Wat betekent Mifid voor u als particulier

Wat betekent Mifid voor u als particulier De Europese regelgeving Mifid heeft een sterke invloed op beurzen en beleggers. Wat betekent Mifid 2 voor u? Wat voor belegger bent u en hoe stelt u uw beleggersprofiel op? Bent u een conservatieve belegger of een defensieve belegger, neutrale, dynamische of een offensieve belegger? Beleggen wordt duurder, want de extra kosten zullen worden doorberekend aan de beleggende klant. Het is bovendien de bedoeling dat u financieel beter wordt beschermd (zorgplicht bank).

Wat is Mifid?

Mifid is een Europese richtlijn die onder meer de bedoeling heeft, om de concurrentie op de beurzen te versterken, en de particulier beter tegen zichzelf te beschermen. Mifid staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Het leidt tot aanscherping en aanpassing van de regelgeving op het vlak van beleggingsdiensten en effectenbeurzen.

Welke producten vallen onder Mifid?

Mifid ziet toe op:
 • Financiële instrumenten, zoals aandelen en obligaties, beleggingsfondsen, en derivaten zoals opties en futures.
 • Beleggingsdiensten zoals de wijze van orderuitvoering, vermogensbeheer en beleggingsadvies.

Een beleggersprofiel opstellen

De richtlijn bepaalt dat beleggingsinstellingen de kandidaat beleggers eerst goed moet kennen. Zonder dat mogen geen orders worden uitgevoerd. De bestaande beleggersprofielen en cliëntprofielen moeten opnieuw worden opgesteld. Het moet een betere samenvatting geven van zaken als:
 • Wie u als belegger bent. Bent u een conservatieve belegger of juist niet. Bent u een defensieve belegger, een neutrale belegger of een offensieve;
 • Wat uw persoonlijke financiële situatie is en uw plannen;
 • Uw leeftijd en gezinssamenstelling;
 • Uw houding met betrekking tot risico’s;
 • Uw verwachtingen omtrent het rendement;
 • Uw financiële kennis van zaken.

Eigenlijk nog niet veel nieuws voor wie eerder al een beleggersprofiel heeft laten opstellen. Maar die moet toch over, in verband een aantal aanvullende vragen.

Aanvullende aspecten beleggersprofiel

Maar de nieuwe regelgeving kent nog een aantal belangrijke aanvullingen om u als belegger beter te beschermen. Daarbij worden beleggers ingedeeld in een aantal verschillende klassen:
 • Niet professioneel;
 • Professioneel;
 • Tegenpartijen.

Mifid 2

Mifid 2 is in per 1 januari 2018 ingegaan. Een grote verandering is dat de bank alle communicatie met een klant die tot een transactie kan leiden moet opslaan, maar dan zonder de regels van de privacy te schenden. Verder moeten transactiekosten en betaling van een beleggingsonderzoek worden losgekoppeld en transparant gemaakt. Wilt u een onderzoek, dan zult ervoor moeten betalen, de tarieven zijn dus niet meer (automatisch) inclusief de kosten van research. Bij elke transactie moet voortaan ook de identiteit van de belegger worden meegestuurd (het identificatienummer uit uw paspoort). De AFM zal op dit alles toezicht houden. Vele nieuwe regels dus.

De niet professionele belegger

De niet professionele belegger geniet de hoogste graad van bescherming. Als u een particuliere niet professionele belegger bent, en gebruik maakt van beleggingsadvies of vermogensbeheer, dan zal de bank uw doelen en risicoprofiel, beleggingshorizon en financiële positie stringent in de gaten moeten houden. Als u kiest voor execution only, dat wil zeggen dat u zelf aan de knoppen zit en beurs opdrachten doorgeeft, is de bescherming geringer. De bank zal u zo nodig waarschuwen voor het beleggen in producten waarin u nog geen of te weinig ervaring hebt. De bank of beleggingsinstelling classificeert u naar aanleiding van een door u ingevulde lijst met vragen. U kunt verzoeken om een andere classificatie, maar de bank hoeft daar geen gehoor aan te geven.

Rechten en plichten van de bank

De nieuwe richtlijn beoogt u als particulier beter te beschermen. Maar u hebt ook plichten. Zo moet u de vragenlijsten naar waarheid invullen, en eventuele wijzigingen in uw persoonlijke situatie direct aan de bank doorgeven. In dat geval kan het immers noodzakelijk zijn om uw beleggersprofiel bij te stellen.

Conclusie Mifid 2

Meer dan ooit bent u gedwongen om aan te geven wat uw beleggingsprofiel is. Dat helpt u bij uw beleggingsstrategie maar beschermt ook de bank tegen schadeclaims. Als iemand van te voren aangeeft bereid is om veel risico te nemen, kan hij niet meer klagen als er grote verliezen worden geleden.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk beleggersprofiel heb ik?Welk beleggersprofiel heb ik?Welk beleggersprofiel hebt u, welk risicoprofiel hoort bij uw beleggingen en hoe kunt u dat bepalen? Beleggen is kiezen…
De kleine belegger grijpt er op de beurs vaak naastDe kleine belegger grijpt er op de beurs vaak naastBeleggen is niet altijd even eenvoudig. Op de effectenbeurs gelden vele wetmatigheden, ook voor de kleine belegger, de b…
Europa & de EU dienstenrichtlijnEuropa & de EU dienstenrichtlijnOok in Nederland moet de EU dienstenrichtlijn worden ingevoerd. Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan. De diensten…
Beleggen in aandelen met weinig geldBeleggen in aandelen met weinig geldVeel mensen denken dat je alleen kunt beleggen in aandelen met veel geld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook met weinig…

Goud en de goudprijs 2020 en 2021Goud en de goudprijs 2020 en 2021Hoeveel is uw goud nu in 2020, waard? Wat is de koers van het goud, hoe ziet de grafiek eruit en wat is de goudprijs van…
Beleggen in een 130/30 fondsBeleggen in een 130/30 fondsFondsen die zowel long als short beleggen om zo nog meer rendement te maken, trekken steeds meer de aandacht. Ze hantere…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.