InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Goud, de goudvoorraden en de goudprijs

Goud, de goudvoorraden en de goudprijs

Goud, de goudvoorraden en de goudprijs De goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog op de wereld, hoeveel is er nog in voorraad? En als u in 2019 kiest voor een belegging in goud, worden het dan goudstaven of aandelen in een goudmijn (aandelen)? Wit u weten wat rendabel is, volg dan de koerswinst van dag op dag. Er was grofweg een stilstand in de goudprijs in de periode 1981-2001. Eind september 2007 werd in dollars gemeten bijna de top van 1980 bereikt en in 2012 betaalde u bijna 1800 dollar per troy ounce zuiver goud. De koers zou veel hoger zijn als niet ook steeds weer goud op de markt werd verkocht dat eerst in de kluizen van banken zat. In onzekere tijden kan de goudprijs nog veel verder omhoog. In 2016 was de goudprijs lager, maar de goudprijs kan in 2019 zo weer uitbreken. Volgt de goudkoers dus op de voet.

De goudvoorraad en de goudprijs

Sinds de goud delvende Egyptenaren uit onze klassieken is naar schatting nog zon 160.000 ton goud gedolven. Ongeveer twee derde deel werd pas na 1980 boven de grond gehaald. Er zijn sindsdien weliswaar nieuwe mijnen geopend, maar het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een mijn operationeel is. En mijnen worden natuurlijk vooral geopend als er winst te maken is. In de periode 1981-2001 lag de goudprijs zo goed als op zijn gat, waardoor ook de exploitatie op een lager pitje stond. De nieuwe aanvoer van goud lijkt zelfs wat af te nemen, maar daar kan bij de huidige goudprijzen snel verandering in komen.

De centrale banken, goud en goudvoorraden

De voorraad goud en daarmee de goudprijs wordt sterk beïnvloed door de verkopen van centrale banken in de wereld. Volgens de Central Bank Gold Agreement, CBGA, mogen centrale banken jaarlijks een maximum van 500 ton goud op de markt mogen zetten. Dat is dus grofweg 3% van wat nieuw gedolven is en een significant percentage van wat vrij beschikbaar is in de wereld. Er gaat immers ook goud verloren bij gebruik van goud in de industrie. Overigens kunnen de banken daar nog lang meer doorgaan, want de centrale banken hebben naar schatting ruim 30.000 ton aan goud in bezit. En verkopen is wel een eenvoudige manier om aan geld te komen. Soms tegen dumpprijzen. Zo liggen de verkopen door voormalig president Duisenberg tegen de bodemprijs van 260 dollar per ounce nog vers in ons geheugen. Verder hebben de VS de CBGA niet ondertekend. Ze bezitten naar schatting ruim 8.000 ton goud.

De vraag naar goud stijgt

Een kwart van de jaarlijkse vraag naar goud, om daar sieraden van te maken, komt uit India. Verder is er een toenemende vraag vanuit China en zijn ook de Golfstaten grote afnemers van goud. Vergeet ook Rusland niet hierbij. Verder doet de kredietcrisis de vraag naar goud toenemen, omdat mensen de banken niet meer vertrouwen en in het goud menen meer zekerheid te kunnen vinden. De goudprijs vaart er wel bij.

Hoeveel kost fysiek goud nu (2019)?

Op 8 augustus 2011 kost goud 1718 dollar en dat is op 21 september 2011 al weer opgelopen tot 1780 dollar. Daarna is het wat omlaag gegaan maar in deze onzekere economische tijden zal de goudprijs waarschijnlijk weer fors gaan stijgen. Ruil oud goud in en u krijgt een mooie prijs. Per 11 januari 2012 staat de goudprijs op circa 1640 dollar. Op 12 december 2012 is dit 1712 dollar. Met andere woorden, sinds augustus 2011 staan we op hetzelfde niveau eind 2012. Begin 2015 stonden we op 1200 euro, begin januari 2018 en 2019 op circa 1300 euro. Er zijn natuurlijk vele dagelijkse schommelingen die de goudprijs 2019 bepalen. U kunt ook beleggen in goud door een turbo te kopen.

Slot goud, goudvoorraden en de goudprijs

Los van speculatie heeft het goud nog een flinke potentie om in waarde te stijgen. De vraag stijgt, terwijl het aanbod vrij stabiel is en goud delven ook tijd kost. Er zijn wel een aantal verstorende factoren. Zo kan er op onverwachte momenten extra aanbod komen van de centrale banken en met name vanuit de VS. De VS zitten duidelijk om cash verlegen en hebben het internationale verdrag omtrent de verkoop van goud niet ondertekend. Bovendien is India wel een erg grote afnemer van goud geworden. Als daar de economie stokt, zullen de gevolgen op goudmarkt aanzienlijk zijn. In onzekere tijden kan de goudprijs immers nog veel verder omhoog.

Lees verder

© 2007 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's in 2019? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de…
Goud, koop goud om de goede redenenGoud, koop goud om de goede redenenGoud kopen en verkopen, in goud beleggen in 2019, het is niet moeilijk. Het is vooral de kunst om goud op het juiste mom…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Goud, wanneer stijging goudprijs in 2019?Goud, wanneer stijging goudprijs in 2019?De goudprijs is beweeglijk, de goudprijs kent perioden van forse stijging en dalingen. Er is goed geld mee te verdienen…

Reageer op het artikel "Goud, de goudvoorraden en de goudprijs"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 04-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Goud kopen
Schrijf mee!