Vastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsen

Vastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsen Voor beleggers is het vaak niet eenvoudig om een juiste vergelijking te maken tussen de verschillende vastgoedfondsen en of juist die beleggingsvorm een juiste optie voor hen is. Daarom wordt hier besproken wat het verschil is tussen beleggen in een vastgoed-CV en vastgoedaandelenfondsen.

Beleggen CVs en vastgoed aandelenfondsen

Vastgoed-CVs verschillen op een aantal punten ten opzichte van (beursgenoteerde) aandelenfondsen. Hierbij kan worden gedacht aan de volgende punten:
  • Beoordeling micro-niveau
  • Koersrisico en koppeling met aandelenkoersen
  • Betrokkenheid beleggers
  • Inzicht in kosten en opbrengsten

Deze punten zullen hieronder worden behandeld.

Beoordeling vastgoed-CVs en vastgoedfondsen

Als belegger heb je vaak een doel, je wilt bijvoorbeeld over 10 jaar stoppen met werken en daarvoor een kapitaaltje hebben opgebouwd. Je denkt dat dit gaat lukken door te beleggen in vastgoed.

Aangezien koersen erg kunnen fluctueren is het heel moeilijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe een (vastgoed) beleggingsfonds het gaat doen in die 10 jaar. Ook is het door de grote omvang van het vastgoedbeleggingsfonds moeilijk in te schatten in wat voor vastgoed wordt geïnvesteerd en wat de kostenstructuur is.

Een vastgoed CV is in dat opzicht veel transparanter. Om te beleggen in dergelijke CVs wordt vaak een prospectus uitgegeven waar heel duidelijk het soort vastgoed en de kostenstructuur zijn beschreven. Het is zo eenvoudig te bepalen of deze CV aan uw wens (om over 10 jaar een aardig bedrag te hebben) voldoet.

Koersrisico en aandelenkoersen

Een belangrijk verschil tussen open (beursgenoteerde) vastgoedfondsen en vastgoed-CVs is de koppeling van die eerste met de aandelenmarkt. In zekere mate beweegt een vastgoedfonds mee met de algemene tendens van de aandelenmarkt. Gaat de AEX om wat voor een rede dan ook omlaag (bijvoorbeeld slecht nieuws uit Amerika - kredietcrisis), dan is de kans groot dat de waarde van uw vastgoedportefeuille ook daalt.

Vastgoed-CVs zijn niet beursgenoteerd en daardoor treedt het genoemde effect ook niet op. Deze CVs kunnen een uitkomst zijn om als spreidingsmiddel te dienen in uw beleggingsportefeuille. Is er een neergaande tendens op de beurs? Dan zal de CV haar waarde kunnen behouden.

Betrokkenheid beleggers

Ook een verschil tussen CVs en vastgoedfondsen is de mate waarin beleggers invloed hebben op de beslissingen binnen de CV of het vastgoedfonds. Bij beursgenoteerde vastgoedfondsen worden belangrijke beslissingen genomen door het management (en indien van toepassing ook in samenspraak met grootaandeelhouders). Bij een CV heeft iedere belegger naar verhouding van zijn deelname stemrecht in de CV. Bij een meerderheid van de stemmen kunnen zo belangrijke beslissingen worden genomen (bijvoorbeeld een deel van de vastgoedportefeuille verkopen).

Kosten en opbrengsten

Zoals eerder genoemd brengt een vastgoed-CV (meestal) een prospectus uit. Op basis hiervan kunnen beleggers beslissen om in het fonds te participeren of niet. Maar wat belangrijker is: alle fondskosten, exploitatiekosten en de vergoedingen voor de initiatiefnemer zijn daarin opgenomen.

Bij het investeren in een (beursgenoteerd) vastgoedfonds is deze transparantie niet aanwezig. Meer informatie zou eventueel het jaarverslag van het fonds kunnen opleveren, maar dat is ook niet altijd even duidelijk. De exacte kosten van ieder object zijn meestal niet te achterhalen.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Vastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVoor beleggers is het vaak niet makkelijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden om te be…
Beleggen in vastgoed: Voordelen van onroerend goed beleggenHoewel de huizenprijzen dalen, of eigenlijk juist daarom, is beleggen in vastgoed of onroerend goed nu extra interessant…

Naakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de volatiele effectenbeurs bestaat al heel lang en is een manier om veel geld te verdienen. De specu…
Sommige Nederlandse hedgefondsen zijn zeer succesvolSommige Nederlandse hedgefondsen zijn zeer succesvolHedge fondsen worden soms verward met het nemen van groot risico. Onterecht want een hedge fonds probeert juist zijn ris…
Bronnen en referenties
  • Boom, G. van et al. "Beleggen in vastgoed" 2007-2008.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.