In goud handelen: CFD's kopen en verkopen

In goud handelen: CFD's kopen en verkopen In goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprijs steeds goed kan volgen. Ook als de goudprijs daalt, kunt u eenvoudig met goud geld verdienen door op het juiste moment te kopen en verkopen. Een daytrader of swingtrader doet dat bijvoorbeeld. De goudprijs en koers van het goud kunnen snel veranderen. Daardoor heeft het handelen in goud, maar ook in zilver, een verhoogd risico.Wie het wat rustiger aan wil doen, verkoopt wat oude sieraden of gouden munten tegen een mooie goudprijs. Zelfs oud tandgoud wordt geaccepteerd, maar het kan dus ook anders.

De goudhandel floreert

De handel in goud is al zo oud als maar kan. Destijds ging het om het fysieke goud dat van hand tot hand ging en vooral het fysieke goud dat ten toon werd gespreid. In juwelen, sieraden, de graftomben. Maar goud is ook al heel lang een edelmetaal om waardevolle munten van te maken. Gouden munten als betaalmiddel en de laatste jaren vooral als belegging. Denk aan munten als:
  • De Zuid-Afrikaanse Krugerrand die bijna 100% van goud is.
  • De Wiener Philharmoniker.
  • De Panda.
  • Ons gouden tientje, Wilhelmientje.

Daar komen de klompen goud nog bij, het baar goud, de gouden plakjes. Allemaal fysiek goud dat u in de la kunt leggen, aanraken en bekijken. Maar de handel in goud is tegenwoordig op veel meer manieren mogelijk en de daytrader hoeft maar een paar minuten de eigenaar van dit papieren goud te zijn om het goud tegen een betere goudprijs te verkopen.

Daytrader in goud zijn

U kunt op vele manieren op de beurs handelen in goud en zo uw voordeel doen met kleine prijsverschillen. U maakt winst als u met uw positie goed zit. Als u dus long gaat en op een stijging van de goudprijs mikt, maakt u winst. Andersom als u short gaat en de prijs daalt, dan maakt u ook winst. Long en short gaan kan met bijvoorbeeld de volgende beleggingsinstrumenten op de beurs:
  • Een CFD contract, CFD's;
  • Een turbo;
  • Een sprinter;
  • Een speeder.

Al deze instrumenten hebben gemeenschappelijk dat u probeert te profiteren van de veranderingen in de goudprijs. Gelijke instrumenten zijn er ook voor daytraders en handelaren in zilver, andere edelmetalen en andere grondstoffen. Het komt aan op het op het goede moment kopen en verkopen en dat is natuurlijk niet eenvoudig en gaat ook regelmatig fout. Bovendien moet u precies weten hoe een bepaald instrument werkt om steeds de beste keuze te kunnen maken. Het gaat om het prijsverschil en dan nog in de goede richting. Ik zal een voorbeeld van beleggen met een CFD geven. CFD staat voor Contract For Difference.

Voorbeeld CFD's goud

U hebt een broker gevonden bij wie u een CFD contract voor een ounce goud kunt afsluiten. Daarvoor betaalt u een bepaalde margin. Stel dat deze margin 10% van de waarde van het goud op het moment van aankoop is. Stel u koopt een ounce goud voor 1250 dollar, hebt een CFD long en de goudprijs stijgt naar 1275 dollar. Dat zou betekenen dat uw initiële investering van 125 dollar (de margin) u 25 dollar oplevert. Dat is dat een dikke winst van 25%. Hoe lager de margin die de broker vraagt, hoe groter de hefboom, hoe groter het resultaat is. Maar let op, dat werkt altijd twee kanten op. Het kan dus ook een groot verlies betekenen. De turbo, sprinter en speeder werken ook met een hefboom, maar zitten nog ingewikkelder in elkaar: beleggen in speeders.

Beleggen in een goudmijn via een beleggingsfonds

Waar de daytrader of swingtrader vaak snel wil handelen, zijn er ook vele mogelijkheden op de beurs voor wie wel van de edelmetalen wil profiteren, maar niet de hele dag zelf achter de knoppen kan zitten. Voor deze beleggers zijn er prima beleggingsfondsen te vinden die beleggen in grondstoffen. Daarbij is van belang hoeveel de weging van het aandeel goud in het betreffende fonds is. Wie van dit soort beleggingen zijn dagelijkse werk heeft gemaakt is Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund (CFD Fund). Ook de waarde van dit fonds fluctueert met de bewegingen op de goudmarkt. Dat geeft aan dat het bezitten van goud of het hebben van aandelen in goudmijnen niet altijd de beste keuze is, maar het handelen in goud door te letten op de prijsveranderingen van de goudprijs en daarop te handelen u veel meer winst kan opleveren.

Conclusie geld verdienen met CFD's

De hefboom in CFD's maakt het mogelijk om veel geld te verdienen. Het moet wel passen bij uw risicoprofiel.
© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud kopen en goud verkopen: hoge waarde en goudprijsGoud kopen en goud verkopen: hoge waarde en goudprijsWordt 2023 ook een interessant jaar voor goud? Kan de goudprijs naar 4.000 euro per troy ounce (31 gram) stijgen, zoals…
Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud kopen en verkopen, in goud beleggen, het is niet moeilijk en kan in onzekere tijden zeer verstandig zijn. Het is vo…
Goud en gouden sieraden verkopenGoud en gouden sieraden verkopenCash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat i…
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde…

Dividenden en het wonder van de samengestelde intrestDividenden en het wonder van de samengestelde intrestDe beurs is voor mensen met geld. Deze misvatting houdt mensen die maar net rondkomen inderdaad weg van de beurs, waardo…
DeGiro: goedkoop beleggen, ook voor uw pensioenDeGiro: goedkoop beleggen, ook voor uw pensioenVia DeGiro beleggen is vaak extra goedkoop vanwege de lage tarieven, ook via een pensioenrekening voor uw pensioen. Dit…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.