Goud en de goudprijs 2020 en 2021

Goud en de goudprijs 2020 en 2021 Hoeveel is uw goud nu in 2020, waard? Wat is de koers van het goud, hoe ziet de grafiek eruit en wat is de goudprijs vandaag? Beleggen in goud en gouden munten is populair, maar de goudprijs en de koers kunnen fors op en neer gaan. Zo was de goudprijs een tijd boven de 1.600 dollar in 2012 en eerder zelfs ruim boven de 1.800 dollar en in september 2020 wordt de 2.000 dollar ook al weer genaderd (coronacrisis). Welke factoren zijn van invloed op de waarde van het goud en hoe hoog is de goudprijs vandaag? Goud kopen voor beginners kan ook online. Bekijk het chronologisch overzicht met de prijs van goud. U kunt fysiek goud kopen via internet om snel te profiteren. Goud, is dat nog steeds een goede belegging in 2020, een veilige haven?

Goudprijs 2020 en 2021


Het fysieke goud op de wereld

Als we wereldwijd kijken naar de vraag en het aanbod van goud in de wereld valt op dat de aanvoer van nieuw goud een dalende tendens vertoont, terwijl de vraag naar goud toeneemt. Het vrij beschikbare goud, want een groot deel van het goud op de wereld zit in kluizen of nog onder grond. In kluizen van particulieren en in zeer veel kluizen van centrale banken zitten de grote goudvoorraden in de wereld. Of in goudmijnen die vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw op een laag pitje draaiden, of nog aan hun exploitatie moeten beginnen. Opkomende markten als China en Rusland kennen een toenemende behoefte naar fysiek goud door een welvarender bevolking en door de behoefte om zich verder in te dekken tegen dalingen van de dollar Het liefst zouden ze hun grote dollar voorraad ruilen tegen goud, waardoor de goudprijs extra kan stijgen.

De banken verkopen goud

De Centrale banken zien hun kans schoon om, weliswaar gelimiteerd, aan hun goudvoorraad te verdienen door een deel van de voorraad goud te verkopen. Dit heeft weer een drukkend effect op de goudprijs.

Goud kopen voor beginners

Goud kopen is erg eenvoudig en niet veel moeilijker dan het kopen van een goed boek. Bepaal hoeveel u aan goud wil uitgeven en vervolgens wat u aan goud wilt kopen tegen welke goudprijs. Wordt het baar goud. Dat wil zeggen staven goud of reepjes, om thuis te bewaren. Gouden munten, een goudstaaf of sieraden. Het is allemaal eenvoudig verkrijgbaar via een juwelier, handelaar in munten zoals de Krugerrand of Maple Leaf. Of u bestelt het goud via het internet. Het kan allemaal. Verwacht echter niet meteen wonderen, want de goudprijs moet voldoende stijgen om er ook winst op te maken. Denk er ook aan dat gouden munten en baar goud bijna van zuiver goud zullen zijn, maar dat bij sieraden niet het geval hoeft te zijn. Hoeveel karaat uw sieraad is bepaalt ook hoeveel goud u in handen hebt. Voor baar goud geldt dat een banksafe relatief veilig en goedkoop is. Verzeker de documenteer de inhoud van uw safe altijd goed. Sommige aanbieders van goud bieden u tegen een kleine vergoeding ook een opslagmogelijkheid aan. Bekende aanbieder van goud op internet was Willem Middelkoop met Amsterdamgold die er van overtuigd is en was dat de goudprijs nog veel verder zal stijgen. Nu kunt u via meerdere aanbieders goud kopen en verkopen via het internet.

Hoeveel karaat goud hebt u?

Niet elk gouden sieraad bevat evenveel goud. Hoeveel puur goud in uw sieraad zit wordt aangegeven met karaat. Hoe hoger het getal, hoe meer goud u heeft en hoe hoger de prijs. Het hoogst haalbare voor een sieraad is 22 karaat goud:

Hoeveel karaat heb ikHoeveel zuiver goud is dat
22 karaat91,6% goud
20 karaat83,3% goud
18 karaat75,0% goud
14 karaat58,5% goud

Oud goud verkopen

Dat wil zeggen dat een gouden sieraad van 18 karaat aan goudwaarde heeft 83,6 procent van de actuele goudprijs. Weegt uw sieraad 30 gram en is het van 18 karaat dan is dat gelijk aan 25,08 gram zuiver goud. Vermenigvuldig dit met de goudprijs en u weet de waarde. Het is wel zo dat een handelaar vaak minder biedt dan de werkelijke goudwaarde. Hij smelt het goud om en daaraan zijn natuurlijk ook kosten verbonden. Stel de goudprijs per gram is 30 euro dan ontvangt u voor uw sieraad ruim 752 euro.

