Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)

Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF) Door te beleggen in VanEck Global Real Estate investeert de belegger in een goed gespreide portefeuille vastgoedaandelen. De vastgoedbedrijven waar de VanEck Global Real Estate UCITS-ETF in investeert zijn gevestigd over de hele wereld waarbij het grootste deel afkomstig is uit de Verenigde Staten. Vastgoedbedrijven zijn over het algemeen stabiele bedrijven die een hoog dividend uitkeren. De VanEck Global Real Estate UCITS-ETF keert ieder kwartaal dividend uit.

VanEck

VanEck is een Amerikaans bedrijf, het bestaat in 2020 al meer dan 60 jaar. VanEck is een aanbieder van zogenaamde 'ETF's'. Het bedrijf heeft in 2020 wereldwijd meer dan 50 miljard dollar onder haar beheer. VanEck heeft juli 2018 Het Nederlandse Think ETF’s overgenomen. Think was de eerste Nederlandse aanbieder van ETF's. Sinds deze overname heeft VanEck een Nederlandse tak, met een kantoor in Amsterdam.

ETF

Een ETF wordt ook wel 'tracker' genoemd. Een ETF is een beursgenoteerd beleggingsproduct dat niks anders doet dan een onderliggende waarde volgen. Deze waarde kan bijvoorbeeld een grondstof, een mandje verschillende aandelen, of een index zijn. De afkorting ETF betekent: exchange-traded fund. Exchange-traded wil zeggen dat het net als een aandeel op de beurs wordt verhandeld. Een ETF heeft dezelfde verhandelbaarheid als een aandeel. Het woord 'fund' staat voor fonds, het product is een soort van beleggingsfonds.

Beleggingsfonds of ETF

Het grootste verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF zit in hoe het fonds wordt beheerd. Bij een beleggingsfonds is er sprake van een actief beheer, de waarden in het fonds worden gekocht en weer verkocht door de fondsbeheerders. Bij een ETF is er sprake van een passief beheer. De ETF doet niets anders dan het één op één volgen van de onderliggende waarde. Het grote voordeel van een ETF ten opzichte van een beleggingsfonds is dat de kosten bij een ETF veel lager zijn.

VanEck Global Real Estate

In de VanEck Global Real Estate-ETF zitten te allen tijde aandelen van 100 verschillende beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Deze vastgoedbedrijven zijn gevestigd over de hele wereld, echter de focus ligt in 2020 op Noord-Amerika. VanEck Global Real Estate is onder andere gevestigd in Nederland. Voor Nederlandse beleggers gelden de Nederlandse belastingregels met betrekking tot de dividendbelasting. De 'ISIN-code' van de VanEck Global Real Estate-ETF is NL0009690239. Een ISIN-code is een identificatienummer dat wordt toegekend aan beleggingsproducten. Het is een uniek nummer, je kunt een bepaald fonds dus snel vinden door te zoeken op dit nummer. De vastgoedaandelen worden door de VanEck Global Real Estate-ETF ook daadwerkelijk aangekocht en zijn dus fysiek aanwezig.

Doel VanEck Global Real Estate

VanEck Global Real Estate heeft als doel het volgen van de 'GPR (Global Property Research) Global 100 Index'. De GPR (Global Property Research) Global 100 Index. De GPR (Global Property Research) Global 100 Index is een index. Deze index is samengesteld met vastgoedfondsen. Het betreft hier de 100 grootste en meest verhandelde vastgoedaandelen ter wereld.

