Hoe groot is jouw noodfonds?
Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig rente voor een lening hoeft te betalen kun je een noodfonds aanleggen. Wat is een noodfonds eigenlijk en hoeveel moet je apart zetten?
Opmerking
Deze tips zijn informatief bedoeld en er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. Ieders' persoonlijke situatie is anders. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.
Wat is een noodfonds?
Onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een persoonlijk noodfonds meer gemoedsrust geeft in geldzaken. Stel dat je auto het ineens begeeft en er is een dure reparatie nodig. Dan is het fijn dat je hiervoor niet eerst moet lenen of een financiering moet zoeken. Dit zorgt er namelijk voor dat je op de lange termijn veel duurder uit bent. Daarnaast is het maar de vraag of je zo gemakkelijk kunt lenen. Dus een noodfonds is een spaarpotje om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen.
Wat is een noodgeval?
Als je een urgente tandheelkundige ingreep moet laten doen is dit een noodgeval. Als de gang naar de tandarts gemaakt moet worden om grotere kosten te voorkomen dan dien je hier geld uit je noodfondsenpotje voor te gebruiken. Om over het bijkomende ongemak nog maar niet te spreken. Een onverwachts weekendje weg of een extra paar schoenen valt duidelijk niet onder het kopje "noodgeval". Als je geld nodig hebt om erger te voorkomen (een noodreparatie) of om ervoor te zorgen dat je geld kunt blijven genereren (auto of vervoer naar werk) dan valt dit onder het kopje noodgeval. Een reparatie aan het dak van je huis zodat niet nog meer van je woning en inboedel beschadigd wordt door weer en wind valt ook duidelijk onder het kopje noodgeval. Je voorkomt nog grotere schade door nu iets te repareren.
Waarom een noodfonds?
Of je een noodfonds nodig hebt is afhankelijk van je situatie. Als je nog thuis woont bij je ouders zul je niet vlug opdraaien voor het feit dat het wasmachine de geest heeft gegeven. Daar een wasmachine redelijk noodzakelijk is om het dagelijks leven aangenaam te maken is het verstandig om rekening te houden met de levensduur van dit apparaat. Stel je maakt deel uit van een gezin met twee volwassenen en twee kinderen. Dan wordt er over het algemeen regelmatig gewassen. Op een bepaald moment is zo'n wasmachine gewoon versleten door het intensieve gebruik. Dan dien je het wasmachine te vervangen. Dat is in een klap een grote uitgave. Het is dan wel van belang dat je dit kunt betalen. Anders blijf je als gezin de hele tijd achter de feiten aanlopen. Maak eens een lijst van apparatuur die je in je huis gebruikt. Denk aan: droger, wasmachine, stofzuiger, magnetron, oven enzovoorts. Deze apparaten hebben een beperkte levensduur. Dat houdt in dat ze op een bepaald moment kapot gaan en vervangen moeten worden.
Goedkope en dure maanden
Als je op vakantie wil is het handig hiervoor geld te reserveren. Een groot aantal mensen krijgt in mei het vakantiegeld op de rekening gestort. Vaak dien je echter al te betalen bij de boeking van je reis. Dan is het handig als je vooruit hebt gekeken en al een aardig bedrag op de bank hebt staan. Verder is de maand december ook een maand dat er over het algemeen meer geld wordt uitgegeven. Denk hierbij aan de diverse cadeaus en het luxere eten. Al met al is het verstandig om hier vantevoren reeds over na te denken en al een aardig bedrag achter de hand te houden. Op de site van het NIBUD vind je de Bufferberekenaar. Met behulp van dit tool kun je uitrekenen hoeveel je achter de hand moet houden in jouw situatie.