VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders De VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF is een ETF die investeert in beursgenoteerde aandelen die een hoog dividend uitkeren. De ETF is geschikt voor beleggers die streven naar het ontvangen van een hoog dividendrendement deze ETF keert ieder kwartaal dividend uit. Met behulp van deze ETF investeer je in een goed gespreide portefeuille aandelen die een hoog dividend uitkeren. Door de grote spreiding wordt het risico op koersdalingen beperkt.

Beleggingsfonds of ETF

In tegenstelling tot beleggingsfondsen, kent een ETF geen actief beheersysteem. Een ETF is een zogenaamde tracker, dit wil zeggen dat de koers van de ETF de koers van een onderliggende waarde volgt. Een ETF wordt op dezelfde manier als een aandeel op de beurs verhandeld.

VanEck Vectors

In 2018 heeft het Amerikaanse VanEck Vectors het Nederlandse Think ETF's overgenomen. VanEck is in 2020 uitgegroeid tot een grote vermogensbeheerder met meer dan 50 miljard dollar onder haar beheer. De Nederlandse ETF's die Think ETF's in de markt heeft gezet zijn blijven bestaan, maar dan onder de naam van VanEck.

VanEck Developed Market Dividend Leaders

De VanEck Developed Market Dividend Leaders-ETF is gevestigd in Nederland en heeft een notering aan de Amsterdamse beurs. Het fonds is te vinden door middel van de 'ISIN-code' NL0011683594. De ISIN-code is een identificatienummer dat aan alle goedgekeurde beleggingsproducten wordt toegekend. Bij de meeste brokers is de VanEck Developed Market Dividend Leaders-ETF te verhandelen, door te zoeken op NL0011683594 kun je de ETF snel vinden. Deze ETF belegt in hoog dividendaandelen, het doel is een hoog dividendrendement te bieden aan beleggers, met 4 keer per jaar een dividenduitkering.

Samenstelling

De VanEck Developed Market Dividend Leaders-ETF volgt de Morningstar® Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Index™. Deze index is het onderliggende beleggingsproduct dat de ETF probeert te volgen. De ETF volgt de index door dezelfde aandelen te kopen als er in de index zitten. De index bevat aandelen die een hoog dividend uitkeren en wordt vaker gebruikt voor ETF's. De genoemde index bestaat uit aandelen van 100 verschillende bedrijven. De samenstelling kan van tijd tot tijd wisselen maar er blijven altijd 100 verschillende bedrijven in de ETF aanwezig. De bedrijven die worden aangekocht worden geselecteerd op het dividendrendement.

Selectiecriteria

Om te kunnen worden toegevoegd aan de selectie van deze index dient het aandeel aan de volgende criteria te voldoen:
 • In het afgelopen jaar is er door het aandeel dividend betaald.
 • De te verwachten 'pay out ratio' is lager dan 75%. (De pay out ratio is het percentage van de inkomsten van het bedrijf dat aan beleggers als dividend wordt uitgekeerd.)
 • Het dividend wat het bedrijf in het afgelopen jaar uitkeerde mag niet lager zijn dan vijf jaar geleden.

Hoogste dividenrendement

Wanneer de aandelen voldoen aan de bovenstaande criteria wordt er gekeken naar het dividendrendement. De 100 aandelen met het hoogste dividendrendement worden aan de index toegevoegd. In de index mag één bedrijf nooit meer dan 5% van de index uitmaken en ook wordt er nooit meer dan 40% in één sector belegd om zo voldoende spreiding te houden. Door een goede spreiding wordt het risico op koersdalingen beperkt.

Grootste posities

Op 19-05-2020 werden de 10 grootste posities in de VanEck Developed Market Dividend Leaders-ETF ingenomen door de volgende aandelen:
 • Verizon Communications Inc 5,27%
 • AbbVie Inc 4,98%
 • AT&T Inc 4,98%
 • British American Tobacco PLC 4,19%
 • HSBC Holdings PLC 3,91%
 • IBM 3,74%
 • Total SA 3,43%
 • GlaxoSmithKline PLC 3,36%
 • Altria Group Inc 3,31%
 • BHP billiton Ltd. 2,21%

Risico

Het risico van de VanEck Developed Market Dividend Leaders-ETF wordt in 2020 ingeschaald op 5 in een schaal van 1 tot 7. Het risico wordt berekend aan de hand van koersbewegingen in de laatste vijf jaar. Hoe meer de koers heeft bewogen, hoe hoger het risico, hierbij is een 7 het hoogste risico.

Dividend VanEck Developed Market Dividend Leaders

De ETF heeft de intentie om ieder kwartaal een dividend uit te keren. Door de samenstelling van de VanEck Developed Market Dividend Leaders-ETF wordt ernaar gestreefd een zo hoog mogelijk dividendrendement uit te keren, waarbij het risico op koersdalingen beperkt blijft. Wanneer we in 2020 kijken naar de afgelopen 10 jaar dan heeft deze ETF gemiddeld circa 4,5% dividendrendement op jaarbasis uitgekeerd. Het kan theoretisch een keer voorkomen dat de ETF in een bepaald kwartaal te weinig dividend ontvangt om op een rendabele manier uit te keren, dit wordt doorgeschoven naar het volgende kwartaal.
© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenBeleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenDoor te beleggen in ETF's die een hoog dividend uitkeren kun je een passief inkomen genereren. Door het dividend te herb…
Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Door te beleggen in VanEck Global Real Estate investeert de belegger in een goed gespreide portefeuille vastgoedaandelen…
IShares Emerging Markets Dividend-ETF (IE00B652H904)IShares Emerging Markets Dividend-ETF (IE00B652H904)Door te investeren in de iShares Emerging Markets Dividend-ETF koop je een mandje met verschillende dividendaandelen. De…
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF (IE00B9CQXS71)SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF (IE00B9CQXS71)De SPDR S&P Global Dividend Aristocrats-ETF is een ideaal beleggingsproduct voor beleggers die een hoog dividend wensen…

TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)Het TCM Global Frontier High Dividend Fund is een beleggingsfonds dat uitsluitend belegt in aandelen die een hoog divide…
Beleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFBeleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFDe iShares Physical Gold-ETF is een ideaal product voor de belegger die wil investeren in het edelmetaal goud, zonder di…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://www.vanecketfs.nl/producten/VanEck-Vectors-Morningstar-Developed-Markets-Dividend-Leaders-UCITS-ETF/16/overzicht
 • https://www.investopedia.com/terms/d/dividendpayoutratio.asp
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.