Dividend VanEck Global Real Estate

Als het door de VanEck Global Real Estate-ETF ontvangen dividend voldoende hoog is, wordt er ieder kwartaal dividend aan haar beleggers uitgekeerd. Van 2011 tot 2020 werden de volgende bedragen per jaar aan dividend uitgekeerd:
 • 2019 € 1,38
 • 2018 € 1,52
 • 2017 € 1,16
 • 2016 € 0,90
 • 2015 € 1,04
 • 2014 € 0,83
 • 2013 € 0,87
 • 2012 € 0,57
 • 2011 € 0,33

Samenstelling VanEck Global Real Estate

De vastgoedportefeuille van de VanEck Global Real Estate-ETF was op 18-04-2020 over de volgende vastgoed sectoren verdeeld:
 • Winkelvastgoed 18,8%
 • Vastgoed wat niet onder een specifieke categorie valt 18,49%
 • Woningen 15,21%
 • Kantoren 10,6%
 • Industrieel vastgoed 10,52%
 • Vastgoedbedrijven 9,55%
 • Zorgvastgoed 8,22%
 • Gespecialiseerd vastgoed 7,87%
 • Hotels en resorts 0,26%

10 grootste posities

Op 18-04-2020 had VanEck Global Real Estate de grootste belangen in de volgende 10 vastgoedaandelen:
 • PROLOGIS INC 5,07%
 • Simon Property Group 4,04%
 • WELLTOWER INC 3,00%
 • Public Storage 2,89%
 • Avalonbay Communities Inc 2,65%
 • Equity Residential 2,52%
 • DEUTSCHE ANNINGTON IMMOBILIE 2,47%
 • Digital Realty Trust 2,27%
 • Mitsubishi Estate Co Ltd 2,27%
 • REALTY INCOME CORP 2,13%

Verhandelbaarheid VanEck Global Real Estate

De VanEck Global Real Estate-ETF is dagelijks verhandelbaar en is onder andere aan te kopen op de beurs van Amsterdam. Het fonds zit bij de meeste Nederlandse brokers in het assortiment. Je kunt deze ETF op een snelle manier vinden bij je broker door te zoeken op de ISIN-code NL0009690239.

Risico VanEck Global Real Estate

De voor beleggingsfondsen en ETF's gebruikte risico-indicator geeft de VanEck Global Real Estate-ETF in 2020 een risico van 5. Deze risico-indicator heeft een schaal van 1 tot 7 waarbij 1 het laagste risico is en 7 het hoogste. De risico-indicator kijkt naar koersbewegingen die het fonds in de afgelopen 5 jaar heeft gemaakt. Hoe stabieler de koers, hoe lager het risico.

Beleggen in vastgoed

De vastgoedsector is in 2020 een aantrekkelijke en populaire categorie om in te beleggen. Vastgoedaandelen worden veelal gekocht om hun stabiele koersverloop en goede dividendrendement. Door de coronacrisis zijn vastgoedaandelen in het eerste kwartaal van 2020 fors gedaald. De jaar koers van de VanEck Global Real Estate-ETF staat eind april 2020 op een verlies van 21%.

Lees verder

© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoed beleggen in vastgoedfonds of vastgoed cvVastgoed beleggen in vastgoedfonds of vastgoed cvSuccesvol beleggen in vastgoed en in de vastgoedmarkt, dat kan zeker. Ook met een vastgoed cv. Het is wel opletten en so…
Beleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenBeleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenDoor te beleggen in ETF's die een hoog dividend uitkeren kun je een passief inkomen genereren. Door het dividend te herb…
Vastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsenVastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsenVoor beleggers is het vaak niet eenvoudig om een juiste vergelijking te maken tussen de verschillende vastgoedfondsen en…
Vastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVoor beleggers is het vaak niet makkelijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden om te be…

TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)Het TCM Global Frontier High Dividend Fund is een beleggingsfonds dat uitsluitend belegt in aandelen die een hoog divide…
Beleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFBeleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFDe iShares Physical Gold-ETF is een ideaal product voor de belegger die wil investeren in het edelmetaal goud, zonder di…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mweyl, Pixabay
 • https://www.vanecketfs.nl/producten/VanEck-Vectors-Global-Real-Estate-UCITS-ETF/9/overzicht
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 18-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.