Beleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETF

Beleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETF De iShares Physical Gold-ETF is een ideaal product voor de belegger die wil investeren in het edelmetaal goud, zonder dit goud zelf fysiek aan te kopen. De koers van de iShares Physical Gold-ETF volgt de goudkoers één op één. Goud wordt beschouwd als veilige haven in economisch roerige tijden, het verleden laat zien dat de goudprijs vaak stijgt wanneer er ergens op de wereld gebeurtenissen zijn die een negatief effect op de economie hebben. Je kunt door een deel van je beleggingsportefeuille te beleggen in goud, je vermogen beschermen tijdens beursdalingen.

iShares

IShares is een onderdeel van BlackRock. BlackRock is een grote wereldwijd opererende vermogensbeheerder. Op 30 september 2019 had BlackRock een vermogen van 6960 miljard USD onder haar beheer. Het onderdeel iShares is een aanbieder van zogenaamde 'ETF's'.

ETF

De afkorting ETF staat voor exchange-traded fund. Exchange-traded wil zeggen dat het beleggingsproduct wordt verhandeld op de beurs. Een ETF heeft dezelfde verhandelbaarheid als een aandeel. Een ETF volgt een onderliggend product of index

Beleggingsfonds versus ETF

IShares Physical Gold is een ETF, in tegenstelling tot een beleggingsfonds wordt er bij een ETF niet actief beheerd. Waar er bij een beleggingsfonds door de fondsbeheerders mutaties in de portefeuille van het fonds worden gedaan, wordt er bij een ETF niet gehandeld. Een ETF volgt de onderliggende waarde. Een belangrijk voordeel van een ETF ten opzichte van een beleggingsfonds is dat de kosten bij een ETF een stuk lager zijn.

iShares Physical Gold

IShares Physical Gold is opgericht op 8 april 2011 en is gevestigd in Ierland. De koers van de iShares Physical Gold-ETF wordt in dollars weergegeven, dit omdat de spotprijzen van goud ook in dollars worden uitgedrukt. De 'ISIN-code' van deze ETF is IE00B4ND3602. De ISIN-code is een uniek identificatienummer waarmee een bepaald fonds gemakkelijk kan worden opgezocht. ISIN staat voor International Securities Identification Number. IShares Physical Gold is een ETF welke de goudkoers volgt, hierbij wordt de spotprijs van goud één op één gevolgd. De kosten van deze ETF zijn in 2020 op jaarbasis 0,24%, dit maakt de iShares Physical Gold-ETF tot een van de goedkopere ETF's.

iShares Physical Gold koopt fysiek goud

Een belangrijk voordeel van de iShares Physical Gold-ETF is dat het goud ook daadwerkelijk aanwezig is. Mochten er ooit problemen met deze ETF ontstaan om wat voor reden dan ook, dan is het fysieke goud aanwezig als onderpand. Wanneer een belegger aandelen van het iShares Physical Gold koopt, wordt er door het fonds voor een zelfde waarde aan goud gekocht. Het goud van de iShares Physical Gold-ETF wordt bewaard in de vorm van goudbaren door de bank JPMorgan Chase Bank N.A.

Verhandelbaarheid iShares Physical Gold

IShares Physical Gold wordt wereldwijd verhandeld. Het is ook te verhandelen op de Amsterdamse beurs. Het fonds zit bij de meeste Nederlandse brokers in hun assortiment. Om de iShares Physical Gold-ETF op een snelle manier te vinden bij je broker, kun je het beste zoeken op de ISIN-code: IE00B4ND3602.

Risico iShares Physical Gold

Het risico van de iShares Physical Gold-ETF wordt in 2020 ingeschaald op 4 in een schaal van 1 tot 7. Deze risico-indicator is gebaseerd de koersbewegingen in de afgelopen 5 jaar. Hoe groter deze bewegingen zijn geweest hoe hoger het risico. Hierbij is 1 het laagste risico en 7 het hoogste risico.

Beleggen in goud

De belangrijkste reden om te beleggen in goud is voor veel professionele beleggers de bescherming die goud biedt tegen inflatie. Bij inflatie wordt je geld minder waard terwijl goud zijn waarde behoud. Ook heeft goud vaak de neiging in waarde te stijgen wanneer er onrust op de financiële markten is. Vaak wordt door beleggingsadviseurs aangeraden om altijd een klein deel van je portefeuille te beleggen in het edelmetaal goud.

Goudmarkt

Het verbruik van goud voor industriële toepassingen is minimaal. Goud wordt voornamelijk gebruikt door investeerders, centrale banken en beleggers. De hoeveelheden goud die in de loop van de geschiedenis door mijnbouwbedrijven uit de grond zijn gehaald, zijn anno 2020 voor het grootste deel nog steeds aanwezig in de vorm van goudbaren en munten die veelal zijn opgeslagen in kluizen van centrale banken, en bij particuliere beleggers. Goud wordt door investeerders vaak gebruikt als bescherming voor hun beleggingsportefeuille tegen inflatie en als bescherming bij economische tegenspoed.

Lees verder

© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud, de goudvoorraden en de goudprijsGoud, de goudvoorraden en de goudprijsDe goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…

Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Door te beleggen in VanEck Global Real Estate investeert de belegger in een goed gespreide portefeuille vastgoedaandelen…
Geld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesGeld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesMet opties zijn mooie winsten te behalen zonder dat je hiervoor grote investeringen hoeft te doen. Met het schrijven van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevebidmead, Pixabay
  • https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/258441/ishares-physical-gold-etc-fund
  • https://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000SV4E&InvestmentType=FE
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.