IShares Emerging Markets Dividend-ETF (IE00B652H904)

IShares Emerging Markets Dividend-ETF (IE00B652H904) Door te investeren in de iShares Emerging Markets Dividend-ETF koop je een mandje met verschillende dividendaandelen. De bedrijven in deze ETF zijn gevestigd in de Emerging Markets en bieden een aantrekkelijk dividendrendement. De iShares Emerging Markets Dividend-ETF keert ieder kwartaal dividend uit aan haar beleggers. Door de brede spreiding van aandelen waar de ETF in investeert is het risico op koersdalingen een stuk beperkter dan wanneer je investeert in individuele aandelen.

IShares

IShares is het onderdeel van de vermogensbeheerder Blackrock dat zich bezighoudt met de uitgifte van ETF's. In 2020 is Blackrock de grootse vermogensbeheerder ter wereld, met een beheerd vermogen van ruim 7 biljoen USD, en is iShares de wereldwijde marktleider in ETF's.

ETF

Een ETF biedt zowel de voordelen van een beleggingsfonds, alsook de voordelen van afzonderlijke aandelen. Een ETF kent in tegenstelling tot beleggingsfondsen die op vaste tijdstippen worden verhandeld, dezelfde verhandelbaarheid als een aandeel en is gedurende de hele beursdag te aan- en verkopen. Een ETF volgt de koersbewegingen van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan een mandje aandelen, obligaties, een index of een grondstof zijn. Door de iShares Emerging Markets Dividend-ETF te kopen investeer je in een mandje hoog dividendaandelen.

IShares Emerging Markets Dividend-ETF

De iShares Emerging Markets Dividend-ETF is gevestigd in Ierland, de Ierse regels met betrekking tot de dividendbelasting worden gehanteerd. Het identificatienummer (ISIN-code) waarmee je dit fonds snel kunt vinden is: IE00B652H904. De iShares Emerging Markets Dividend-ETF investeert in aandelen uit zogenaamde Emerging Markets. Deze aandelen dienen een hoog 'dividendrendement' te hebben. Het dividendrendement is het percentage dat aan dividend wordt uitgekeerd ten opzichte van de koers van de ETF. Het door de ETF ontvangen dividend wordt ieder kwartaal weer aan haar beleggers uitgekeerd.

Emerging Markets

Emerging markets zijn opkomende markten. Opkomende markten worden zo genoemd omdat ze nog niet voldoen aan de criteria van een ontwikkelde markt. Emerging markets zijn groeilanden die bezig zijn zich te ontwikkelen tot moderne economieën. Het betreft regio's die tot nu toe zijn achtergebleven maar waarbij de vooruitzichten goed zijn. De woorden emerging markets worden onder beleggers vaak afgekort tot EM.

Doel iShares Emerging Markets Dividend-ETF

De ETF volgt de index 'Dow Jones Emerging Markets Select Dividend Index'. Een index is een bepaalde selectie, van in dit geval aandelen. Deze index kijkt naar de 100 bedrijven uit opkomende markten die het hoogste dividend uitkeren. Deze aandelen dienen aan enkele specifieke criteria te voldoen:
 • Het bedrijf mag geen verlies maken.
 • Het aandeel dient de afgelopen 3 jaar dividend uitgekeerd te hebben.
 • Het bedrijf dient een voldoende grote 'marktkapitalisatie' te hebben. (Marktkapitalisatie is het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de beurskoers.)
 • Het handelsvolume op de beurs dient voldoende hoog te zijn.

Er worden maximaal 30 bedrijven uit hetzelfde land aan de index en dus ook de ETF toegevoegd. De iShares Emerging Markets Dividend-ETF probeert deze index zoveel mogelijk te kopiëren. Wanneer er aandelen in of uit deze index gaan, koopt of verkoopt de ETF deze aandelen ook.

Dividend

De primaire functie van de iShares Emerging Markets Dividend-ETF is het uitkeren van een zo hoog mogelijk dividendrendement aan haar beleggers. Het dividend dat de ETF ontvangt van de 100 dividendaandelen waarin wordt belegd, wordt ieder kwartaal uitbetaald aan haar beleggers.

