Indexbeleggen uitgelegd

Indexbeleggen uitgelegd Wat is indexbeleggen? Indexbeleggen of in ETF's beleggen is het nieuwe beleggen in de trend op de effectenbeurs. Het is transparant en gespreid beleggen in een index, het is goedkoop en succesvol beleggen in een indexfonds. Het is een passieve vorm van beleggen. De grote institutionele beleggers doen veel aan indexbeleggen. Ook Warren Buffet is dol op indexvolgers. Warren Buffet kiest voor beleggen in een zo breed mogelijk samengestelde index, zoals de MSCI World Index of de MSCI Europe. Waar kiest u voor, welke index?

Warren Buffett ging u voor met indexbeleggen

Warren Buffett is met zijn vermogen van 40 miljard dollar, de rijkste Amerikaan na Bill Gates. Warren Buffett werd op 30 augustus 1930 geboren in Omaha, de grootste stad in de Amerikaanse staat Nebraska. Hij studeerde aan de universiteit van Nebraska en vervolgens de Columbia Graduate Business School in New York. Een beleggingsvorm die door Buffett is uitgevonden is indexbeleggen. Profiteer zo optimaal van de beurs.

Wat is indexbeleggen?

Met index beleggen belegt via een tracker, een afgeleid beleggingsproduct ofwel een derivaat, in een index. Dit derivaat is zo opgezet en samengesteld dat u een index nagenoeg volledig volgt. Dit kan de AEX zijn, een index die gerelateerd is aan de Dow of bijvoorbeeld een sector gerelateerde index. Bij index beleggen hoeft u zich niet meer druk te maken over welke individuele aandelen u moet kiezen, want u belegt automatisch in alle aandelen uit de gekozen index. Als index belegger kijkt u aan het einde van de dag naar de index. Is de index, bijvoorbeeld de AEX, omhoog gegaan, dan is uw belegging meer waard geworden. De plussen en minnen van de afzonderlijke aandelen worden in overeenstemming met de index gemiddeld. Kortom index beleggen is een relatief eenvoudige manier om gespreid te beleggen. Bij indexbeleggen kunt u dividend ontvangen, dit is afhankelijk van de soort trackers. De uitkerende tracker keert het dividend uit en de kapitaliserende trackers voegen het dividend toe aan de koers.

Beleggen in een indexfonds is gespreid beleggen voor trendbeleggers

Index beleggen kan onder meer door deel te nemen in een indexfonds. Indexfondsen volgen de index zeer nauwkeurig. Deze fondsen vormen namelijk een goede, gespreide, basis voor een portefeuille die aangevuld kan worden met een meer actieve beleggingsstrategie. Institutionele beleggers maken die combinatie al langer. Ze weten dat index beleggen goed kan samengaan met de strategie van actief te beleggen, waarbij ze:
 • Overgaan tot index beleggen in de delen van de markt, waar het moeilijk is om de index te verslaan.
 • Afwijken van de index waar zij verwachten dat het makkelijker is om een bovengemiddeld rendement te behalen.

Strategie indexfonds en indexbeleggen

In deze strategie proberen ze een basis rendement te halen met index beleggen te halen om vervolgens via aanvullende beleggingen de index te verslaan. Voor particulieren die toch altijd een zekere informatieachterstand hebben en moeite hebben om de efficiëntie van de markt bij te houden, is deze strategie niet erg eenvoudig. Hoe komt u er namelijk achter waar een index gemakkelijk zou kunnen worden verslagen. Maar wie garandeert u dat een index zal stijgen? Een rendement dat gelijk is aan dat van een dalende index, is nog altijd negatief en geeft dus verlies. Bovendien is beleggen in indexfondsen niet gratis. Er zijn beheerkosten. De dividenden worden na aftrek van de dividendbelasting vaak weer geherinvesteerd in het fonds. De voorwaarden verschillen per fonds. Anderzijds geldt dat in een sterk opgaande markt het beleggen in een index heel verstandig kan zijn, ook al had u met vrij beleggen wellicht de index ruimschoots kunnen verslaan. Immers, de mooiste bloemetjes staan aan de rand van het ravijn, terwijl u door de opgaande markt zeer waarschijnlijk een beter resultaat hebt behaald dan op een gewone spaarrekening.

