Depositogarantieregeling buitenlandse banken

Depositogarantieregeling buitenlandse banken Houdt u spaarrekeningen aan bij buitenlandse banken? Dan kunt u maar beter op de hoogte zijn van de daar geldende regels voor depositogarantieregelingen. Niet zelden ligt de garantie in het buitenland lager dan die bij Nederlandse banken. En niet altijd is duidelijk of de bepalingen van een garantiestelsel van toepassing zijn voor Nederlandse of voor buitenlandse banken.

Depositogarantiestelsel in het buitenland

Sommige buitenlandse banken adverteren met een aantrekkelijke rente en zeer gunstige voorwaarden. Maar bij de keuze van een geldbelegging komt het niet alleen aan op de verwachte opbrengsten, maar moet men tegelijkertijd ook de veiligheidssystemen van de betrokken banken in het oog houden. Met name de kenmerken van het depositogarantiestelsel zijn belangrijk voor spaarders en beleggers.

Depositogarantiestelsel in Nederland

De spaartegoeden bij Nederlandse banken zijn goed beschermd door een wettelijke depositogarantieregeling. Niet alleen particulieren maar ook kleine ondernemingen kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op het garantiestelsel. Tegoeden van professionele marktpartijen vallen echter niet onder het depositogarantiestelsel. Nagenoeg alle spaar- en depositotegoeden maar ook het saldo op een betaalrekening of lopende rekening valt onder de garantie. Gegarandeerd is een bedrag van 100.000 per rekeninghouder per bank, dochterbedrijven als Moneyou bijvoorbeeld meegerekend. Daarbij maakt het niet uit hoeveel rekeningen een rekeninghouder bij die bank aanhoudt. Is de rekening op twee (of meer) namen gesteld (en/of-rekening), dan geldt de dekking voor elk van hen afzonderlijk.

Depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie

Buitenlandse banken kennen verschillende garantieregelingen maar sinds de financiële crisis in Griekenland is binnen de Europese Unie (EU) in grote lijnen sprake van uniforme regelgeving. Binnen de EU moeten banken zich immers aan minimumnormen houden. Die houden in dat de depositogarantie minimaal op 100.000 euro moet liggen. Daarmee voldoet Nederland dus aan de Europese vereisten. En een hervorming van de depositogarantie op EU-niveau moet in de toekomst nóg meer zekerheid bieden.

Hervorming garantiestelsel binnen de EU

Binnen EU-verband werd in 2013 trouwens een verdere hervorming van het depositogarantiestelsel in gang gezet. Deze hervorming bepaalt dat spaarbanken en regionale banken verplicht zijn om hun eigen aansprakelijkheidsreserves aan te houden. Van banken wordt onder het nieuwe regime namelijk verlangd dat één procent van alle verzekerde activa in een garantiefonds wordt gestort. Dit zou dan ook gelden voor alle spaargelden van klanten tot een bedrag van 100.000 euro.

Garantieregelingen buiten de EU

In landen buiten de EU bestaan vaak vergelijkbare regelingen voor bescherming van ingelegde spaargelden:
  • de spaarinleg van klanten bij een Japanse bank was volgens de geldende regels van 2013 bijvoorbeeld gegarandeerd tot een bedrag van 10 miljoen yen;
  • in Canada daarentegen ligt dit maximum bij 100.000 Canadese dollars;
  • een duidelijke geringere depositogarantie kent men bijvoorbeeld in Rusland met slechts 700.000 roebel.

Waaraan herkent u een buitenlandse bank en haar garantieregeling?

Niet altijd kunt u in een oogopslag zien of de bepalingen van een garantiestelsel voor Nederlandse of buitenlandse banken gelden. Heeft u eenmaal gekozen voor een bank die een of meer vestigingen in Nederland heeft, maar waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in het buitenland, dan moet u de regels voor de depositogarantie in het betrokken land in acht nemen. Een voorbeeld daarvan is de bekende Zweedse bank Handelsbanken.

Maar er zijn ook uitzonderingen. Want er bestaan ook buitenlandse banken met vestigingen in EU-landen, die op vrijwillige basis zijn toegetreden tot garantiefondsen in het betrokken EU-land.
© 2013 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Staat mijn spaargeld veilig?Staat mijn spaargeld veilig?Sinds het begin van de kredietcrisis zijn er meerdere banken omgevallen. Vanaf 2010 leek de situatie zich te verbeteren.…
Spaarbank & hoe veilig is sparen bij de bankSpaarbank & hoe veilig is sparen bij de bankU zult ook in 2020 willen kiezen voor het hoogste rendement op uw geld. Maar hoe veilig en betrouwbaar kunt u sparen bij…
Veilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen kan ook goed bij een buitenlandse in 2020. U kunt een spaarrekening openen in het buitenland, denk bijvoor…

Komt er een strafrente voor spaarders?Komt er een strafrente voor spaarders?De goedkoopgeldpolitiek van centrale banken is mislukt. Inmiddels circuleert een nieuw idee hoe burgers gedwongen kunnen…
Banksparen in 2020Banksparen in 2020Wat is er met banksparen nog mogelijk in 2020? Wie al een hypotheek had op basis van banksparen of zijn gouden handdruk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Depositogarantieregeling buitenlandse banken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 07-11-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!