen ingeval van faillissement hun geld al na 7 dagen opnemen

Na de bankencrisis in 2013 op Cyprus kunnen we ons met recht afvragen of we überhaupt nog aan ons spaargeld komen als een bank omvalt. Zeker zegt Brussel, voortaan zullen spaarders hun geld zelfs al na 7 dagen ontvangen in plaats van na 20 dagen. Als dát geen goed nieuws is! En tijdens deze periode is er zelfs ruimte voor nooduitbetalingen, voor zaken die verband houden met acute levensbehoeften. Absoluut geen reden meer om ons nog langer zorgen te maken.

Er komt een noodfonds van 60 miljard euro

Maar waar komt al het geld vandaan dat aan spaarders wordt uitbetaald? Wel, er worden reserves gevormd die door de banken zelf worden betaald. Echt waar! Vermoedelijk worden de kosten daarvan naar de klanten doorberekend. Maar dat is nog niet alles: in een tijdsbestek van tien jaar zal dat noodfonds worden gevuld met 60 miljard euro! Peanuts dus bij faillissement van een grootbank. Wie de rest betaalt? Goede vraag.

Wat Brussel verder nog aan goed nieuws te melden wist

Bij faillissement van een bank wordt de spaarder voortaan op uniforme wijze beschermd tegen verlies van zijn spaargeld. Is dat niet geruststellend? Ja, in ieder geval voor iedereen met minder dan 100.000 euro op de rekening. En de rest? Waarom men meer dan € 100.000 op de bank moet hebben? Wel, men kan zich voorstellen dat alleen al ondernemingen wat meer dan deze som op voorraad moeten houden. En 100.000 euro is, vooral in de toekomst gezien, lang niet meer zo veel als het ooit geweest is, in termen van koopkracht uitgedrukt.

Maar wacht even, de nationale depositogarantiefondsen worden toch met 0,8 procent van het totaal aan beschermde deposito’s uitgerust? Voor een goed begrip: de totale activa van de Europese banken schommelen momenteel rond de 33 biljoen euro!

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese BankenunieDe Europese bankenunie moet bijdrage aan de economische stabiliteit binnen Europa en financieel sterkere en gezondere Eu…
Procedure bij faillissementProcedure bij faillissementWat is een faillissement en in welke fasen verloopt een faillissement? Hoe wordt het vermogen van de persoon die faillie…
Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Depositogarantiestelsel, wat gaat er gebeuren met de spaargarantie in 2020? Het depositogarantiestelsel regelt de spaarg…
Hoe groot is jouw noodfonds?Hoe groot is jouw noodfonds?Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig rente voor een lening hoeft te betalen kun je een noodfonds aanleggen. Wat is ee…

Dijsselbloem, voormalig voorzitter van de EurogroepDijsselbloem, voormalig voorzitter van de EurogroepOnze voormalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wist als kersverse voorzitter van de Eurogroep in 2013 veel re…
Kluis in huis: tips en adviezen veilige kluis voor thuisKluis in huis: tips en adviezen veilige kluis voor thuisVeel mensen hebben het vertrouwen in financiële instellingen verloren en zorgen daarom voor hun oude dag met materiële g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.