Voorbeeld

Nog een voorbeeld. Stel u hebt een ketting van 14 karaat met keurteken 585 die 40 gram zwaar is. Dan hebt u dus aan 40 x 585, gedeeld door 1000, ofwel 23,4 gram puur goud. Stel de goudprijs per gram is 30 euro dan ontvangt u voor uw sieraad ruim 700 euro.

De belegger in goud

Bij de belegger is de belangstelling voor het goud door de stijgende goudprijs verder toegenomen. De markt overziend zijn er regelmatig een groot aantal koopsignalen:
 • De financiële onevenwichtigheden in de wereld zijn groot. Denk aan de grote tekorten in de VS en de overschotten in China,
 • De onzekerheid is verder toegenomen door de hypotheekcrisis in de VS die met veel geweld over gegaan in een kredietcrisis en bankencrisis.
 • Er zijn regelmatig geopolitieke spanningen. Denk aan het Midden-Oosten, Venezuela en Rusland.
 • De marktvraag naar goud neemt toe, terwijl de vrij beschikbare hoeveelheid goud beperkt blijft.
 • Azië en het Midden-Oosten bulken van het geld en zoeken een safe haven daarvoor.
 • China produceert weliswaar zelf ook goud, maar de vraag vanuit China overstijgt China’s eigen productie.
 • Steeds meer gaan geluiden op, dat goud meer dan sinds het loslaten van de gouden standaard als valutaire borging moet gaan dienen. Dat zal de vraag naar goud vergroten.
 • Het wordt steeds duurder om goud te delven, omdat de gemakkelijke plekken van exploitatie al benut zijn. Een zelfde ontwikkeling zien we bij de winning van gas en olie.
 • Er zijn steeds meer beleggingsproducten die zijn gerelateerd aan fysiek goud. Denk aan de ETFs, waarmee u via uw broker fysiek goud kunt kopen.
 • Soms kunnen enorme winsten worden behaald. Omdat de goudkoers sterk in koers kan schommelen, kan bij een juiste keuze van derivaten veel geld worden verdiend.
 • Assetdump door hedge funds. Regelmatig willen hedge funds om moverende redenen uit een bepaalde valuta stappen en beleggen ze for the time being in goud.

Ontwikkeling van de dollar ten opzichte van de euro

Toen op 1 januari 2002 de euro werd ingevoerd, was de euro ongeveer gelijk aan 0,9 US dollar. De goudprijs was toen ongeveer 380 dollar. Sindsdien zijn de goudprijs en de euro tot juli 2008 bijna onophoudelijk gestegen. De goudprijs tot 1.000 dollar en de euro tot ongeveer 1,6 dollar. Sindsdien zit de euro in een lagere trend met lagere toppen en dalen. Ondanks dat kon de goudprijs verder kon stijgen tot 1.900 dollar in september 2011. Inmiddels is de euro in 2012 nog maar 1,25 dollar waard en staan nogal wat beleggers aan de zijlijn. De goudprijs is sinds begin mei 2012 in dollars fors gedaald, maar dat geldt dus ook voor de euro.