Voordelen beleggen in indexfonds

De voordelen van indexbeleggen zijn duidelijk. Het rendement bij een indexfonds en indexbeleggen blijkt prima te zijn. Bovendien doet u aan risicospreiding en loopt zo minder risico dan bij gewoon beleggen in een paar individuele aandelen. Een aantal voordelen van indexbeleggen zijn:
 • U volgt automatisch de index, het is eenvoudig.
 • U loopt minder risico door de spreiding in de index die u volgt.
 • Trackers zijn erg liquide beleggingen.
 • Lage kosten, meer rendement.

Aegon indexfonds

Aegon biedt sinds kort zijn klanten nog meer keuze aan indexfondsen. Aegon biedt vooral actief beheerde indexfondsen aan:
 • AEGON Euro Staatsobligatie Index Fonds.
 • AEGON Wereld Index Aandelen Fonds.
 • AEGON Europa Index Aandelen Fonds.
 • AEGON Noord Amerika Index Aandelen Fonds.
 • AEGON Duurzaam Index Aandelen Fonds.
 • AEGON Wereldwijd Emerging Markets Index Aandelen Fonds.

Een paar indexfondsen en indexvolgers

Er zijn indexfondsen en allerlei certificaten op de markt die de index volgen, zoals de Sprinters van ING Bank. De Rabobank heeft zelfs een garantiecertificaat dat op meerdere indices tegelijkertijd is gebaseerd. Zonder volledig te kunnen zijn ter illustratie enkele fondsen:
 • AEGON Bank. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de Nederland Index die is gekoppeld aan de AEX Index, de Europa Index, gekoppeld aan de DJ Eurostoxx 50, of de Wereld Index, gekoppeld aan de MSCI World Index. Denk aan het AEGON Dutch Equity Index Fund.
 • Barclays Global Investors heeft de iShares en de zogenaamde trackers. Er zijn ongeveer dertig beurs genoteerde trackers.
 • Meesman heeft meerdere fondsen, zowel Global, European, Emerging Markets en Euro Bonds.
 • Vanguard heeft meerdere producten.
 • De Diamonds en Street Tracks.
 • Indexbeleggen via Binck Bank.
 • Indexfondsen ING.
 • ABN AMRO.
 • Brand New Day.
 • Index People.

Conclusie beleggen in indexfonds en indexbeleggen
Indexbeleggen kan hoge rendementen geven, maar zoals altijd bij beleggen: indexbeleggen is niet risicovrij.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol beleggen zoals Warren BuffettSuccesvol beleggen zoals Warren BuffettWarren Buffett is de absolute top voor beleggers. Hij is de meest succesvolle belegger uit de hedendaagse geschiedenis m…
Index: beleggen in indexfondsenIndex: beleggen in indexfondsenHet beleggen in indexfondsen wint aan populariteit. Er zijn steeds meer beleggers die voor deze manier van beleggen kiez…
Beleggen spreiding van beleggingen in aandelenBeleggen spreiding van beleggingen in aandelenBeleggen in aandelen, geld verdienen met aandelen, maar hoe? Een gouden regel voor beleggers in aandelen is het zorgen v…
Indexbeleggen & wat is de winst in euro'sIndexbeleggen & wat is de winst in euro'sLet op de valuta waarin u belegt bij indexbeleggen. Is het de dollar, de euro of belegt u in andere valuta? Wie internat…

Window dressing: het financiële kwartaal of jaar is voorbijWindow dressing: het financiële kwartaal of jaar is voorbijHet einde van een kwartaal of jaar is financieel gezien een zeer interessant moment op de aandelenbeurzen. Aandelenpakke…
Termijncontracten en alternatievenTermijncontracten en alternatievenWat zijn termijncontracten? Een termijncontract wordt dikwijls gekozen als bescherming tegen een mogelijk nadelige prijs…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.