Hoogte dividend uitkeringen

Van 2012 tot 2020 zijn de volgende bedragen aan dividend uitgekeerd op jaarbasis in USD:
 • 2019 1,23 USD
 • 2018 1,17 USD
 • 2017 0,91 USD
 • 2016 0,87 USD
 • 2015 1,07 USD
 • 2014 1,17 USD
 • 2013 1,06 USD
 • 2012 1,39 USD

Kosten iShares Emerging Markets Dividend-ETF

Doordat er bij een ETF sprake is van passief beheer, de ETF doet immers niets anders dan de bovengenoemde index volgen, zijn de kosten laag. De maximale lopende kosten zijn in 2020 0,65% op jaarbasis. Voor instappen en uitstappen in deze ETF worden geen kosten in rekening gebracht. Wel kan je broker hiervoor transactiekosten in rekening brengen.

Samenstelling

Bij een ETF die een index volgt is er altijd sprake van een goede spreiding, dit is ook een belangrijk voordeel van een ETF ten opzichte van individuele aandelen. Door de goed gespreide portefeuille aandelen wordt het risico op koersdalingen bij een ETF beperkt. Bij de iShares Emerging Markets Dividend-ETF zijn de aandelen verdeeld over een groot aantal verschillende emerging markets. Binnen deze landen zijn de beleggingen weer verspreid over verschillende sectoren. Het totale aantal verschillende aandelen binnen de ETF is altijd rond de honderd. Op 07-05-2020 was de verdeling binnen de iShares Emerging Markets Dividend-ETF als volgt:

Geografische spreiding

De verdeling binnen de iShares Emerging Markets Dividend-ETF over de verschillende landen:
 • Taiwan 23,48%
 • Rusland 18,37%
 • China 12,69%
 • Brazilië 8,74%
 • Thailand 6,46%
 • Zuid-Afrika 6,21%
 • Turkije 4,17%
 • Maleisië 3,52%
 • India 2,91%
 • Verenigde Arabische Emiraten 2,68%
 • Overige 10,78%

10 grootste posities

De 10 aandelen die in mei 2020 de grootste positie in de iShares EM Dividend-ETF hebben zijn:
 1. TWD CASH 2,72%
 2. ASTRAL FOODS LTD 2,41%
 3. GMK NORILSKIY NIKEL 2,35%
 4. SEVERSTAL 2,33%
 5. EREGLI DEMIR VE CELIK FABRIKALARI 2,14%
 6. MAGNITOGORSKIY METALLURGICHESKIY K 2,07%
 7. SUPREME ELECTRONICS LTD 2,01%
 8. AGILE GROUP HOLDINGS LTD 1,91%
 9. HUAKU DEVELOPMENT LTD 1,90%
 10. SYSTEX CORP 1,83%

Verhandelbaarheid iShares Emerging Markets Dividend-ETF

De iShares Emerging Markets Dividend-ETF is op beursdagen te verhandelen. De ETF heeft onder andere een beursnotering aan de London Stock Exchange en de Deutsche Boerse Xetra. De ETF is bij de meeste Nederlandse brokers te kopen.

Risico iShares Emerging Markets Dividend-ETF

Begin 2020 scoort de iShares Emerging Markets Dividend-ETF een 6 op de risicometer. Op deze risicometer staat 1 voor het laagste en 7 voor het hoogste risico. Het risico wordt bepaald aan de hand van koersbewegingen in de laatste 5 jaar. Doordat er wordt belegd in aandelen uit opkomende landen is het risico wat hoger dan bij een ETF die belegt in de ontwikkelde markten. Aandelen uit opkomende markten laten grotere koersbewegingen zien dan aandelen uit de volwassen economieën.

Lees verder

© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenBeleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenDoor te beleggen in ETF's die een hoog dividend uitkeren kun je een passief inkomen genereren. Door het dividend te herb…
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersVanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersDe VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF is een ETF die investeert in beursgenoteerde…
Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Het Kempen European High Dividend Fund investeert in Europese bedrijven die dividend uitkeren. Het Kempen European High…
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF (IE00B9CQXS71)SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF (IE00B9CQXS71)De SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF is een ideaal beleggingsproduct voor beleggers die een hoog dividend wensen…

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10)Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10)De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF is geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar dividendrendement. D…
Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Door te beleggen in VanEck Global Real Estate investeert de belegger in een goed gespreide portefeuille vastgoedaandelen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251766/ishares-emerging-markets-dividend-ucits-etf
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Emerging_market
 • https://www.afm.nl/ebi
 • https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/literature/kiid/kiid-ishares-em-dividend-ucits-etf-usd-dist-nl-ie00b652h904-nl.pdf
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 07-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.