Rekenvoorbeeld waarde goudprijs in dollars en euro's
Lange tijd was de euro gelijk aan 1,31 dollar. Nu is dat 1,10 tot 1,33 dollar. Dat betekent:

Goudprijs in euro's bij wijziging koers van de euro
goudprijs in dollarsverhouding euro dollargoudprijs in euro
2.000 dollar1,181.695 euro
1.700 dollar1,331.278 euro
1.700 dollar1,311.298 euro
1.700 dollar1,251.360 euro
1.600 dollar1,251.280 euro
1.600 dollar1,181.356 euro
1.600 dollar1,121.428 euro
1.600 dollar1,101.455 euro

Met andere woorden een goudprijs van 1.700 dollar met een verhouding euro dollar van 1,31 is maar 18 euro meer waard per troy ounce dan een goudprijs van 1.600 dollar bij een verhouding van 1,25. Bovendien is het uiteraard zo dat hoe meer de euro naar de dollar toe kruipt, een koersverhouding van 1,10 bijvoorbeeld, hoe meer de goudkoers in euro's gelijk wordt aan die in dollars. In september 2020 is de koersverhouding tussen dollar en euro gelijk aan 1,18. Een goudprijs van 2.000 dollar staat dan gelijk aan 1.695 euro. Een troy ounce goud is precies 31.1034768 gram puur goud.

Goudprijs 2014

Wat deed de goudprijs in 2014? De meningen vielen vooraf sterk uiteen. ABN AMRO verwachtte een verdere daling tot en met 2015. Belangrijkste motivering daarbij was dat de inflatie wel meeviel en de economische groei verder zou aantrekken. Dit maakte het minder noodzakelijk om uw geld met goud te hedgen en verkleinde de onzekerheid in de wereld. Goldman Sachs verwachte ook een daling en dat niet alleen voor goud, maar voor vele grondstoffen. Maar er waren ook voldoende argumenten te geven waarom de goudprijs na twee jaar van daling weer zou stijgen. De stoom was er immers vanaf en het feit dat de tapering niet echt van de grond kwam in de VS gaf weinig hoop op herstel. Het mooie is dat u met goud bijna altijd geld kunt verdienen: zowel bij een stijging als een daling, maar dan moet u wel tussentijd handelen in goud. Het is uiteraard de kunst om op tijd in te stappen, long of short.

Goudprijs in 2014 per troy ounce

Goudprijs overzicht 2014


Goudprijs 2015

De ontwikkeling van de goudprijs in 2015 was sterk afhankelijk van de onzekerheden in de wereld en de ontwikkeling van de wereldeconomie. We weten dat grondstoffen schaars zijn en de prijs zal stijgen zodra de economie aantrekt. Dat geldt ook voor edelmetalen zoals goud. De goudprijs 2015 wordt hier weergegeven:

Grafiek goudprijs in 2015 per troy ounce

Goudprijs overzicht 2015


Goudprijs in 2016

De grondstoffen stonden in 2015 onder druk, ook die van de goudprijs. Dat komt onder andere door een geringere economische groei in de wereld en bij de olie door een grote overproductie. Voor 2016 werd hierin meer evenwicht verwacht. Prijzen zullen voor meer dan de normale niveaus worden verkocht, ook de goudprijs kon weer aan een opmars beginnen. Ook de onzekerheid in 2016 was van invloed op de prijs van edelmetalen en dus het goud en zilver. Vaak is het argument tegen goud dat goud geen rente oplevert, maar bij de lage rente zoals in 2016 is dat ook dat geen factor van belang meer. Goud heeft als voordeel dat het bijna zo liquide is als contant geld, maar dan met het grote voordeel dat de prijs nog spectaculair kan stijgen. U hebt als u uw goud geheel 2015 hebt bewaard en niet tussentijds hebt verkocht wat geld verloren. We startten 2015 immers op 1190 dollar. De stijging komt en lijkt weer gestart in januari 2016. Ook in de maanden hierna kan, als de beurs van China het zo slecht blijft doen, de groei nog fors doorzetten.

Grafiek goudprijs in 2016 per troy ounce

Volg ook zelf de ontwikkeling van de goudprijs in 2016:

Goudprijs overzicht 2016


Grafiek goudprijs in 2017 per troy ounce

Wat waren de ontwikkelingen van de goudprijs 2017? In 2016 lag de goudprijs in de range van 1.000 tot 1.367 dollar, maar bij een beetje onzekerheid in de wereld was in 2017 een verdere doorbraak mogelijk. Volg ook zelf de ontwikkeling van de goudprijs in 2017:

Goudprijs overzicht 2017


Goudprijs 2018 en 2019 per troy ounce

De ECB zou het opkoopprogramma in 2018 langzaam terugdraaien, goud kwam dan weer als een goed alternatief in beeld. Verder is de vraag naar goud in China groot terwijl de productie van goud in 2017 ook nog eens afnam. De verwachting was dan ook dat de goudprijs in 2018 verder zal stijgen. Het zijn wel vaak dagprijzen en dagkoersen, het kan snel veranderen. De eerste koers in 2018 bedroeg 1.308 dollar, in 2017 startten we nog op 1.159 dollar:

Goudprijs overzicht 2018


Goudprijs overzicht 2019


In 2019 steeg de goudprijs 19% in dollars. Wat gaat de goudprijs in 2020 doen?

