Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10) De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF is geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar dividendrendement. Deze ETF belegt uitsluitend in hoogdividendaandelen en streeft ernaar om ieder kwartaal het ontvangen dividend aan haar beleggers uit te keren. Met de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF koop je in één keer een goed gespreide portefeuille dividendaandelen. Deze spreiding zorgt ervoor dat de risico's op koersdalingen beperkter zijn terwijl er toch een goed dividendrendement wordt uitgekeerd.

Vanguard

Het bedrijf Vanguard is een wereldwijd opererende vermogensbeheerder. Vanguard is onder andere bekend vanwege de vele ETF's die zij aanbieden, het bedrijf is in 2020 na BlackRock de grootste verstrekker van ETF's in de wereld. Vanguard heeft geen kantoor in Nederland, de fondsen en ETF's zijn wel in Nederland via verschillende brokers te kopen.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield

De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF is een van de ETF's uit het hoogdividend-segment van Vanguard. De ETF is gevestigd in Ierland en heeft als identificatiecode (ISIN-code): IE00B8GKDB10. Deze ETF is erop gericht om een zo hoog mogelijk dividend aan haar beleggers uit te keren met de gevolgde strategie. Nederlandse beleggers kunnen de ETF via hun broker kopen op de Londense aandelenbeurs.

Doel Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield

De onderliggende waarde die deze ETF probeert te spiegelen is de 'FTSE All-World High Dividend Yield Index'. Deze index bestaat uit aandelen van over de hele wereld. Deze aandelen dienen een bovengemiddeld dividend uit te keren. De enige categorie dividendaandelen die niet in deze index wordt opgenomen zijn vastgoedaandelen. Er wordt twee keer per jaar een herweging van de index gedaan, er kunnen dan ook nieuwe aandelen aan de index worden toegevoegd, of er verdwijnen bedrijven uit de index. De ETF zal de index zoveel mogelijk proberen te kopiëren en dezelfde aandelen kopen of verkopen.

Dividend

De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF keert in principe ieder kwartaal dividend uit aan haar beleggers. Het kan voorkomen dat in een bepaalde periode het ontvangen dividend te laag is, de uitkering van het dividend wordt dan doorgeschoven naar het volgende kwartaal. Doordat deze ETF uitsluitend belegt in aandelen die een hoog dividend uitkeren is het dividendrendement hoog. Op 25-06-2020 bedroeg het dividendrendement 4%.

Samenstelling Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield

De ETF is gespreid over een mandje met verschillende aandelen van bedrijven afkomstig uit de hele wereld. De ETF belegt in een zeer groot aantal verschillende dividendaandelen, op 31 december 2019 zaten er 1615 verschillende aandelen in deze ETF. Deze aandelen zijn als volgt onder te verdelen:

Sectoren

De beleggingen van de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF waren in juni 2020 over de volgende sectoren verdeeld:
 • Financieel 28,60%
 • Consumenten bulkgoederen 14,00%
 • Gezondheidszorg 10,60%
 • Energie 10,10%
 • Industrieel 8,90%
 • Informatie technologie 6,80%
 • Nutsbedrijven 6,10%
 • Communicatiediensten 5,50%
 • Materialen 4,90%
 • Consumentengoederen 4,50%

Geografische spreiding

De geografische spreiding was in februari 2020 als volgt:
 • Verenigde Staten 37,80%
 • Verenigd Koninkrijk 9,20%
 • Japan 7,90%
 • Zwitserland 5,40%
 • Canada 3,80%
 • Frankrijk 3,80%
 • Australië 3,70%
 • Duitsland 3,70%
 • China 3,40%
 • Taiwan 2,90%
 • Overige 18,40%

10 grootste posities

De volgende 10 aandelen vormden op 17-2-2020 de grootste posities in de ETF:
 1. JPMorgan Chase&Co. 2,00%
 2. Johnson&Johnson 1,70%
 3. Nestle 1,40%
 4. Procter and Gamble 1,40%
 5. AT&T Inc 1,30%
 6. Exxon Mobile 1,30%
 7. Samsung 1,20%
 8. Sporton 1,20%
 9. Royal Dutch Shell 1,10%
 10. Verizon Communications Inc 1,10%

Kosten Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF

Doordat een ETF een passief beheerd fonds is zijn de kosten ook laag, er hoeft geen team aan fondsbeheerders te worden betaald. De kosten van deze ETF zijn bijzonder laag en bedragen in juni 2020 0,29% op jaarbasis. Er zijn geen extra kosten zoals een prestatievergoeding. Bij je broker betaal je nog de eventuele transactiekosten. Bepaalde brokers zoals Binck Fundcoach rekenen bij periodieke orders geen transactiekosten.

Risico

Beleggen in de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF brengt begin 2020 een risico met zich mee dat wordt ingeschaald op 5. Het laagste risico is 1 bij deze indicator en het hoogste risico is 7. De risico-indicator is gebaseerd op historische gegevens en biedt geen garanties voor de toekomstige risico's. Er wordt bij de risico-indicator gekeken naar de koersbewegingen die de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF in de laatste vijf jaar heeft gemaakt, hoe groter deze bewegingen hoe hoger de risicoklasse.
© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenBeleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenDoor te beleggen in ETF's die een hoog dividend uitkeren kun je een passief inkomen genereren. Door het dividend te herb…
Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Het Kempen European High Dividend Fund investeert in Europese bedrijven die dividend uitkeren. Het Kempen European High…
NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)Het Nationale Nederlanden Hoog Dividend Obligatie Fonds is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in obligaties met e…
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersVanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersDe VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF is een ETF die investeert in beursgenoteerde…

Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301)Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301)Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een beleggingsfonds dat belegt in aandelen die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscrite…
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF (IE00B9CQXS71)SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF (IE00B9CQXS71)De SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF is een ideaal beleggingsproduct voor beleggers die een hoog dividend wensen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://global.vanguard.com/portal/site/loadPDF?country=nl&docId=19407
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vanguard_Group
 • https://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000YVD3&tab=12&InvestmentType=
 • https://www.ftserussell.com/products/indices/high-dividend-yield
 • https://www.vanguardinvestor.co.uk/investments/vanguard-ftse-all-world-high-dividend-yield-ucits-etf-usd-distributing/cost-minimums?intcmpgn=equityglobal_ftseallworldhighdividendyielducitsetf_fund_link
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 25-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.