Vastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsen
Voor beleggers is het vaak niet eenvoudig om een juiste vergelijking te maken tussen de verschillende vastgoedfondsen en of juist die beleggingsvorm een juiste optie voor hen is. Daarom wordt hier besproken wat het verschil is tussen beleggen in een vastgoed-CV en vastgoedaandelenfondsen.
Beleggen CV’s en vastgoed aandelenfondsen
Vastgoed-CV’s verschillen op een aantal punten ten opzichte van (beursgenoteerde)
aandelenfondsen. Hierbij kan worden gedacht aan de volgende punten:
- Beoordeling micro-niveau
- Koersrisico en koppeling met aandelenkoersen
- Betrokkenheid beleggers
- Inzicht in kosten en opbrengsten
Deze punten zullen hieronder worden behandeld.
Beoordeling vastgoed-CV’s en vastgoedfondsen
Als belegger heb je vaak een doel, je wilt bijvoorbeeld over 10 jaar stoppen met werken en daarvoor een kapitaaltje hebben opgebouwd. Je denkt dat dit gaat lukken door te beleggen in vastgoed.
Aangezien koersen erg kunnen fluctueren is het heel moeilijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe een (vastgoed) beleggingsfonds het gaat doen in die 10 jaar. Ook is het door de grote omvang van het vastgoedbeleggingsfonds moeilijk in te schatten in wat voor vastgoed wordt geïnvesteerd en wat de
kostenstructuur is.
Een vastgoed CV is in dat opzicht veel transparanter. Om te beleggen in dergelijke CV’s wordt vaak een
prospectus uitgegeven waar heel duidelijk het soort vastgoed en de kostenstructuur zijn beschreven. Het is zo eenvoudig te bepalen of deze CV aan uw wens (om over 10 jaar een aardig bedrag te hebben) voldoet.
Koersrisico en aandelenkoersen
Een belangrijk verschil tussen open (beursgenoteerde) vastgoedfondsen en vastgoed-CV’s is de koppeling van die eerste met de
aandelenmarkt. In zekere mate beweegt een vastgoedfonds mee met de algemene tendens van de aandelenmarkt. Gaat de AEX om wat voor een rede dan ook omlaag (bijvoorbeeld slecht nieuws uit Amerika - kredietcrisis), dan is de kans groot dat de waarde van uw vastgoedportefeuille ook daalt.
Vastgoed-CV’s zijn niet beursgenoteerd en daardoor treedt het genoemde effect ook niet op. Deze CV’s kunnen een uitkomst zijn om als
spreidingsmiddel te dienen in uw beleggingsportefeuille. Is er een neergaande tendens op de beurs? Dan zal de CV haar waarde kunnen behouden.
Betrokkenheid beleggers
Ook een verschil tussen CV’s en vastgoedfondsen is de mate waarin beleggers invloed hebben op de
beslissingen binnen de CV of het vastgoedfonds. Bij beursgenoteerde vastgoedfondsen worden belangrijke beslissingen genomen door het management (en indien van toepassing ook in samenspraak met grootaandeelhouders). Bij een CV heeft iedere belegger naar verhouding van zijn deelname stemrecht in de CV. Bij een meerderheid van de stemmen kunnen zo belangrijke beslissingen worden genomen (bijvoorbeeld een deel van de vastgoedportefeuille verkopen).
Kosten en opbrengsten
Zoals eerder genoemd brengt een vastgoed-CV (meestal) een prospectus uit. Op basis hiervan kunnen beleggers beslissen om in het fonds te participeren of niet. Maar wat belangrijker is: alle fondskosten, exploitatiekosten en de vergoedingen voor de initiatiefnemer zijn daarin opgenomen.
Bij het investeren in een (beursgenoteerd) vastgoedfonds is deze transparantie niet aanwezig. Meer informatie zou eventueel het jaarverslag van het fonds kunnen opleveren, maar dat is ook niet altijd even duidelijk. De exacte kosten van ieder object zijn meestal niet te achterhalen.