Goudprijs vandaag in 2020 per troy ounce

De verwachting is dat de goudprijs in 2020 zal stijgen. De belangrijkste reden daarvoor zijn de spanningen in het Midden-Oosten is de toegenomen onzekerheid op de financiële markten. Denk aan de Brexit in 2020, wat gaat er met Italië verder gebeuren, denk aan de opvlammende handelsoorlog tussen de VS en China, denk aan mogelijke escalaties in het Midden-Oosten. Onzekerheid doet veel mensen kiezen voor goud en zilver. Bovendien blijft de vraag naar goud groot, zeker omdat de goudprijs in historisch perspectief redelijk goedkoop is. De slotkoers van 2019 bedraag circa 1.527 dollar, dat is tevens de beginkoers in 2020. Als de onzekerheden toenemen, ligt een stijging van de prijs voor de hand zeker omdat we meer goud gebruiken dan delven. De vraag is groter dan het aanbod. Aan de andere kant is er ook in 2019 vaak speculatief goud gekocht en dat kan bij verkoop in 2020 een druk op de prijs geven. Factoren van belang zijn ook de rente (gaat die omhoog, dan wordt goud minder interessant) en de koers van de dollar. Op 1 januari 2020 staat een prijs van 1.520 dollar genoteerd, een mooi begin voor een mooi 2020. Halverwege juli 2020 is er 400 dollar bijgekomen (+28%) naar 1.900 dollar: In augustus werd de grens van 2.000 dollar overschreden, in september 2020 zit de koers hier vlak onder.

Goudprijs overzicht 2020


Goudprijs 2021

Het jaar 2020 was een prima jaar voor beleggingen in goud, de verwachting is dat hetzelfde zal gelden voor 2021.

Slot

Er zijn allerlei redenen om aan te nemen dat het goud in dollars gemeten nog een flinke vlucht kan maken. Sommigen spreken over een goudprijs per ounce van 3.500 dollar, anderen verwachten een verdere daling. Het zal mede afhankelijk zijn van het goudbeleid van de centrale banken, de inflatie en de internationale spanningen. Let u hierbij daarom ook op het koersrisico. De dollar is momenteel een sterke munt en zal dat op korte termijn waarschijnlijk niet veranderen. Let ook op de mooie aanbiedingen voor goud aankopen via het internet.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud en gouden sieraden verkopenGoud en gouden sieraden verkopenCash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat i…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Goud, de goudvoorraden en de goudprijsGoud, de goudvoorraden en de goudprijsDe goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog…
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…

Goud, beleggen in goud vandaagGoud, beleggen in goud vandaagBeleggen in goud is een spannende belegging. U kunt ook erg eenvoudig in goud beleggen. Wie in 1980 op de toppen van de…
Wat betekent Mifid voor u als particulierWat betekent Mifid voor u als particulierDe Europese regelgeving Mifid heeft een sterke invloed op beurzen en beleggers. Wat betekent Mifid 2 voor u? Wat voor be…
Reacties

Carine, 11-06-2020
Beste,
wat gaat de invloed op de goudprijs zijn als straks de dollar EN de Euro niets meer waard zijn wegens het vele geld
bijdrukken?

Bij wie koop je best fysiek goud (zijn goudhandelaren betrouwbaar en zo ja welke of waar moet je op letten)?

Verwacht u een stijging van goud in de volgende maanden van 2020 met al de coronamaatregelen?

Hoe sla je goud het best op en waarom?
Carine Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Carine,
1. Veel factoren zijn van invloed op de goudprijs. Is de rente laag, doen de beurzen het niet zo goed, is er veel onzekerheid, dan stijgt vaak de vraag naar goud en daarmee de goudprijs. Zijn de dollar en euro weinig meer waard, dan zal de prijs alleen maar verder toenemen. Maar komt er een grote recessie of depressie en heeft niemand meer geld beschikbaar, dan kan de goudprijs ook weer dalen. Plussen en minnen dus, die samen de koers vormen.
2. In elke handel waarin veel geld omgaat, moet u goed opletten, ook in de goudhandel. Fysiek goud is relatief zwaar en vaak compact genoeg om veilig te kunnen opbergen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Winters, 10-01-2020
Waar ik naar op zoek was, zijn de slotstanden per 31-12-2019 voor goud en zilver.
Veel info in het Nederlands op deze site. Top. Waarom dan de slotkoersen alleen in Dollars en ook niet in Euro's?
Vr.gr. Winters Reactie infoteur, 10-01-2020
Beste Winters,
De goudkoers op 31 december 2019 (troy ounce) bedroeg 1.357 euro. De zilverprijs was 15,98 euro:

https://financieel.infonu.nl/beleggen/9254-zilverprijs-beleggen-in-zilver.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Victor, 24-08-2011
Hoe komt het dat na de stijging van de afgelopen tijd, de koers van goud 23 en 24 aug. zo gekelderd is. Welke factoren zijn in dit geval hierop van invloed? Reactie infoteur, 21-06-2019
Beste Victor,
1. Het gaat even beter op de beurs en dan wordt goud snel omgewisseld om met dat geld ook winst op de beurs te maken. Maar dat kan weer snel veranderen. De reden dat het beter gaat is ook discutabel: eigenlijk gaat het zo slecht met de economische cijfers dat men nieuwe steun en impulsen van de FED verwacht. Iets dat maar even goed is voor de beurs, want fundamenteel is er weinig veranderd.
2. Een korte daling van de goudprijs kan ook weer het signaal zijn om in goud te stappen.
3. Ook begin 2018 zien we de goudprijs stijgen (lagere us dollar).
4. In juni 2019 stijgt de goudprijs boven de 1.400 dollar. Dit komt door onrust en een lagere renteverwachting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Farahmand, 01-08-2011
Ik wil graag investeren in goud, en lees er steeds meer over dat de goudprijs steeds meer omhoog gaat. Mijn vraag is dan ook hoe kan ik het beste in goud investeren? Is het kopen van goudbaren een manier om te investeren? Of mijn geld beleggen in goud? Reactie infoteur, 02-01-2018
Beste Farahmand,
1. De verwachting is dat de goudprijs omhoog gaat, maar dat is geen zekerheid.
2. Als u baren koopt, betaalt u bewerkingskosten en btw. Hoe kleiner de baar, hoe duurder de kosten in verhouding zijn. Die moet u dan terugverdienen. Goedkoper is het om te beleggen in goud.
3. Koop nooit goud met het idee dat u er morgen al winst mee maakt. Dat kan wel, maar hoeft niet.
4. Als het akkoord van Obama t.a.v. het kredietplafond stand houdt en de Europese onrust een tijdje uitblijft, kan de goudprijs ook naar beneden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lieve, 23-07-2011
Wat gebeurt er met de goudprijs in euro als de dollar kraakt? ben ik dan, met fysyk goud in mijn bezit, rijker of armer? Reactie infoteur, 02-01-2018
Beste Lieve,
Als alleen de dollar kraakt, stijgt het goud in prijs in dollars, maar blijft de goudprijs in euro's gelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

De Koningl, 15-01-2010
Hallo,
Is er ook een mogelijkheid om bij de Nederlandsebank fictief goud te kopen, dus dat je in een vorm van een certificaat eigenaar bent van een bepaalde hoeveelheid goud?

Met vriendelijke groet.

Wouter de Koning. Reactie infoteur, 15-01-2010
Beste de Koning,
Neen, dat kan helaas niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ferdinand, 20-02-2009
Goudprijs dinsdag door 985,- grens, beter goud bezitten dan aandelen voorlopig… Reactie infoteur, 20-02-2009
Beste Ferdinand,
We zitten vandaag al weer hoger.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.